Русия създава оръжие на съвсем нови физически принципи (видео)

Русия създава оръжие на съвсем нови физически принципи (видео)

Русия създава оръжие на различни физически принципи. Наскоро стана известно, че от 2022 г. на инициативна основа, с информационна подкрепа от инженерите на Черноморския флот, за собствена сметка, Руското конструкторско бюро разработва оперативно-тактическия комплекс „НАСТ“, който представлява комплекс от средства за използване с високоскоростни надводни носители - кораби с динамична въздушна възглавница за решаване на широк спектър от проблеми в интерес на отбраната на Руската федерация. За това съобщава Черноморския флот на страната в своя Телеграм канал.

Към март 2024 г. са разработени и произведени няколко екземпляра на продукта с различни размери, товароподемност и предназначение, някои от които с подкрепата на Черноморския флот успешно са преминали тестовете, които са покрили изчислените експлоатационни характеристики.

Ето какво разказа за проекта представител на руския Черноморски флот:

„Самата идея за кораби с динамични въздушни възглавници е предложена от Р.Е. Алексеев през 70-те години на миналия век, но нашите инженери успяха да го приложат на други физически принципи: различни от конвенционалните кораби с водоизместимост, и от корабите за глисиране, и от корабите на въздушна възглавница, и от класическите екраноплани, и от летателни апарати от всеки друг тип.

Продуктите се произвеждат в пилотиран и безпилотен вариант.

Комплексът може да работи автономно или да бъде интегриран в единна система за управление и да изпълнява следните задачи:

• при скорост до 120 км/ч

• пробег до 1200 км

• с тегло на полезен товар до 1200 кг.

Пакетът включва мобилна контролна станция и компонент за транспорт и зареждане. За разлика от екранопланите, дългосрочното летателно обучение не е необходимо за управление на AFV на проекта НАСТ. Нашият кораб може да се управлява от всеки, който е преминал кратък курс на обучение за управление на кораб на динамична въздушна възглавница“.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • forsvaret

  18 Апр 2024 19:12ч.

  Екранолет с ботуш!!! Голямо изобретение..... нали знаете, че това нещо ще завива с радиус километър. Навремето направиха два, като единия бе завършен и после ръждясва на брега на Каспийско море. Ако е за детски играчки има в Алито дори с водометен двигател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  18 Апр 2024 19:27ч.

  ...друго си е да си експерт... спомням си как същият титан на мисълта обясняваше за десантния Ил-76...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Апр 2024 18:36ч.

  Всички съвременни оръжия са модернизирани конструкции на Третия Райх .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  18 Апр 2024 20:11ч.

  Абе тя по старите принципи не може една талига с две оси да произведе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  18 Апр 2024 22:12ч.

  На джедърмен и една ос му стига. Не ставайте лакоми да мечтаете за две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакво "ново" няма тука. Ново ще е, когато е на базата на антиматерия, антигравитация, трансдименсионални канали, нулево времепространство или най-малко свръхсвръхсветлинни скорости.

  18 Апр 2024 23:07ч.

  И който ПРЪВ успее да овладее поне едно от изброените и се усети да го приложи СВЕТКАВИЧНО на практика, без никакво споделяне на познанието, без никакви етични и морални задръжки, без розови илюзии за всеобщо благо и "ребята, давайте жить дружно", се превръща в абсолютен планетарен ХЕГЕМОН за следващите няколко милиарда години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  19 Апр 2024 14:41ч.

  Русия разработи дрон камикадзе с изкуствен интелект. https://profile.ru/news/military/v-rossii-razrabotali-dron-kamikadze-s-iskusstvennym-intellektom-1478270/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи