ЕС – просперитет за подземния свят на България

ЕС – просперитет за подземния свят на България
"Присъединяването към ЕС означава просперитет и нови икономически възможности за бизнеса и хората, или поне така би трябвало да бъде. Но в случая с България това очевидно е вярно само за подземния свят". Това пише Барбара Фрай, главен редактор на пражкото издание "Транзишънс онлайн” в анализ, озаглавен "Рисковете на членството в ЕС?“, излязъл в сайта EurActiv.
<p>Авторката се позовава да данни от доклад на софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), който проследява развитието на престъпността в България през последните години.</p> <p>Макар приходите от незаконна дейност да са по-малък процент от брутния вътрешен продукт на страната след влизането й в ЕС през 2007 г., някои схеми бяха или облагодетелствани, или подтикнати от по-близките връзки със западната част от континента. Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари.</p> <p>Това може да не ви изненада, но поне е иронично, като се има предвид непрекъснатия натиск на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и с корупцията, благодарение на която тази престъпност процъфтява, пише Фрай.</p> <p>По-нататък тя цитира доклада на Центъра за изследване на демокрацията с твърдението, че "присъединяването на България към ЕС през 2007 г. разкри широка гама от нови възможности за престъпниците, като например данъчните измами, което подтикна част от криминалните структури да изместят фокуса си към тези нови незаконни дейности&ldquo;.</p> <p>Според доклада, пише Фрай, делът на загубите от ДДС измамите, свързани с международни схеми, е нараснал повече от два пъти &ndash; от 8% през 2006-а до 19% през 2009 година. Незаконните продажби на горива са нараснали от 20 на 40% от пазара и възлизат на между 800 милиона и 1,8 милиарда евро. Макар да липсват сравнителни данни за тази търговия преди и след влизането в ЕС, авторите на доклада твърдят, че повишаването на акцизите до нивата в ЕС в комбинация с нарастващите цени на петрола правят цените достатъчно високи, за да бъде стимулирано търсенето на незаконни горива.</p> <p>Нещо подобно става и с незаконните продажби на цигари, които възлизат на между 30 и 40 процента от пазара и носят около 250 милиона евро печалби.</p> <p>Тя цитира и данни от доклада за културата на българските олигарси, които разчитат предимно на незаконно лобиране и корупция:</p> <p>"В някои общини лидери на организираната престъпност са създали свои собствени партии или са станали членове на общински съвети. Тези политически длъжности след това се използват, за да се търгува с влияние или да се оказва влияние върху местните правораздаващи органи, както и да се фалшифицират обществени поръчки.</p>

Коментари

 • Европеец

  13 Апр 2012 18:10ч.

  "В някои общини лидери на организираната престъпност са създали свои собствени партии или са станали членове на общински съвети. Тези политически длъжности след това се използват, за да се търгува с влияние или да се оказва влияние върху местните правораздаващи органи" Всъщност това е гръбнака на престъпността в БГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европеец

  13 Апр 2012 18:12ч.

  "Според доклада, пише Фрай, делът на загубите от ДДС измамите, свързани с международни схеми, е нараснал повече от два пъти – от 8% през 2006-та до 19% през 2009 година. Незаконните продажби на горива са нараснали от 20 на 40% от пазара и възлизат на между 800 милиона и 1,8 милиарда евро."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • балък

  13 Апр 2012 19:50ч.

  Що става така бе джанъм?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zoko

  18 Апр 2012 19:01ч.

  Роднина, милиционер, роднина милиционер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ANONIMEN

  21 Май 2012 1:14ч.

  ДО КОГА БЕ ДЖАНЪМ ? НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ;/ПРИВАТИЗАТОР,ЛИКВИДАТОР,ПРОДАВАЧИ И РУЩИТЕЛИ НА МИЛАТА НИ РОДИНА / ДА ОТИДАТ НА ГИЛОТИНАТА ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ\r\nВАРИАНТ ЗА ТЯХ- ДА СИ ИЗБЕРАТ ЩАРЕНИТЕ ДРЕХИ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ ? С ТАКИВА ХОРА НАПРЕД НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРВИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM

  31 Май 2012 6:24ч.

  След като по телевизия скат се изнесоха записи между Сертов и Червеняков, се потвърдиха моите подозрения за политическата корумпирана международна олигархия! Няма отърване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Micael

  16 Юни 2012 19:57ч.

  No compalints on this end, simply a good piece.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • veibusc

  17 Юни 2012 6:57ч.

  EmXIXT rtptykhyqjip

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jiuxrigbc

  19 Юни 2012 0:40ч.

  cobMAW obuzlvdeueuy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи