Бюджетният хаос в Германия застрашава зелената трансформация на страната

Бюджетният хаос в Германия застрашава зелената трансформация на страната

Канцлерът Олаф Шолц с министъра на финансите Кристиан Линднер и министъра на икономиката и климата Роберт Хабек по време на изслушване в Бундестага след решението на Конституционния съд на Германия, че пренасочването от правителството на 60 млрд. евро (65 млрд. долара) неизползван дълг от епохата на пандемията към фонда за климата е незаконно.

Автор: Аспарух Илиев, investor.bg

Извънредното замразяване на разходите в Германия блокира средствата за трансформирането на местната автомобилна промишленост и фабриките за обработка на стомана, застрашавайки усилията на Берлин за преустройство на икономическия двигател на Европа, пише Bloomberg.

Берлин спря разширяването на държавните разходи по-рано тази седмица, след като върховният съд на Германия постанови, че около 60 млрд. евро не могат да бъдат прехвърлени във фонд за зелени технологии. Парите бяха предназначени за набор от проекти, включително декарбонизиране на производството на стомана и изграждане на големи заводи за полупроводници, ръководени от Intel, TSMC и Infineon.

Шведската компания Northvolt AB също трябваше да получи част от обещаните субсидии от климатичния фонд за строеж на завод за електромобилни батерии в Северна Германия, изтъкват източници, запознати с плановете.

Решението на съда, което хваща правителството на пръв поглед неподготвено, излага Германия на опасност да изостане в глобалната надпревара за изграждане и развитие на зелени технологии, предупреждава Клаудия Кемферт, професор по енергийна икономика в берлинския институт DIW.

„Вече сме загубили голяма част от тази конкуренция, а сега също сме в опасност да я загубим и в електромобилността, цифровизацията и зеления водород за тежката промишленост“, посочва Кемферт, добавяйки: „Това е особено болезнено, тъй като Германия даде зелена светлина за енергийния преход преди 20 години и беше лидер на световния пазар в продължение на много години“.

Бюджетният хаос допринася за продължилата десетилетия грешна енергийна политика, застрашавайки плановете за отпадане на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и облекчаване на бюрокрация в най-голямата икономика в Европа.

Последните прогнози показват, че германската икономика ще се представи слабо тази година заедно с Италия на фона на проблемите с разходите и цялостната несигурност.

Климатичният фонд на Германия достига стойност от 212 млрд. евро. Източник: Германското министерство на финансите и икономиката/Bloomberg

Докато Германия се бори за постигане на въглеродна неутралност, започват да се появяват задълбочаващи се пукнатини сред нейните индустриални лидери. Siemens Energy AG се ангажира с допълнителни съкращения на разходите във вторник, след като многобройните сътресения, свързани с нейния бизнес с вятърни турбини, изтриха милиарди евро от пазарната ѝ капитализация. Производителите на автомобилни части, включително Continental AG, съкращават хиляди работни места, за да намалят разходите, докато индустрията продължава със своя преход към електромобили. Thyssenkrupp AG досега не успява да намери купувач за бизнеса си със стомана, който изтощава паричния баланс на компанията.

Съдебното решение от миналата седмица пося съмнение относно всички финансови планове на Германия, като редица високопоставени държавни служители отмениха някои публични изяви, за да се справят с катаклизма.

Германският фонд за климата и трансформацията (KTF) предвижда около 212 млрд. евро разходи до 2027 г. за домакинствата и индустрията — включително около 58 млрд. евро през следващата година, които сега са задържани. Решението и последвалият хаос са в рязък контраст със Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ, подписан от президента Джо Байдън през август 2022 г., който привлича десетки компании с безпрецедентни разходи за бъдещи технологии.

Компаниите се надяват на бързо решение на проблема. ZF Friedrichshafen AG планира да построи фабрика за пластини на стойност 3 млрд. долара в Заарланд съвместно с Wolfspeed Inc., за да снабдява електромобилния сектор. Приблизително една четвърт от стойността на проекта се финансира от Европейския съюз (ЕС), като значително е участието и на федералното правителство на Германия и местните власти. Компанията заяви във вторник, че все още очаква да получи парите, обещани от Германия, за да продължи с реализацията на проекта.

„Необходимо е бързо, прагматично и правно сигурно решение“, изтъква говорител на ZF. „Сега зависи от политиците да обединят усилията си за Германия и да създадат успешна индустриална и екологична трансформация“, добавя той.

Засегнати са и така необходимите подобрения при Deutsche Bahn AG, прохождащата водородна индустрия в Германия и нейната зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. Преди решението от миналата седмица ръководители на бизнеса, включително Карин Радстрьом от Daimler Truck AG, изтъкнаха бавното изграждане на зарядни станции като основното пречка в прехода към въглеродна неутралност в транспорта.

KTF е заделил 4,5 млрд. евро през следващата година за електрификация при автомобилите, включително за зарядни станции. Разходите са предназначени да помогнат на Германия да постигне целта си да намали наполовина емисиите от транспорта до края на това десетилетие в сравнение с нивата от 2019 г.

 

Източник: investor.bg

 

Коментари

 • Капитан Кук

  25 Ное 2023 13:40ч.

  Зелени умопобъркани откачалки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бюджетният хаос в Германия застрашава зелената трансформация на страната

  26 Ное 2023 9:37ч.

  Интересно, новият елит с експертиза в социалните науки и без грам познание по физика, химия и математика как си обяснява обилието на сняг в планините на Европа и същевременно с това опасността от затопляне на климата?! Как от "О, ужас всички ще замръзнем" през 80-те години на миналия век за има -няма 30-на години мантрата се смени на "О, ужас всички ще се изпечем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JFzOclrlyHdSKpm

  27 Ное 2023 7:00ч.

  HEihbjrWWSneMfX

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗЕЛЕНИЯ ХАОС

  25 Ное 2023 13:57ч.

  ЗЕЛЕНИЯ ХАОС НЯМА ДА ПОЩАДИ НИКОЙ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, колко мъка има по широкия свят, и у немачко, в частност!

  25 Ное 2023 14:49ч.

  Обаче! Зелените???? идиоти край нямат! За жалост, Сър! Пфу! Анадънму????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно!

  25 Ное 2023 15:03ч.

  У нас "зеленият преход" продължава по план и ще завърши по план, пък ако ще да ни докара до каменната ера! Вижте само текущото производството на електроенергия на сайта на ЕСО, махнете оттам ТЕЦовете, след още малко и АЕЦа и вижте какво остава. Но и статията кефи, де, ето пример: [грешната бюджетна политика] застрашава/../ плановете за отпадане на автомобилите с двигатели с вътрешно горене... Мъка, брат! Застрашено е отпадането на автомобили с ДВГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен преход ли

  25 Ное 2023 16:07ч.

  идиоти сър....психопати...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балът на откачалките

  25 Ное 2023 16:13ч.

  В момента зелената лудост започва да се осъзнава крайно мъчително на корпоративно равнище. За какво ли в действителност иде реч?! Прегледайте пак статията и ще ви направи впечатление, че уж става дума за държавна "загриженост", но зад нея се крият тревогите на екоталибаните и екосхоластиците, които в същността си са лобисти и агенти на големия бизнес в правителството и висшата администрация, а тази загриженост има своите корени в обстоятелството, че планираните корпоратвини печалби се отлага за неопределен период или завинаги. Цялата работа очевидно започва да намирисва и експоненциално растат подозренията, че цялата същност на т.н зелен преход е все по-голяма част от печалбата, която се генерира от съответното общество да отиде целево на "правилния адрес". Тук умишлено и волево се абстрахирам от обстоятелството и основателното съмнение, че т.н. въглеродна неутралност + условна ядрена неутралност (валидна за Германия) си е една едромащабна измама. Аргументиране и доказване на една подобна теза е доста сериозна и обемиста задача. Засягано е тук, няма да се впускаме отново. Сега си направих труда да извърша едно приблизително, но доста близо до действителността изчисление. ЕС заема около 3,2 % от земната суша. Населението на ЕС съставлява около 6 % от населението на Земята. От друга страна вземаме 10-те водещи като територия страни: Русия, Канада, САЩ, Китай, Бразилия, Австралия, Индия, Казахстан, Конго, С. Арабия. Изчисляваме съответни стойности и се получава: Тези страни съставляват около 58 % от земната суша и 49 % от населението. В някои от тези страни са чували за европейската екоталибанщина, дори разни приказки се изговарят и в общественото им пространство, но на практика в сериозен делови смисъл, не се прави почти нищо! Хайде сага форумното войнство да даде оценка на европейските политики и практики, доколкото аз май ужасно "прекалих" с оценките и оприличаванията! Добре, че ЕС даде сериозни пари и вдигна една флуидоплътна ограда, която започва 1000 м. под земната повърхност и стига практически до стратосферата, та поне да не ни тровят въздуха и водите тези планетарни откачалки :))), :(((( ???? !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  25 Ное 2023 17:09ч.

  Според мен зад така наречената "въглеродна неутралност" и "зелена сделка" се крие неистовото желание на американския елит и неговите европейски пудели да ликвидират зависимостта си от арабския свят и най-вече от Русия, които са световните лидери в добива на петрол и газ и по този начин да затвърдят световното си лидерство. Ако това бе истинска "зелена" политика, защо тогава САЩ са разположили войски най-вече в местата на добив на петрол и газ и пътищата на тяхното транспортиране. И до ден днешен американските войски са в Северна Сирия и не спират да крадат петрола на сирийците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балът на откачалките

  25 Ное 2023 17:33ч.

  Безспорно сте прав и посоченото е един от важните мотиви. Виждам и други, определено се затруднявам да посоча "изчерпателна" структура и относителни тегла. Ще е твърде претенциазно и самомнително. Никой няма полза от това. "Пуделите" стоят във висшата администрация и държавното ръководство. Обаче, статията е съставена с поглед откъм корпоративния сектор, който отреагира ситуацията субективно и користно, пък и не си прави никакви илюзии, че бързо поводът му може да бъде скъсен. Видимо е, че се провежда една много специална операция с множество проекции и цели, нещата се аргументират и обясняват изцяло лъжовно и двулично, а старата безпътница и блудница Европа е натоварена да бъде опитно поле и да се нагърби с огромната част от разходите за нови технологии, инфраструктура и т.н., при все че очевидно човечеството технологически още не е готово за този етап. В същото време американците наблягат на оръжията, разпечатват си петролните кладенци, разширяват добивите на газ и въртят по-енергично ... камшика за дресиране на пудели :)) Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буратино

  25 Ное 2023 19:02ч.

  @Балът на откачалките, изключително точни коментари! Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форумното войнство /изключая троловото/

  25 Ное 2023 19:53ч.

  Счита, че със зелените политики и практики Европа се принася в жертва на бог Ваал, оня, от древен Ханаан и Финикия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боку Тиквата

  25 Ное 2023 17:46ч.

  Ей, тези от менЕ се наУчиха да се правят на луди. Значи и акъл можело да се набива, не само РУК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Ное 2023 18:11ч.

  Немците май се самоубиха със санкциите срещу Русия. Вече няма достъпни и евтини суровини. Те отиват в Китай, Индия и т.н. Ще купуват демократични и скъпи от съюзника си САЩ. Мерцедесите и Аудитата стават още по-скъпи, а китайските им конкуренти още по-евтини. А имаха шанс немските технологии и руските ресурси да завладеят света. Но това беше кошмар за американците. И те намериха начин да им таковат мамата на немците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналена Буденброкова

  26 Ное 2023 0:25ч.

  Е, те и самите немци охотно се включиха. В таковането на собствения си родител нумма айнс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  26 Ное 2023 8:57ч.

  Тоя тежък крeтeн явно не проумява, че никакви пари на света не могат да променят нито законите на физиката, нито географското местоположение на Германия. Реалността, шолци - не е компютърна игра !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи