The Times: Британските дронове са абсолютна катастрофа, а само един струва 5 млн. паунда

The Times: Британските дронове са абсолютна катастрофа, а само един струва 5 млн. паунда

Британският флот от безпилотни самолети Watchkeeper не може да работи при лоши метеорологични условия. Въпреки че един такъв дрон струва около 5 млн. паунда, нито един от тях не се използва в операции. 

За това пише The Times. Отбелязва се, че шпионските безпилотни летателни апарати са били така модифицирани, че са станали твърде тежки. Това е превърнало цялостната програма в "абсолютна катастрофа". Един служител заяви, че осем от тези безпилотни самолети, струващи 40 млн. паунда, са били отписани. 

Watchkeeper е създаден на базата на израелския дрон Hermes 450. Той изигра ключова роля в антитерористичните операции на Ерусалим в Близкия изток. 

Бившият майор от британската армия Крис Линкълн Джоунс наблюдава Хермес 450 в действие преди много години, след като е помолен да анализира ефективността му и да го "копира" за британското министерство на отбраната. Той определя Hermes 450 като "най-добрия дрон в света". По думите му дронът е способен да следи целите си на земята в продължение на 17 часа. На височина от 18 000 фута (над 5000 км ) той е трудно чуваем и почти невъзможно да бъде видян. 

Британската версия обаче е по-малко успешна. Няколко безпилотни летателни апарата се разбиха. Това отчасти се дължи на факта, че те са били натоварени с допълнителни функции. 

"Дронът може да работи при определени метеорологични условия. Разследване на обществените поръчки в областта на отбраната, проведено от Комисията по отбрана към Камарата на общините, разкри, че проектът, който влезе в експлоатация с години закъснение, е бил "натоварен" с 265 потребителски изисквания и 1910 допълнителни системни изисквания", пише изданието." 

Депутатът от Консервативната партия, член на комисията и бивш министър на въоръжените сили Марк Франсоа заяви, че тази история "олицетворява всичко, което не е наред с обществените поръчки на МО". Според него проектът е "истинска катастрофа, която закъсня с много години и на практика вече е остаряла". 

Не е известно нито един от безпилотните летателни апарати да е оперативно разгърнат, въпреки че участва в учения. 

В публикацията се отбелязва, че Министерството на отбраната на Обединеното кралство е започнало да променя системата си за обществени поръчки. Сега министрите искат да се съсредоточат повече върху по-евтини и по-малко сложни продукти. 

Watchkeeper е високотехнологичен дрон, който е навъртял повече от 4000 часа, предоставяйки жизненоважна информация на войниците на земята. Той е бил успешно разгърнат по целия свят, включително в Афганистан, където е играл решаваща роля за защитата на британските войски", добави говорителят на Министерството на отбраната. 

Thales Watchkeeper WK450 е безпилотен самолет за разузнаване, наблюдение, откриване на цели и разузнаване, използван от британската армия. Отбелязва се, че той може да се използва при всякакви метеорологични условия. 

Тези безпилотни летателни апарати се произвеждат съвместно от предприятие между Elbit и Thales UK. Безпилотните летателни апарати са базирани на проекта Hermes 450 на Elbit. Watchkeeper е дълъг 6,5 метра и има размах на крилете 10,9 метра. Той може да работи на височина 16 000 фута (4 900 м). 

Първият полет на този безпилотен самолет се състоя на 14 април 2010 г. По време на разработването на Watchkeeper някои от устройствата се повреждат. Два дрона се разбиха по време на изпитания над залива Кардиган през февруари и март 2017 г., а през 2018 г. броят на изгубените безпилотни летателни апарати нарасна на 5. От 2014 г. насам са се провалили общо 8 такива безпилотни летателни апарата.

 

 

Коментари

 • песимист

  02 Апр 2024 8:54ч.

  Много го похвалихте този дрон - на такава височина той сигурно ще лови и космически цели. 18000 фута са над 5000 метра (около 5500 метра), а не километра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мравката няма как да стъпче слона

  02 Апр 2024 9:53ч.

  Малки страни като Израел и островна Британия нямат почти никакви шансове при едно затягане на войната до Трета световна. Ще пропищи и мъничка Европа на Запад от Карпатите, заради голямата гъстота на населението спрямо единица площ. Уркостан имаше късмета, че е една от най-големите по площ държави в Европа. Но и това няма да им помогне, руснаците бяха принудени да се накървят и няма да има спиране. Всяка жестокост на Запада ще ражда десетократно по-жестоки чудовища в руския свят от несправедливите думи и действия спрямо Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Апр 2024 10:08ч.

  След тази статия очаквам да си купим 20-30 парчета 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pierre

  02 Апр 2024 12:55ч.

  Британците не стават за нищо,!!! Нито фалшивото им кралство, нито тъпите им жени, нито великото ми 6. Добре че са пакитата да осеменяват интериора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  02 Апр 2024 13:05ч.

  5 млн като себестойност или като пазарна цена? Ако е второто, продавачът има сериозна печалба, а кинтите ще дойдат от европейските данъкоплатци. С други думи - Великобритания източва европейските пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дойдохме си на думата, че корупцията ни била висока

  02 Апр 2024 13:14ч.

  за шенген, лукавят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dada

  04 Апр 2024 15:47ч.

  английски говеда време е да освободите островите от присъствието си - ---- негрите сапо-интелигентни от вас-----великанегротания е бъдещето на скапаната ви държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи