Кръстосаха човек с маймуна, нарекоха го Химера

Кръстосаха човек с маймуна, нарекоха го Химера
Екип от учени е успял да отгледа ембрион, състоящ се от клетките на човек и маймуна, съобщава изданието Cell. Отбелязва се, че целта на изследването е да създаде нови начини за производство на органи за хора, които се нуждаят от трансплантация.

 

Изследователи от Съединените щати и Китай, под ръководството на Хуан Карлос Изписуа Белмонте, професор в Лабораторията за генна експресия на Института по биологични науки Солк в Ла-Хойя, са поставили 25 клетки, известни като индуцирани човешки плюрипотентни стволови клетки (iPS клетки) в ембрионите на маймуна макак. 

Животните са избрани поради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно били открити човешки клетки, растящи в 132 ембриона. 

След като ги изучава в продължение на 19 дни, Белмонте е заявил, че това е позволило на учените да научат повече за това как взаимодействат животинските и човешките клетки. Според неговото мнение, това е важна стъпка към подпомагане на изследователите да намерят нови начини за отглеждане на органи за трансплантация. 

Ембрионите на организма, наречен Химера, са обезпокоили научната общност. 

„Мисля, че обществеността ще бъде загрижена и аз също, че просто вървим напред с науката, без да водим подходящ разговор за това какво трябва или не трябва да правим“, казала е Кирстин Матюс, научен сътрудник от Института Бейкър. 

Има и поддръжници на проведения експеримент. 

"Не намирам тези изследвания за проблематични от етична гледна точка. Те са насочени към високи хуманитарни цели", отбелязал е Инсу Хен, специалист по биоетика от Университета Кейс Уестърн Ризърв и Харвардския университет. 

Според Белмонте учените не са имали задачата да „създадат чудовище“. 

"Нашата цел не е да създадем нов организъм или чудовище. Опитваме се да разберем как клетките на различни организми взаимодействат помежду си", подчертал е ученият в защита на експеримента.

 

Източник: “Епицентър”

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • CMEXXX

  10 Май 2021 14:53ч.

  Изроди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръстосаха човек с маймуна, нарекоха го Химера

  10 Май 2021 15:07ч.

  Деволюция?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръстосаха човек с маймуна, нарекоха го Химера

  10 Май 2021 15:09ч.

  Създаден е идеалният наемен работник, според разбиранията на съвременния чорбаджия. Бачкане от сутрин до мрак заплата кило банани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  10 Май 2021 15:13ч.

  Ето откъде в бъдеще ще черпим кадри за главатари на правителства. Когато единият хомункулус се изхаби, пускаме следващия. Иначе и аз се присъедниявам към констатацията - Изроди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко

  10 Май 2021 15:22ч.

  Съобщението е закъсняло . То просто е укривано - вече 30 години и в България те управляват ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генен содомизъм

  10 Май 2021 16:28ч.

  Содомия на ниво гени. Содомизмът е функция на сатанизма. Надолу по спиралата към ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звън®

  10 Май 2021 16:39ч.

  "Екип от учени е успял да отгледа ембрион, състоящ се от клетките на човек и маймуна, съобщава изданието Cell". Та това е не е новина! Преди 90 години руският биолог проф. Иля Иванович Иванов усърдно се опитва да създаде хибрид между човек и примат. Използва технология по-различни от днешните. Той експериментира с методите на изкуственото осеменяване за създаване на междувидовете хибриди. Има периоди, в които е подпомаган от властта, мечтаеща да има за поданици полумаймуни - дресирани, здрави, непретенциозни и малко по-умни от днешните човеци. Постиженията на проф. Иванов са забулени в мистерии. Твърди се, че през 1929 г. в лабораторията си в Сухуми той постига успех. Колхозничката Клавдия Тимофеевна е успешно осеменена със сперма от орангутана Аполон. Колеги на проф. Иванов го оклеветяват. През пролетта на 1930 г. той е арестуван и изселен за пет години в Алма-Ата. Клавдия с рожбата си Митрофан успява да избяга в България. Тя се заселва в българското селце Банкя, разположено в околностите на София. Твърди се, че нейният син Митрофан е се е превърнал в здрав и хитър мъж, много харесван от жените. Това му позволява да направи успешна кариера като пожарникар. Проф. Иля Иванов умира през 1933. Лично акад. Иван Павлов пише некролога му, публикуван в бр. 5-6 на списание "Природа". Дейността и постиженията на Иля Иванович са обвити в мистерия. Те са вдъхновили Шостакович и през 1932 г. той пише своята опера "Оранго".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещият

  31 Май 2021 1:40ч.

  Опити за кръстоска между маймуна и човек, с доброволки рускини е правен по времето на чичкои ви сталин в сесесере-то ! Не са успели, защото сталинизма не признаваше генетиката! Избиха учените си в тая област.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи