Бизнесът поиска по-големи компенсации за скъпия ток

Бизнесът поиска по-големи компенсации за скъпия ток

Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток да продължат и след март, като размерът им се увеличи, така че да покрива в по-голяма степен нарасналите разходи от ценовия скок.

Това призовават работодателските организации в страната в писмо до премиера Кирил Петков.

Работодателите посочват, че кризата с цената на тока за небитовите потребители е станала драматична след започване на военния конфликт в Украйна. Българските предприятия са заплашени със спиране на работа, а с това и много работници може да загубят работните си места.

Днес средната цена на електроенергията на българската енергийна борса в сегмент „Ден напред“ достигна до 839,61 лв./MWh, като в някои часове надвишава 1170 лв./MWh, което е абсолютен рекорд.

Обезпокоителен е и фактът, че на другия сегмент „Двустранни договори“, през последните дни се сключват сделки по месечни контракти в диапазона 642 – 650 лв./MWh за базов товар - ценови нива близо два пъти по-високи в сравнение с цените преди началото на военния конфликт. Пазарът на фючърси – както месечни, така и за тримесечието са поскъпнали с 50%, посочват работодателските организации.

Те обявиха действащите мерки, предприети в края на м.г. от правителството, като недостатъчни. Припомняме, че за месеците януари, февруари и март небитовите потребители получават компенсации, които покриват 75% от разликата между пазарната цена за съответния месец и цената за юли 2021 г.(185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh.

Този лимит трябва да отпадне, настоява бизнесът. И дава следния пример: При средномесечна цена от 750лв./MWh, например, каквато вече е вероятно да постигнем, компенсацията ще се ограничи до 250 лева, а ще останат ефективно за плащане от небитовите потребители не посилните 500лв./MWh. При такава картина много предприятия ще спрат работа. . Безработицата ще нарасне главоломно.

Работодателските организации за пореден път посочват, че парите за компенсации на бизнеса са налични в самата енергийна система. Само за март АЕЦ „Козлодуй“ са генерирали непланирана печалба от над 950 млн.лв. - повече от необходимия ресурс между 720-790 млн. лв. за компенсиране на всички потребители на електроенергия на свободния пазар без да има таван, показват сметките на работодателските организации. 

В тази кризисна ситуация трябва в спешен порядък да се предприемат мерки - да отпадне таванът за компенсиране и срокът за изплащане на компенсациите да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията, се казва в писмото на работодателите.

Наред с това те настояват без отлагане правителството да реализира поетия ангажимент за съществено облекчаване на административните процедури при изграждане на ВЕИ за собствено потребление от предприятията.

Работодателските организации  настояват и за спешна среща с премиера. 

 

Източник: "Сега"

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи