Бизнесът иска разширяване на списъка с фирми по плановете за справедлив преход

Бизнесът иска разширяване на списъка с фирми по плановете за справедлив преход

Снимка: БГНЕС, архив

Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", посочи той.

По думите му не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г. Велев подчерта, че такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от нас. Според него това създава много сериозни проблеми за страната, която вече беше лишена, при това абсолютно неоснователно, от 4 изправни ядрени реактора. 

Бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет, напомни Васил Велев в интервю за предаването "Преди всички". Той очаква да има и неформално обсъждане и взимане предвид на техните становища. 

"Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци. Данъчната система трябва да е проста и ефективна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е голям плюс", изказа мнението си председателят на АИКБ. По думите му има някои подобрения, но и редица утежнения и административни тежести. Според него има двойственост в подхода. 

Велев напомни, че намаленото ДДС за ресторантьорите беше въведено временно по време на ковид кризата, а това време вече изтича. Сега браншът се справя добре, подчерта той. 

По думите му има проблем с изпълнението на бюджета. Те се дължат на спад в икономиката, отбеляза Васил Велев и посочи, че за първите 8 месеца са събрани с 3 млрд. повече, а до края на годината трябва да се съберат със 7,5 млрд. повече: 

"С това темпо ще съберем с 4,5 млрд. повече, а не със 7,5 колкото е планирано. Ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи. Това е важен сигнал за подготовката на проектобюджета".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Мафията Денков

  02 Окт 2023 10:21ч.

  В България отново милиони и милиарди се раздават по тайни списъци на фирми, бизнесмени, учени, преподаватели, гадатели, журналисти, активни потребители и др. Ерата Луканов се възроди в пълнота благодарение на милиардите на НПВУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  02 Окт 2023 10:23ч.

  "Справедлив преход" ! Това е същото, както властниците след 1989 година се нарекоха демократи и трябва да им вярваме, че са такива. Световния ред! Световното право! Да си туриш едно заглавие и повтаряйки го непрекъснато чрез твоите медии, набивайки го в главите на хората, да ги зомбираш от детска възраст. Сега и тези лъжци, са турили на този си доклад едно "справедлив преход", при който си разпределят някакви си три и половина милиарда лева, които за една държава са нищо пари, но разпределени между няколко частни фирми не са малко. Но срещу тези никакви пари те унищожават цял един отрасъл в държавата ни. Отнемат поминъка на огромна част от работещите млади хора, заради измислената "зелена енергия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  02 Окт 2023 13:09ч.

  тоя па какво се напъва ?! Половината пари са за марици 1 и 3. Приватизирани от командира, до сега изкупувани по преференциална цена и сега и кинти ще дадем да си врътнат фотоволтаик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи