Българската Dronamics стана първият оператор на товарни дронове с лиценз за полети в ЕС

Българската Dronamics стана първият оператор на товарни дронове с лиценз за полети в ЕС

Dronamics, разработчик на товарни дронове и бъдещ товарен авиопревозвач, получи европейски сертификат LUC от Дирекцията за транспортна авиация на Малта (TM-CAD), което означава, че може да започнем да извършва операции. Това съобщава главният изпълнителен директор Свилен Рангелов.

 

Дизайнът на българския дрон Black Swan предлага най-голям товарен капацитет и обхват от всички безпилотни летателни превозни средства, които се борят за лиценз.

 

Black Swan може да пренася 350 kg на разстояние до 2500 km и компанията възнамерява да започне да извършва първите си полети между Малта и Италия, както и в целия Средиземноморски регион.

 

"От регулаторна гледна точка с този лиценз можем да започнем търговски полети още утре", каза г-н Рангелов. "Намираме се в последните етапи на тестване и веднага след като приключим, ще можем да започнем търговски операции."

 

"Нашата цел никога не е била да летим над градовете, за да кацаме на натоварени летища, а по-скоро на слабо обслужвани писти", обясни той. "Да летим по маршрути, по които досега не е имало достатъчно капацитет за пълноразмерен товарен самолет.

 

"Ние не се стремим към пазара на товарни превози, тъй като винаги е по-добре да се използва товарен самолет, ако има такъв, но ако трябва да преместите само 300 кг, трябва да изчакате още 20 тона, преди да може да излети."

 

Dronamics навлиза в пренаселено поле, в което различни дизайнери се борят за лидерство в нововъзникващия сегмент на доставките с дронове - макар и не всички от тях да имат намерение и да експлоатират дроновете, както ще направи Dronamics.

 

Изглежда обаче, че доставката с дрон в градовете, която дълго време се смяташе за бъдещето, изпада в немилост пред гигантите в областта на доставките на пратки. 

 

Клаус Дорман, вицепрезидент по иновациите за Европа и проучването на тенденциите в DHL, заяви наскоро, че компанията му не очаква автоматизиране на доставките на последната миля "в скоро време".

 

Вместо това фокусът изглежда се измества върху превозите на по-дълги разстояния, като основното предимство на безпилотните самолети е възможността за доставка от точка до точка за кратко време.

Коментари

 • Лейля

  27 Май 2022 9:49ч.

  Кой малоумник е превел "проектант" като "дизайнер"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи