От какъв президент се нуждае България?

От какъв президент се нуждае България?
Няма да скрия радостта си от това, че г-жа Кунева реши да влезе в президентската надпревара. Обърканата БГ интелигенция най-после ще има компетентен и интелигентен кандидат, за когото да гласува. Кандидатурата на г-жа Кунева поставя на дневен ред въпроса за това какво очакваме от президентската институция. Партиен президент, който играе пристрастна роля във вътрешнополитически план? Или представителна фигура, която да представлява единството на страната най-вече във външнополитически план? Спомняте си боянските ливади на г-н Желев, спомняте си „кажи си, Иване” на Петър Стоянов. Подобен е днес финалът от мандата на г-н Първанов, когото яростно нападат за това, че се бил месил в политиката, че създавал конфронтации, за каквито не бил упълномощен от поста си. Ами ето сега прекрасен повод  същите тези критици да преосмислят институцията, като изберат човек с дипломатически, аполитичен профил, какъвто е г-жа Кунева.
<p>Какви опции има България?</p> <p>Постът на еврокомисар по определение предполага въздържане от политически пристрастия. Човек, който така успешно се е справил с него, очевидно владее изкуството на обективността и баланса. Неслучайно онези, които атакуват днес Кунева, непременно изваждат напред нейната свързаност с НДСВ &ndash; това е най-добрият начин да се обезцени най-важното й качество. Само че НДСВ първо е една особена формация, която всички ругаха именно че била унищожила политическата система у нас, второ тази формация вече изчезна от хоризонта и трето &ndash; поставена до кариерата на първи български еврокомисар, всяка една обвързаност с местна партия някак бледнее.</p> <p>Другата опция също изкушава много наблюдатели: да изберем силен партиен кандидат, който да води идеологически оцветена политика. Такъв например би бил също така представителният и компетентен Светослав Малинов, чудесен кандидат за един класически десен президент. Проблемът е, че институцията не предлага никакви съществени ресурси нито за десни, нито за леви политики &ndash; а да се промени конституцията е много сложна работа.</p> <p>Ще се радвам да видя някой ден г-н Малинов министър-председател. Но яркият партиен кандидат при настоящата институционална уредба само рискува да влезе в конфликт с изпълнителната власт, наместо да обединява нацията да засилва центробежните сили. Най-голям риск за това, разбира се, носи изборът на агресивния г-н Сидеров, който вече тръгна към улични сблъсъци.</p> <p>Компромисът &ndash; най-трудното изкуство в БГ политиката</p> <p>На другата страна е примерът на страни като Германия и Италия, където президентът е медиатор вътре в политическата класа, представя страната в чужбина и се въздържа от ярки политически позиции. Вярно, че това е по-скромна задача, но пък е нещо реалистично и полезно. Подобен кандидат откъм БСП вероятно би бил Стефан Данаилов, с уговорката, че все пак е малко срамно да си избираме популярен актьор за президент (какво пък, в Индия често се случва така). Обратно, кандидатурата на г-н Борисов рискува да повтори сюжета Желю Желев, т.е. един силен лидер ще се откъсне от партията си и неминуемо ще се изкуши да й се противопостави в един следващ момент.</p> <p>Дали г-жа Кунева има шансове, е трудно да се каже, без да знаем с кого ще се състезава. Най-добре, разбира се, е да се случи най-невероятното: големите партии да се разберат задкулисно и да я подкрепят като най-реалистичния компромис, с мандат да пази баланси, без да заема страна. Защото предвидената от настоящата конституция президентска институция е свързана именно с изкуството на компромиса. А точно той е най-трудното изкуство днес в българската политика.&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> <p><em>Коментарът е публикуван в сайта на <a href="http://www.dw-world.de/dw/0,,619,00.htm" title="http://www.dw-world.de/dw/0,,619,00.html"><span style="text-decoration: underline;">"Дойче Веле".</span></a></em></p>

Коментари

 • Тъпо

  06 Юни 2011 17:21ч.

  Наистина, много жалка картина е тая държава и нейните хора. Не мога да си обясня как хора, които до вчера наричаха Кумева yes man. Днес почти са готови да влязат в боя за нея. Аз не съм я наричал така и не смятам, че е най-лошия кандидат. Тя обаче има една ужасна черта - не влиза в бой и няма позиция. Да сте чули нейното мнение мякой въпрос - АЕЦ Белене, пакта за еврото, нещо за енергетика? Единственото, което казва е, че ще се бори за образованието. И как като президента не участва в правенето на бюджета. Аполитичността е опасна, защото е прикритост. Припомнете си първия чамдат на Гоце - все едно беше директор на училище, за даьсвърши като АБВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  06 Юни 2011 17:31ч.

  Браво на прежденаписалия ! Абсолютно съм съгласен с неговото мнение ! Отделно от това съм за закриване на президентската институция като абсолютно безмислен лукс за България !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диди

  06 Юни 2011 19:06ч.

  Необходим ни е президент, който дая прокарва нови идеи, а не да е носител на нещо старо. Президент от ново поколение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  06 Юни 2011 22:42ч.

  &quot;Тя обаче има една ужасна черта - не влиза в бой и няма позиция. Да сте чули нейното мнение мякой въпрос - АЕЦ Белене, пакта за еврото, нещо за енергетика?&quot;. Няма и да чуете. Тя е кандидатката на Ченгеджийницата - хубаво лице, абсолютно послушна, кръвно свързана с Политбюро на БКП. И ББ и Станишев в крайна сметка ще са зад нея. Т.е. статуквото е важно за ББ и Герб, всъщност това е обслужващия персонал. Затова е и цялата шутовщина, неяснота, хаос, липса на всякаква предвидимост. Дребни душици, поставени на високи постове могат само да се стремят да си запазят позицийките - нищо градивно, нищо духовно, нищо възвишено няма да чуем дори, камо ли да са зад кауза някаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цецо

  07 Юни 2011 0:44ч.

  Бойко Борисов - министър-председател, това е най-големият късмет,който България някога е изтегляла от лотарията на Историята. Гордея се,че съм гласувал за Бойко и пак ще го правя докато съм жив. Да погинат неприятелите Му, да се затрият пигмеите,които Му завиждат !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила

  07 Юни 2011 1:30ч.

  На българия и трябва малд и необременен президент, който да е добре приет на запад, но и да няма негативи тук. А Малинов е такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  07 Юни 2011 1:32ч.

  Дано президентът да няма зависимости от Слави и да не е националист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Цецо

  07 Юни 2011 4:34ч.

  Ей, дебил изпикан, явно интелекта ти не е повече от този на Боко тиквата, т.е. клони към 0. Ти и идолът ти ББ сте интекектуално стерилни изклесяци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Крум

  07 Юни 2011 4:49ч.

  Тук неккъв чист и прост - къпан милиционер-суяк, току праща заканителни реплики към протестиращите срещу наглата пиар-акция за пичата пръмовичка. Ей такъв да го фанем, че му спукам одма тъпата комунистическа тиква с некое железо. Дееба мръсната болшевишка сган. Трябва да си направим една честна гражданска война и цялата изродска пазарджишко-симеоновска милиционерска дс-глутница да бъде изтребена до крак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Крум

  07 Юни 2011 4:53ч.

  Представяте ли си го това гнусно комунистическо милиционерско животно с петна от пагоните какви поразии е правило преди да го пенсионират? И грешката ни, трагическата национална грешка е, че не се пипнаха за мръсните вратове милиционерите и ги остамихме днес да си вирят гагата. Задължително за оздравяване на нацията е да се проведе пълно прочистване по списък на всички комунисти и служители на ДС и комунистическото МВР. Без хирургия и рязане на комунистическата гангтрена до кокал, няма спасение за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хан Крум

  07 Юни 2011 4:55ч.

  Няма да ми налагате поредната комунистическа спуздра във властта, мръсни милиционерски гадове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до т.нар. Хан Крум

  07 Юни 2011 6:24ч.

  Като ти гледам правописа, интелекта ти е по-малък от на суек. Репчиш се като кантонерско петле, но си редко лайно. Дали на живо няма да напълниш гащичките?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вестник &quot;Шепоти&quot;

  07 Юни 2011 6:38ч.

  Тоя професор като че ли казва нещо. Ох, поуспокоих се малко. Беше ми домъчняло за старото време и за курвенския вид на баба Дора и баба Елисавета, но ето че иде новата смяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трол 05.10

  07 Юни 2011 6:55ч.

  Цитат от статията &quot;Медиите в края на 2008. Възходът на фигуралността&quot;: &quot;Меглена Кунева се представяше като прослава за България заради избирането й за еврокомисар на годината; не научихме нищо за работата й в Комисията, затова пък ни припомняха охотно колко е очарователна и обичана.&quot; Ха познайте кой е авторът:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вестник &quot;Шепоти&quot;

  07 Юни 2011 7:54ч.

  Я, верно бе. Същият другар Дичев, дето сега не може да скрие радостта си. Дали се тупа по корема от радост?... :-)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mickey

  07 Юни 2011 11:38ч.

  Ми БКП пак дава избор на народа:))) Може да избира между ентелегентната ком-креатура Пръмова и Човека От Народа , комунистическия Бърдоква Боце! Ако пък не им допадат и двамата, може и Гоце За парлама са пуснали и един от сДСб , акушерите на &quot;десния&quot; комунистически птоект. И внучката Т.Живков гласят за да е разнообразен &quot;избора&quot; А тоя &quot;професор&quot; да ходи да си пие чая с &quot;професор&quot; Вучков а не да плеска в сайта Дойче Веле платени публикации:))) Срам за дачков. И той май тръгна по пътечката на другарчетата си:((( I na nego mu natisnaha butona!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До &quot;до т.нар. Хан Крум&quot;

  07 Юни 2011 15:55ч.

  Ти си мъж за петима противника. Двама да ти седнат на ръцете, двама на краката, а петият да ти се изходи в устата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БКП

  07 Юни 2011 18:08ч.

  Да живее комунизмът!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократ

  07 Юни 2011 18:09ч.

  Аз съм ПРОТИВ кандидатурата на Кунева защото,тя носи отговорност за зле проведените преговори по присъединяването на България в Евросъюза.Най вече за селското стопанство бяха дотоворени лоши условия за финансиране.Тя носи отговорност за измамата която НДСВ направи на миналите парламентарни избори декларирайки себе си като алтернатива на БСП а в същност заедно ядоха от народната софра.Тя е идеалният вариант чрез който ще се запази статуквото,ние искаме промяна а не смяна на човека в президентството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЕЧЕН ПРЕХОД!

  08 Юни 2011 17:24ч.

  "От какъв президент се нуждае България? =================== Отговор: От президент, който ще помогне за свалянето на неототалитарния криминализиран режим на бившите комунисти и установяването на демократичен режим от европейски вид. Или с други думи, президент, който ще ни изкара от прехода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи