Кой краде българската история?

Кой краде българската история?
"Срам е този филм, ако е описан правдиво. Путин лично не обича България и българите и лежерно не прави разлика между западно ориентираните компрадорски елити и дълбоко, инстинктивно русофилския български народ"; "Вие какво очаквате, ние да сме в един лагер с техните врагове, да изопачаваме в един хор истината за миналото им, а те да ни обичат романтично?"; "Каквото повикало, такова се обадило. Това е резултатът от русофобската политика"; "Да се прави политическа сензация от някакво мижаво филмче, не мисля, че си заслужава"; "Има червени линии, както се изрази Путин, които не бива да се прекрачват. Както с думите на московския патриарх към нашия президент, Захарова, която отрече спасяването на българските евреи, и представянето ни като неблагодарници, които два пъти са воювали срещу тях": народният анализ в рубриката ни "Вашите гласове". Ако коментарът ви не е сред тях, не се отчайвайте. Ако коментарът ви е изтрит, формулирайте го по друг начин и запазете добрия тон! Публикуваме коментарите на нашите анонимни читатели без редакторска намеса.

Руският филм "Една вяра, един език" заличи България от картата на славянската писменост

 

Живка Павлова

Русофилка съм и няма как да не съм с родители русофили, майка преводачка от руски, леля учителка по руски в руската гимназия, двете със сестра ми от първи клас в руско училище. Владеенето на езика, освен по-доброто познаване на руската история, литература и общи познания за Русия, оценявам като голямо богатство, защото ми дава достъп до много ценни източници, задълбочени анализи и знания по теми, които ме интересуват. Сравнението с англоезичните източници определено не е в полза на последните. Тъй или иначе, няма как да оправдая когото и да било за изопачаване на историята или тенденциозното поднасяне на исторически факти с цел омаловажаване на българския принос за славянската писменост. Обаче и да се прави политическа сензация от някакво мижаво филмче на някоя си Елена Мироненко, културен деец в Кемерово, представляваща информационна агенция „Пътя към храма“, не мисля, че си заслужава. Фестивалът „Радонеж“ впрочем също не е кинофестивал за исторически, разследващи или от сорта документални филми, а за филми на религиозно-духовна най-вече тематика на представители на изкуствата и културата. Разбира се, това съвсем не е оправдание за гафове. Най-вероятно става въпрос за поръчков филм, обслужващ конкретни интереси. Кой има интерес да настройва българите, независимо русофили или русофоби, срещу Русия, кой има интерес от дрязги между балканските народи? А пък на страницата на информационната агенция „Пътя към храма“ на тази Мироненко, се е завихрила дискусия, най-вече между... българи и северномакедонци: https://kzits.info/world/b9ByGMchLs6reLj3g9sF5Q

 

Къде са русолюбците под тая статия?

Всъщност, нема нужда, веднага ще обяснят, как сами сме си виновни за постоянните руски обиди и агресивност :о)

 

модерно робовладелство

Разбира се, че този филм е политпоръчков, каквато е например българската политика към Крим и спрямо Русия като цяло в последно време... Вие какво очаквате, ние да сме в един лагер с техните врагове, да изопачаваме в един хор истината за миналото им, а те да ни обичат романтично? Опитвам се да ги разбера и им съчувствам - не го правят, защото са видели добро и благодарност от нашите лакейски правителства напоследък. Формално, казаното е истина - българската книжовност е имала център по македонските земи, в Охрид. Но явно задачата на филма е друга, емоционална - да омаловажи делото на Първото българско царство в това отношение, именно от желание за праведна мъст.

 

Историк

Каквото повикало, такова се обадило. Това е резултатът от русофобската политика на българските демократични чугуни - тези кирякстефчовци на нашето съвремие! Между другото, не забелязах исторически грешки във филма, всичко е казано точно: кирилицата тръгва от Охрид, НИКОЙ не казва, че тогава е имало държава Македония. България изобщо какви претенции има, щом дори Кирил и Методий са византийци и създават глаголицата по заповед на ВИЗАНТИЙСКИЯ ИМПЕРАТОР. Я седнете си научете уроците по история, предатели на България, че орезилихте държавата ни пред цял свят!

 

ИЗГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА

И да - Кирил и Методий са родени в Тесалоники/Солун ВИЗАНТИЯ, във византийската ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ. Никъде през 9 век, по време на мисията и делото на двамата братя, не присъства държава Македония. Кирил и Методий (на гръцки: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος, на църковнославянски: Кѷриллъ и Меѳодїи) са двама братя богослови, родени в Солун, Византия, през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи.

 

Нито един от гореизказалите се не е изгледал руския филм, а голословно се произнася по пубикацията

Това са отново инсинуациите на крадците на българската история - северно-македонците, които използват руския филм за техните цели, а нашите български журналистки мисирки, обилно подхранвани от НПО Америка за България , които изобщо не познават българската история, бързат да ни манипулират - целта е двойна- да намразим Русия и македонците безпроблемно да гребат с пълни шепи от нашата история. Изгледайте филма и тогава коментирайте.

 

Youtube е пълен с какви ли не филмчета

има и обидни за народи, култури и идеологии. И какво от това? Едно поръчково филмче да се показва в РСМ която в момента има проблеми с влизането си в ЕС създадени от България, затова тя не се споменава. Това не е и исторически филм, а културен и то за начинаещи в темата. Ако мислите че много хора в света знаят даже и името на България, заблуждавате се. Нямат причини да я знаят, особено ако не са държали на обучението си в училище. Нищо чудно, хората са практични, ние не сме фактор за нищо, няма дори и стоки свързани с нас, а историята не при всички народи е сериозно занимание за възрастни хора отдавна завършили училище. Нашите исторически комплекси са си наша особеност, описан в Ганковото кафене от Вазов.

 

observer

Това традиционно наше “сами сме си виновни” и донесената от девет дола вода, за да се намери някаква научна достоверност в един филм по чужда политическа поръчка, подсказва за липса на самоуважение. Има червени линии, както се изрази Путин, които не бива да се прекрачват. Както с думите на московския патриарх към нашия президент, Захарова, която отрече спасяването на българските евреи, и представянето ни като неблагодарници, които два пъти са воювали срещу тях. Достоинството на един народ не се измерва с тонове стомана и квадратни километри площ.

 

чугун

Срам е този филм, ако е описан правдиво (не съм го гледал) . Путин лично не обича България и българите и лежерно не прави разлика между западно ориентираните компрадорски елити (впрочем има много такива и след Освобождението, вкл натрапения монархически дом) и дълбоко, инстинктивно русофилския български народ. Не мисля, че не знае за тази разлика, предпочита да не яя прави. Подобна линия следват и русните СМИ, вкл "патриотичните ". Много жалко, много опасно, вековната грешка на Руската дипломация на Балканите се повтаря.

 

Напразно

Нали знаете, че каквото и да напишете тук, няма никакво значение. Путин такива неща не чете. Можете да се дърлите колкото си искате, а той ще направи това, което е решил.

 

Основната грешка на НАТО е, че първо излъга Русия че няма да се разширява на изток (поне не до границите и)

Другар, тя и Русия обеща на Украйна, че няма да нарушава границите й, ако даде всички ядрени заряди на Кремъл. Ако навремето Украйна не беше спазила договореностите, сключени в годините след разпада на СССР , и не се беше отказала от ядреното си оръжие, днес тя щеше да разполага с нещо, което определено щеше да плаши Москва. Украйна щеше да може сама да избира към кой политически или военен съюз да се приобщи, без да й пука за Путиновите заплахи.

 

"Другар, тя и Русия обеща на Украйна"

Не Русия наруши обещанието, а Западът, който не стига че направи война в бивша Югославия и отмени Хелзинкския процес, ами и пръв започна разширяването си на Изток, което по естествена логика стигна и до преврата в Украйна. А "другар" ще викаш на тов. Ленин, който призна такава самостоятелна република - УССР. Защото после пръв тичаш да негодуваш, че Русия била признавала държавата Македония за люлка на славянската писменост и се възмущаваш как можело така... Ами на същото основание както с признаването на държава Украйна (не можеш да наречеш една област в Руската империя историческа държава), на кофти хора като вас, кофти отговори...

 

Малко странно е баш Путин, да реве, че е измамен и иска гаранции

Все пак, точно той наруши подписан договор, гарантиращ целостта на Украйна - Budapest Memorandum on Security Assurances. Пописан от Русия на 5.12.1994.

 

чугун

НАТО направи историческа грешка с експанзията си на изток. Хитлер направи историческа грешка с нахлуването си на изток. Наполеон направи историческа грешка с похода си на изток. И знаете ли какво? Всички те имаха договори (договорки) да не го правят. Договорката Буш /Бейкър с Горбачов, пактът Молотов -Рибентроп, Тилзитския мир Александър - Наполеон. Които договорки, договори, дадени гаранции въобще никога не са спазвани. С абсолютно расисткото оправдание, че руснаците ся диваци, уберменши, азиати от степите или тайгата, по избор -и някакси несправедливо (баронеса Тачер) имат толкова ресурси. Защо Путин, един далеч не наивен човек, си мисли, че някакви договори и гаранции ще имат значение? Последните 200 години са нямали никакво значение. Единственото обясне е (за мен, лично мнение), че това са предвоенни маневри за изключително важното определение на отговорността и агресора. Война или някакъв асиметричен отговор ще има, можем само да се надяваме да е локална.

 

"който гарантира териториалната цялост на Украйна"

Ами тоя договор се спазва и до днес.... както виждаш, Русия не си е издърпала Донбас, макар там да се води терористична операция срещу рускоезични граждани на РФ на територията на Украйна. Русия призна реалностите около Украйна, но защо трябва да признава незаконен преврат и геноцид срещу сънародниците си? Ето затова говорим - когато подписваш договори, имаш предвид, че няма да се случват такива извънредни събития като преврати и геноциди, и то под диктовката и финансирането на заинтересовани външни сили. Спомни си каква хартия подписаха европейските външни министри веднага след Майдана и какво стана още на следващия ден - споразумението се оказа само лист хартия, в Украйна демократичният процес не се спази и законният президент бе отстранен, въпреки меморандума. И едва тогава, когато стана ясно, че съществува опасност США да окупират Крим, населението на Крим поиска помощ от сънародниците си в Русия.

 

Телевизия САТ1: Българите са модерните роби в германските кланици

Дали само там?

 

Ами така наречените "студентски бригади"?

Студентите трябва да използват всяка минутa от студентския си живот да научат каквото могат по специалността си и да излязат от университета подготвени със знания и практически опит за да търсят работа по специалността си. Вместо това - тарикати и head-hunters набират интелигентни и старателни младежи в България за летни робчета. По няколко месеца през лятото работят унизително тъпи работи - чистачи на мотели в някакви диви мотели на стотици мили от нормални населени места, живеят в скотски условия срещу заплащане по-ниско и от минималната заплата за съответната държава... Но понеже добрите ни деца гледат да заработят някакви пари и да си помогнат за следващата учебна година - изтърпяват тези т.н. "студентски" бригади... Мнозина от тях се подлъгват и започват дълъг процес на кандидатстване за "зелена карта" или прекарват години в мечти как ще емигрират в Щатите... Поне да им предлагаха някаква смислена работа свързана с програмата в която учат... Един Бог знае защо изобщо ги наричат "студентски бригади" организаторите от Приятелите на приятелите на всички приятели... Просто brain-drain. При Соца това явление го наричаха "потосмукателната система на капитализЪма"... Смеехме се тогава, че КапитализЪмът загнивал, но много ароматно ухаел...

 

Helleborus

Цялата ни култура е такава, току що включих националната медия и някакви полуголи мъже и жени, облечени в нещо като чаршафи, скачат по сцената под заглавието „Коледно матине“ в момента. И кое му е коледното, се питам, по Коледа основно се увеличава нашествието на актьори, нито един от които няма особено отношение към раждането на Христос, реклами на шоколад, разкази за болни и нещастни хора и категорично светска и пошла култура. Всичко това, обаче, носи етикета „Коледа“.

 

бг поговорка

куче, което не знае да лае само вкарва вълка в кошарата !

 

 

Коментари

 • Косьма син Прутков

  27 Дек 2021 10:59ч.

  Кирил и Методий като агенти в борбата за аварското наследство между България, Каролингите и Римската империя.... Христианизация на склавиниите.... Четете "Повесть временных лет" - ....."Нет ничего плюгавее русского безбожия и православия"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината за българската история продължава да бъде тайна за огромната част от нашия народ.

  27 Дек 2021 11:06ч.

  Много тези от нея все още не са преосмислени - за произхода ни, за ролятя на чужди държави, за периода преди и след 9 септември и др. В официалните книги все още се говори за монархо-фашизъм, а пък искаме македонците да не ни наричат фашисти. Все още се говори за тюрко-прабългарския ни произход, а в същото време се сърдим, че историците на Сърбия и на РСМ ни наричат "бугари-татари". За съжаление немалко българи гледат само чужди филмчета, доверяват им и си създават погрешна представа за нея. Мнозина разбират тълкуването на историята ни като начин да не обидим някой голям брат и да не го разсърдим, независимо че неговите историци създават тези, които са неверни и обидни за нас. Неслучайно най-големият български историк д-р Ганчо Ценов предупреждаваше навремето: „… Въпрос на въпросите е да се премахнат от учебниците погрешните тези на историческата наука, която по редица теми не е на национално-отговорни позиции“. „…нашата религия е нашата история …” „Не земята, не богатството, не езикът даже, но историята прави от известна група хора народ и че без история няма народ. Прочее има история, има народ; няма история, няма народ“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите историци продължават да повтарят мантри и митове, които бяха угодни на управляващата ни тогава държава.

  27 Дек 2021 11:26ч.

  Професорите Иречек, Златарски, Мутафчиев и всички техни последователи след 9 септември та и досега защитават тезата за тюрко-алтайския ни произход, а напоследък и за началото ни от древен Иран. Навсякъде и в книги и в предавания можете да видите този позор. Според теорията за тюркския (туранския) ни произход прабългарите са част от самостоятелен древнотюркски огурскоезичен народ формирал се около средата на ІІ век в Средна Азия. Смята се, че при смесване на прототюрките, на останките от източния хунски етнос и на сарматски племена се създават основите на т.нар. прабългарски етнос. Тази хипотеза, с едни или други нюанси, вариации и уговорки, се поддържа и от Геза Фехер, Веселин Бешевлиев, Иван Шишманов, Стефан Младенов, Васил Гюзелев, Димитър Ангелов, Петър Петров, Л. Н. Гумилев, А. Куник, А. Халиков, и др. За тези теории няма нито едно доказателство освен няколко реда от Михаил Сирийски. Текстът е част от Арменския препис на Хрониката на Михаил Сирийски, съставен през XIII век. Оригиналният текст е записан на езика сириак/сирийски/ през VII век., което в предвид на шестте века отдалеченост от реалното събитие, дълбоко ни усъмнява за неговата правдоподобност. Тази версия на М.Сирийски не се потвърждава от нито един от другите древни хронисти. Не може да има силен и сигурен в произхода си народ, чиито историци под внушение да създават фалшиви писания одобрявани в чужди столици. Кой има интерес от това, няма да напиша за да не ме изтрият! Но вие си знаете, нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северомакедонка от Скопие отива на шопинг в София, там се запознава с един българин, който я кани в апартамента си и там ... та цела седмица.

  27 Дек 2021 12:19ч.

  Прибира се македонката в Скопия и мъжът й я пита къде е била толкова време. - Е, во Бугария бев , на шопинг во София, Орце! -Е па шо ново има по Бугария? -Многу убаво ... Видо се там со един бугарин и он ме покани дома и после .... та цела недела, - Е, оти не му каза до сопре и да си додеш дома? -Е, па да му кажам, да му кажам , Орце, ама кога не разбирам по бугарски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много обичат нашите русофили

  27 Дек 2021 12:46ч.

  а с тях и цялата дружина, която вече 70 години обслужва Кремъл да ни разправят колко сме били обичали Русия и как ако не е Русия не можем да дишаме. Обосновка разбира се няма, как да има като Русия е най-изостаналата държава, с най-мързелив и впиянчен народ. От Русия за 140 години сме видели само нещастия. Дойдоха тук САМО И С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ПРИБАВЯТ ЕДНА ГУБЕРНИЯ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ СИ ГУБЕРНИИ. Никъде в Санстефанския договор няма и дума за България и български народ. В Сан Стефано не присъства нито един българин за адет. И включиха в договора всички земи населени с българи, та новата губерния да е по-голяма. Нито Раковски, нито Ботев, нито Левски а били русофили. Точно обратното, всички те са били против тук да идва Русия и да ни носи нйните ценности. Ценности на държава, където 90% от народа продължават да са роби-крепостни. За Русия народът да е роб си е нещо естествено. До днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чрез всеславянски диалог към съборност

  27 Дек 2021 13:02ч.

  Филмът е прекрасен и е по-силен от филм за разрушаване на Берлинската стена. Вижда се, че е направен без българско формално съдействие - вероятно нашата атлантическа коректност е надделяла, за да нямаме полагащ се дял в този шедьовър. Въпреки това, българска съставка в сюжета съвсем не е пренебрежима. Филмът е напълно коректен, снизходителен към страстите на заразените от западния езически принцип "разделяй и владей" или помодерному - национализъм. Общото духовно наследство няма националност. Да се надяваме, че в бъдещото славянско цивилизационно единство ние българите отново няма да допуснем да се самоизличим и самоизключим, оставайки отново глуха периферия, както се случи с жалкия ни атлантизъм. Държавните граници между славянските народи са изкуствени и ненужни, защото либерализма, комунизма и национализма са все западни идеологии, измислени от Бого-убийци, цареубийци и човекоубийци, целящи именно асимилация на славяните. Идеята за славянския Трети Рим е своего рода Четвърти път, където ценностната парадигма е: хората да живеят по Евангелието. Просветени представители на малките славянски народи казват: Русия трябва да бъде защита на православните, тя да ги събере около себе си, за да са единни. Безспорно руският народ е най-силният богоносен народ, съответно на него лежи всяко общо упование и особена ответственост. Защото всяка отговорност трябва да е според притежаваната сила. Ние не сме езичници и нашият принцип е „любов, която обединява“. Славяните са дружелюбни и открити, умеят да прощават, а раздорите са подставени отвън. Кой е обявил война на православните славянски народи /?/ – 0:54 мин.от филма! Как да съхраним славянското единство /?/– 1:04:50 мин. от филма. Слава Богу за всичко !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква "глуха периферия", бе другарю?

  27 Дек 2021 13:43ч.

  Ние бяхме първи натегачи във Варшавския договор и бай ви Тошо беше единствения от всичките ръководители на Източна Европа, който предложи войските на Варшавския договор да окупират Чехия. И го направиха. А днес чехите още не могат да го забравят и непрекъснато ни благодарят. Българите като решат да са първи лизачи на руски задници нямат грешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такова животно като "славянин" нема, е па нема !

  27 Дек 2021 14:07ч.

  Има руснаци, украинци белоруси, българи, хървати, поляци, славенци, чехи и др. Единственото, което ги обединява е частичното сходство в езиците. Отидете и говорете на български при чехи, словаци, поляци, че даже и руснаци и украинци и да видим колко ще ви разберат. Последните генетически изследвания показват, че в повечето случаи в тези народи липса на общ корен. Терминът "славянин" е измислен от Винко Брибоевич и Мавро Орбини в края на 16 и началото на 17 век. По предложение на един българин гръкофил русофил Евгени Булгар се оформя като великоруска доктрина на Екатерина Втора за завладяване на "славянското пространство". Всъщност зад тази утопия се крият амбициите на руския империализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от всезнайковци!

  27 Дек 2021 14:45ч.

  И що ви трябва да споменавате напразно имената на такива учени като Иречек, Златарски и Мутафчиев? Те всички са работили преди 1945 г, т.е. преди 9 септември! Преди, а не след това! И всички онези, които са защитавали подобна теза, са били заплашени от затвор след 9 септември! Българският народ възниква благодарение на единната религия и култура, дело на Кирило- Методиевите ученици в тогавашните български земи! Българи, славяни и траки са в основата на днешния български народ, чиито корени са и на Изток и на Север и тук - дадени от коренното население по тези земи! И това никой не може да промени! Никой! Нито русофили, нито русофоби! Ако обаче някой се чувства по-българин или по- славянин, а може би и по-трак, трябва да докаже първоначалните си корени! Любопитно как след 500 г чуждо "присъствие" /това е отделна тема и спор за друг генетичен произход!:)/!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди време на една изложба на книгата в НДК се запознах с един издател,

  27 Дек 2021 15:30ч.

  който вярва, че нашите предци са дошли от Средна Азия. След един час се заговорихме за генетични изследвания и той с усмивка си призна, че си е правил такова преди година. Оказало се, че е последна брънка на генетично дърво, чиито корени датират преди 7 000 години . Неговите предци са живели цялото това време в нашите, български земи. Попитах го: Е, защо тогава пишете други работи? Политика и бизнес - засмя се той ! Проф. Златарски е бил зам.председател на Славянското дружество в София, което доказано е финансирано от Азиатския департамент на Руското външно министерство. Брат му е участвал в русофилския бунт на офицерите и е разстрелян след това. Може би, за вас е тайна, че доста наши учени и политици след Освобождението са били на руска издръжка. Това можете да го прочетете и от руски военен историк. https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2017/10/20/738689-bratushki-bratoubiitsami. Ето част: "Поскольку горшки с консерваторами были разбиты, пробовали сделать ставку на либералов. Их лидерам выделялось по 40 000 руб. в год из секретного фонда МИДа". Моля, прочетете, има много нови исторически изследвания, не оставайте на нивото на преподаването на история от средното образование през социализма и тезите на днешните червени професори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: на 27.12.2021 в 11:06

  27 Дек 2021 17:30ч.

  “В официалните книги все още се говори за монархо-фашизъм, а пък искаме македонците да не ни наричат фашисти.” Тъкмо обратното - когато в официалните книги се пишеше за монархо-фашизъм, беше лесно да се отхвърлят обвиненията за репресии и мародерство (факт) над македонски граждани, както и от евреите за участието на България в изтребването им в Македония и Гърция. Казвахме - това е правил българският профашистки режим, не българският народ. Сега в официалните книги няма монархофашизъм и съответно вината не е на някакъв окупационен режим, ами на българите изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  27 Дек 2021 17:52ч.

  Я, ама Путин бил направил некъф филм за македонската азбука на Кире и Мето? Не знаех. Как не го е срам! И да обявява за създател на кирилицата некой си Климче от шиптърския град Охрид? Немам думи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sic transit gloria mundi,

  27 Дек 2021 19:10ч.

  тоест всяко чудо за три дни. Кому е от полза, кой печели (от подобни филми)? Кои са поръчителите? Изложете историческите факти и забравете (и за поръчителите и за изпълнителите). Поредният "Да разлаем кучетата". Гледайте го - нищо ново под слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пътят към Храма

  27 Дек 2021 20:28ч.

  Относно първия коментар в рубриката от Живка Павлова. Хубаво е, че сте направили тази справка за фестивала в Радонеж, защото е важно. Спорният филм получава награда в раздела за най-добър телевизионен филм на регионалните телеканали, в случая тв. канал от сибирския Кемерово в програмата Път към Храма. Така и не намерих биографични данни за въпросната му създателка Елена Мироненко, но не можа да не ми направи впечатление , че датата, на която са обявени наградите на фестивала е 23 ноември 2021. Това е празникът на Александър Невски и един от наградените филми в Радонеж е за реставрацията на старинна икона на Александър Невски в Псков. По-любопитното е, че точно на 23 ноември 2021 се случи трагичната катастрофа с опожарения автобус с албански македонци в България. В тази връзка не можем да не си спомним, че Пътят към Храма за Кемерово минава през една друга голяма трагедия свързана с пожар - пожарът в търговския център «Зимняя вишня» на проспект Ленин,35, случил се към 16часа, на Благовещение - юлианско – 25 март 2018, което в Русия не се отбелязва на тази дата. Пожарът от трета степен по петстепенната скала е на площ от 1600 кв.м. с последващо срутване на покрива, тавани между четвърти и трети етаж. При пожара загиват 60 души , включително 37 деца, 79 души са ранени. Пожарът става един от двата най-резонансни в историята на съвременна Русия, заедно с пожара в пермския нощен клуб“ «Хромая лошадь» с адрес ул.Куйбишев 9, Ленински район, от 5декември2009 г., 01:08 YEKT (4 дек.2009 г 23:08 МСК), при който загиват 156 души, а 78 са пострадали. По московско време този пожар пък е в деня на Въведение Богородично – григорианско, което се празнува, за сметка на отрязаната глава на Светата Варвара– по юлиански, защото юлианското Въведение Богородично е на 21 ноември, а не на 4 декември. Видно е, че и двете дати на пожари не са случайни, а са свързани с празниците на Богородица, които Русия и България празнуват по различи календари. Така че казаното от Живка Павлова че "Фестивалът „Радонеж“ впрочем също не е кинофестивал за исторически, разследващи или от сорта документални филми, а за филми на религиозно-духовна най-вече тематика на представители на изкуствата и културата" е напълно вярно, но никак не е маловажно и именно там е разковничето, защото стигаме до билейските измерения, в които се корени генезиса на недоразумението с Елена Мироненко. Коя е Елена Мироненко и защо един регионален тв.канал от Западен Сибир, на един от градовете на река Том (десен приток на Об) , Кемерово се оказва заинтересован от темата, която е чувствителна за България, и кога и след какви събития за славянските народи, историята ни започна да се пренаписва и в двете посоки? Затова аз мисля, че появата на този филм с авторство Елена оМикрон-ен е просто знак, който трябва да разчетем правилно. Къде изчезнаха 10-те пръсти от ръката? Къде е изгубената връзка с извора на словото? В опита си да намеря някаква информация за дамата, попаднах на информация за друга дама със същото име, която очевидно не е същата, но която е бивш министър на културата на Красноярския край и последващ директор на един московски театър и освен това е радена на 21 юни 1981. Каква изненада! Не започна ли всичко в онази далечна 1981, която прави 40 тази година?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сериозна тема

  27 Дек 2021 21:16ч.

  Преди да упрекваме, да погледнем в себе си! Когато покойният вече режисьор Валерий Харченко от Москва, реши да снима документален филм за Кирил и Методий: в България и да го покаже пред руската аудитория, че Славянската азбука е съхранена и разпространена именно от България, видите ли уж "мастити" кинотворци му поискаха баснословни хонорари, за да включи някои кадри от българския филм "Константин Кирил философ", с коео го отказаха от сътрудничество с тях, Филмът бе създаден и в навечерието на 24 Май пуснат по канал Култура в Москва. Някое българско официално лице да му оказа внимание-до ден днешен НИКАКВО, Сега "люто" се възмущаваме, т.е. филтрираме пред безмилостните колонизатори. Нито един в своите коментарии не посочва мястото и ролята на акад. Дмитрий Лихачов за братята К и М, с което стана Герой на България. Колко още безброй примери има, но ни пробват как ще реагираме при поредната ПРОДАЖБА на своята История на т.н. СРМ.... Не можем аргументирано да защитаваме Исторята си, други са ни виновни. Дайте да покажем! Ама Митроплията не дава. Артисти не скопосани....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  27 Дек 2021 22:05ч.

  Да, великите руски режисьори, великата им душа, ех ! За робите това върви, май. Те нямат и право на друго, впрочем. Типажът там от векове е ясен: помещикът или комисарят, или после партийният секретар или сега новобогаташът олигарх, сам затънал в престъпления и л…а, укорява робът - крепостен неграмотник или многостановик, или днес яростен антигей или антиджендър. И последният виновно си поръсва ушанката с пепел, ако преди това не го засилят в някоя тюрма или лагер в снега или пък го осъжда ний “съд” на 17 - 18 години задето написал един Е-Майл на Путин и му теглил една юнашка. Такава е съдбата и на робите у нас, т.нар. русофили - пълнят гушите на 5 - 6 верни кучета, а всички останали се радват щастливо на черната си мизерия. И вият срещу Луната и … И. Костов. Такива винаги свършват на боклука, загубени за Родината …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зъболекар

  28 Дек 2021 8:58ч.

  Работи ввнимателно и нежно зъболекарят и пита пациента: _Боли ли Ви? Отговорът: _Не! Леко засилва натиска и пита: _А така? Отговорът: _Не! Вече натискът е сериозен: _Ама така боли,нали! _

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде е този филм?

  02 Яну 2022 15:45ч.

  Къде е този филм? Що за журналистика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи