Читатели на “Гласове”: Пренаписването на история е хилядолетна практика на неоварварите

Читатели на “Гласове”: Пренаписването на история е хилядолетна практика на неоварварите

Фандъкова ще поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия в музей. "Предлагам направо на негово място да сложим паметник на загиналите американски пилоти, които са бомбардирали София и другите градове, завалиите. Сигурно либералите ще са във възторг да се кланят на убийците на своите деди. Колко хубаво ни бяха бомбардирали, пък после руснаците ни окупираха така, че банани не можехме да си купим": безкомпромисният народен анализ в рубриката ни "Вашите гласове". Ако коментарът ви не е сред тях, не се отчайвайте. Ако коментарът ви е изтрит, формулирайте го по друг начин и запазете добрия тон! Публикуваме коментарите на нашите анонимни читатели без редакторска намеса.

Поглед инфо

Решението на общинските съветници от десницата и ГЕРБ за премахването на паметника на Съветската армия е фактически опит за ревизия на резултатите от Втората световна война. Това е гавра с паметта на 27 милиона загинали съветски граждани, които дадоха живота си на олтара на победата срещу най-човеконенавистната идеология в човешката история - нацизмът. Това се случва само дни, след като други представители на десницата оскверниха паметника на граф Игнатиев във Варна. Това решение е позор, защото е и висша неблагодарност

 

Викт

Нали за това са паметниците - от памет - да се помни, да не се забравя, за почит, възхвала и уважение. "Народ, който не познава историята е обречен да я повтаря" или по-скоро "Народ, който не познава миналото си няма бъдеще".

 

Н.Н.

Интересно паметникът на Съветската армия във Виена какво символизира? Защото да, във Виена има такъв! Та какво символизира той, австрийската сервилност ли, съветската окупация ли, какво? Дали и той не е "кух и опасен"? Явно, че за тях символизира победата над нацизма, но за нас е нещо друго.

 

Мария ...

Само фашист може да иска премахването на антифашистки паметник!

 

nan

Фандъкова, прави тротоари улици. не се занимавай с нео-либерални поръчки. софия прилича на коптор.

 

Предложение

Предлагам направо на негово място да сложим паметник на загиналите американски пилоти, които са бомбардирали София и другите градове, завалиите. Сигурно либералите ще са във възторг да се кланят на убийците на своите деди. Колко хубаво ни бяха бомбардирали, пък после руснаците ни окупираха така, че банани не можехме да си купим.

 

Да преместим паметника!

Но в градинката на Козяк...

 

Стоянов

Днес водят война с паметниците, утре срещу народа си! Хора, бдете!

 

след духовното осакатяване следва гибел

Абе най добре да поканиме Зеленски ! Кога ще поканиме Зеленски а? Кога ? А жената до Боян Петров, кво каза по въпроса ? А кога ще бутаме паметниците, а кога ще разрушим Козлодуй , а кога Нефтохим, а кога ще си постелем по площадите украинското знаме та да слагаме цветя по него ? А кога тоя дето крещеше ,че България е нато и нато е България , ще ни управлява ? А кога ще нападаме Русия та да освободиме Крим,кога ? А еврото кога ,та да потече мед и масло, а у Шенген кога ,а чуждестранните инвеститори кога,а работна група кога по всички въпроси накуп,а Гешев кога ,кога ще я закриваме тая лудница а , а кога татко Петко ще говори пред народа а, кога ?! Той има много какво да каже ,аха !

 

Смирение

За съжаление пренаписването на история е хилядолетна практика на неоварварите. Когато предстои ново препрограмиране на съзнанията, започва рушенето на паметници, горенето на книги, цензурата. Дори ранното християнство е "цензурирано", но остават следи. (Швейцария проход Сен-Готард се намира къс скала („Суворов камък“), на която е издълбан надпис на латински «1806 Suvorowii victoriis» ( „На Суворовските победи“).

 

Рене от съпротивата

Нека си припомним известното стихотворение на Мартин Нимьолер: "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."

 

DESUM

То това си е за БЕЗ КОМЕНТАР но...ухилени селфита по време на война или как беше - Пир по време на чума. За емпатия/състрадание/съпричастност - уж по-жеснски качества - не може да става и дума." Морал" е вече забравенаи непонятна философска категория - само пошло самолюбуване, егоцентризъм, хедонизъм, комплексарщина и безпределна алчност. Не е ясно вече и какво значи СЪВЕСТ. Дали украинските бойци натикани в развалините на Бахмут ще видят това евро-шоу по мобилните си телфони? И ще повдигне ли това бойният им дух за да се саможертват за "шоуто" на лидра си и инфатилното хилещо се същество де него? "Няма Бог и всичко е позволено" (по Достоевски) - е пътят към самоунищожението. Така изглежда в момента така наречената "Западна Цивилизация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  08 Март 2023 6:39ч.

  Да гласуваме... и аз гласувам да се премести в градинката на Козяк 16.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра идея, ако трябва да се мести - само ТАМ при Новия Господар!

  10 Март 2023 11:07ч.

  Така и така - "Имперски паметник" , коя е днешната "империя" с претенции? Е ми, освен Фашистките Американски Щати напоследък нещо не се забелязва друга...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласна

  08 Март 2023 7:01ч.

  И до него Фандъкова с чука! Да се знае за историята! Всичко ще бъде оценено - от идните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Март 2023 7:35ч.

  Аз предлагам да съберем пари за ремонт на паметника... трябва да стане по-голям, че така ми стои манечък и да има ограда с ток по нея, за мераклии 😆😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  08 Март 2023 8:23ч.

  Петко Славейков: Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме... Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, щот сме туткун, щото не сме кадърни... Всякой вика "Яман ни е нам хала!" - а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша." А от мен един въпрос: 70 процента българи са против войната в Украйна и за мирно разрешаване. Болшинството българи смятат, че е имало фашизъм у нас и сме били към губещата страна по време на ВСВ. Сега сумарно, за "коалицията на войната - ГЕРП, ПП-ДБ, ДПС" и за събарянето на паметници щели да гласуват почти 60 процента на предстоящите избори. Питам: Прав ли е П. Р. Славейков ( написаното е по повод борбите сред българите след знаковия "Българския Великден") ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Март 2023 8:57ч.

  Не и тогава, и сега не е прав. Първо, българите изобщо не се интересуват кой какво мисли за тях, второ, наясно са, че с протести и избори нищо не се постига, даже напротив - протестите могат лесно да бъдат използвани за терор. Наясно са, че не избират никого при гласуване, защото американците директно си признаха, че манипулират изборите в България и накрая, но не по важност - гласуват с мнозинство за някой и той се оказва пробит чорап ... е, като нищо наистина не зависи от теб, остава единственото работещо нещо - индивидуална съпротива! Такива били българите, онакива били, а още ги има, е има ги и са си същите - не подлежат на обработка! Само един тъпанар може да се нарече "мърша" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  08 Март 2023 9:02ч.

  Впечатляващо ниско и елементарно е нивото на българските десни партии. За тяхно сведение паметникът на Съветската армия е защитен от: Европейската културна конвенция от 1954 г.; Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.; Закона за българското авторското право и сродните му права; Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война. Това е паметник е на хората, които победиха фашизма вЕвропа. Долу мръсните ръзе от паметника! Долу фашизма и опитите за неговото възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моя милост

  09 Март 2023 7:43ч.

  Няма закони за беззаконието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  08 Март 2023 9:42ч.

  БСП кани хората, които не са безразлични, в 10 ч., в четвъртък, пред паметника на Съветската армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  08 Март 2023 10:13ч.

  Модераторите снощи са ми изтрили изключително точен пост само заради заглавие. Четете и съдържанието след заглавието, неуважаеми модери (ако и да не ви е харесало), защото обществото губи, когато не чете ония, които умеят да казват точните думи, за да му събудят вниманието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ти заглавие! Преди малко скриха цялата статия със 147 коментара!

  08 Март 2023 10:46ч.

  Фандъкова ще поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия в музей Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести паметника на съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да б... 07 Март 2023 видяна от 4850 души; 147 коментара //////// СКРИТО В РУБРИКАТА "ПОСЛЕДНИ НОВИНИ"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рушенето на паметници

  08 Март 2023 14:18ч.

  е талибанска практика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  08 Март 2023 16:48ч.

  Безсрамие Господа нещастници. Всички бивши ченгета от КДС станаха най-големи инициатори за премахването му. Махнахте мавзолея, сега махнете и този. Аз не бих изтрил историята си. Тя е последица от събития и ние имаме физически факти. Тези барбарони, които имат право на достъп до BTV са манипулирани кукли. Проф. Витанов е прав. Нарича ги юрдеци. Това го казвам аз репресираният през соца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Март 2023 17:26ч.

  Един въпрос не ми дава мира: Колко банана годишно изяжда средностатистическия българин днес? През 93-та не можех да купя банани (да не говорим за кола или други съмнително-хранителни продукти) на децата си (бивш университетски преподавател). Тайничко се надявам оттогава стандарта на българина да се е вдигнал до нивото на банана, ама ме гложди едно съмнение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи