Пране на одеяла – полезните съвети за правилна поддръжка

Пране на одеяла – полезните съвети за правилна поддръжка

 

Одеялата са по-особен вид домашен текстил, за който сякаш не полагаме толкова грижи, колкото за всички останали видове завивки. Те обаче могат да задържат същите нежелани микроорганизми, мръсотия, прах и алергени, с които всяка реклама на перилен препарат ни заплашва и които със сигурност не бихме искали да са близо до кожата ни по време на сън.

 

Една от причините за неглижирането поддръжката на одеялата се корени в знанието ни, че те изискват по-особена грижа, но непълната представа в какво всъщност се състои правилната грижа за тях. А най-честата причина е чисто практична - техните по-големи размери, които на практика не позволяват одеялото да бъде изпрано в пералнята.

 

 

Можем ли сами да се справим с изпирането на одеялата

 

 

Първият съвет на специалистите от TeamClean.bg, предлагащи професионално пране на одеала, е винаги да проверявате за указанията на производителя за поддръжката на завивката и, разбира се, да се съобразявате с тях.

 

 

Инструкциите обичайно са поместени на специален етикет, закрепен за самото одеяло. Не е достатъчно на етикета да е указано само че одеялото може да се пере в пералня машина. Необходимо е да спазвате и изискванията за сила на центрофугата и за максималната температура на пране.

 

 

От там нататък може да остане един-единствен проблем – големината на одеялото. В този случай, както и когато на одеялото е указано, че то не може да се пере в пералня или на ръка, ще ви е необходима професионална услуга по пране на одеала.

 

 

Добрата новина е, че избирайки този подход си осигурявате възможно най-щадящото решение за домашната завивка, тъй като при химическо чистене се използват специални химикали, запазващи максимално безупречния вид на материите.

 

 

Защо не е добре да „тъпчете“ одеялото в пералнята

 

 

Когато одеялото е прекалено голямо, може да се изкушите да използвате иновативни методи за сгъване, прегъване, омотаване и практическо наблъскване на одеялото в пералнята машина. Съветваме ви да не го правите, освен ако не искате по-скоро да смените своята пералня. Важно е да се съобразявате и с максимално допустимото тегло на прането (до 4, 5, 7 или 9 кг), като имайте предвид, че одеялото не трябва да го превишава в мокро състояние.

 

 

Ако въпреки твърде големите размери на одеялото, все пак решите да го изперете в пералнята, има голям риск тя да се повреди фатално, поради твърде голямото тегло в барабана, което ще затрудни нормалната работа на машината. Освен това, за да запазите мекотата на одеялото е необходимо да му осигурите поне малко празно пространство в барабана.

 

 

Какъв е правилният подход при пране на одеяла

 

 

Най-голямо значение има материалът, от който е изработено одеялото. Когато говорим за одеяла, направени изцяло от памук, то няма проблем изпирането да стане в пералнята машина. Много често обаче одеялата се изработват от други материали като вълна, полар и прочие.

 

 

Когато одеялото е изработено от вълна, най-добре е да използвате студена вода и препарат, който е щадящ към този тип материя. Ако пералнята ви има специална програма за вълна я използвайте – тези програми обичайно са много по-кратки, използват студена вода и са с деликатна центрофуга. При приключване на прането, най-вероятно одеялото ще е задържало повече количество вода. Може да пуснете кратка програма за центрофугиране до 2 мин, за да избегнете създаването на локви у дома.

 

 

При изпирането в пералня машина на одеялата вкъщи е добре да избягвате използването на омекотители, тъй като те може да се натрупат върху фибрите на плата и да създадат неприятно драскащо усещане при допир.

 

 

Вълнените одеяла е най-добре да съхнат на открито, но не на пряка слънчева светлина. При възможност – оставете завивката да съхне в хоризонтално положение. Когато етикетът позволява използването на сушилня, използвайте минимална температура.

 

 

Изпирайте одеялата вкъщи поне веднъж на всеки сезон, в който ги използвате. Старайте се да ги проветрявате поне веднъж седмично на открито.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи