В Ню Йорк забраняват чатбот, който пише есета вместо учениците

В Ню Йорк забраняват чатбот, който пише есета вместо учениците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Реакциите срещу ChatGPT официално започнаха с пълна сила. В сряда държавните училища в Ню Йорк забраниха на учители и ученици да използват чатбота поради опасения, че изкуственият интелект ще доведе до вълна от преписване и измами.

Първоначално забраната бе докладвана от Chalkbeat New York, където пишеше, че градът е блокирал програмата в сградите на училищата.

Защо училищата в Голямата ябълка пренебрегват новия любим чатбот на Америка? В изявление, предоставено на Gizmodo, говорителят на отдела по образование на Ню Йорк, Джена Лайл, казва следното:

„Поради опасения за отрицателно въздействие върху обучението на учениците и опасения относно безопасността и точността на съдържанието, достъпът до ChatGPT е ограничен в мрежите и устройствата на държавните училища в Ню Йорк. Въпреки че инструментът може да е в състояние да предостави бързи и лесни отговори на въпроси, той не изгражда умения за критично мислене и решаване на проблеми, които са от съществено значение за академичния и житейския успех през целия живот на човека“.

Изглежда, че това, което казва градът, е: учениците определено ще използват това нещо, за да мамят по време на тестове, да „автоматизират“ писането на есетата си и да не успяват да се научат как да пишат нещо самостоятелно. Изявлението на държавните училища в Ню Йорк също се позовава и на проблема с точността на ChatGPT (отговорите на чатбота често са пълни с фактологични грешки и той има склонност да измисля някои неща). Разбира се, административните органи в Ню Йорк не са първите, които изразяват загриженост за това как чатботът на OpenAI може да повлияе на местното образование и учебния процес, но те са първите в страната, които наистина правят нещо по въпроса.

Все повече и повече хора откриват тъмните страни от технологията на ChatGPT. Въпреки че досега чатботът е успял да впечатли потребителите със способността да създава творчески материали (неговите кратки разкази и сценарии са наистина прекрасни!), продължават опасенията от злоупотреба. Що се отнася до образованието, мнозина прогнозират, че ChatGPT ще се използва за преписване, за автоматично писане на есета в училищата и университетите и ще възпрепятства учениците да учат и да извършват задачите си самостоятелно.

Въз основа на това, студент отпразнува Новата година, като създаде приложение, което може да дешифрира кое съдържание е написано от човек и кое е създадено от ChatGPT. Това очевидно е нещо, от което се нуждаем сега – алгоритъм, който ни казва дали нещо е написано от друг алгоритъм. Бъдещето определено е странно и крие много изненади по пътя си.

Източник: kaldata.com

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи