Русия е създала комуникационна базова станция, която се захранва сама, само от местни компоненти

Русия е създала комуникационна базова станция, която се захранва сама, само от местни компоненти
Подчертава се, че комплексът е изграден руски части "до последния болт"

Пресслужбата на Научноизследователския институт по радиотехника на Русия съобщи за разработването на най-новото национално решение за осигуряване на комуникации в отдалечените райони на страната. Съобщава се, че телекомуникационният комплекс е напълно автономен и може сам да се снабдява с енергия, включително и в суровите северни условия. Тестовете на прототипа, разположен в Балашиха, близо до Москва, приключиха този месец.

Според Института за радиоизследвания за електрозахранването се грижи вятърно-слънчева система, която може да осигури от 0,3 до 5 киловата енергия в зависимост от модификацията на комплекса. Енергийният резерв се съхранява в батерии. Цялостната базова станция е вариант, поддържащ 4G LTE, тропосферна или радиорелейна станция и базова станция за IoT решения. Предвидено е и допълнително оборудване - от метеорологична станция и система за видеонаблюдение до аларми и осветление.

Смята се, че комплексът може да се използва и за захранване на системи за спешно реагиране, например за предотвратяване на инциденти като пожари, а ниската консумация на енергия на станцията IoT би намалила разходите за системата.

Олег Иванов, ръководител на Института за радиоизследвания, заяви, че комуникацията с отдалечените пътища в Русия е особено трудна, най-вече поради липсата на източници на енергия. Това до голяма степен е причината за провала на магистрала "Кола", която минава от Санкт Петербург през Мурманск до Борисоглебск на границата с Норвегия, казва Иванов.

 

"Начинанието беше провалено, тъй като разходите за осигуряване на необходимите точки за инсталиране на базови станции за мобилни комуникации с електричество бяха много стотици милиони рубли и значително надвишаваха цената на самото комуникационно оборудване", казва Иванов.

Съобщава се, че нововъведението може да се превърне в алтернатива на станциите с дизелови генератори, които се нуждаят от постоянна поддръжка и ремонти, уязвими от нарушители, които крадат гориво и самите генератори. Според Научноизследователския институт по радиотехника комплексът не изисква особена поддръжка и е защитен от неоторизиран достъп - батериите и електрониката са скрити под земята, използвани са антивандални слънчеви панели, а самата кула е защитена с аларми и видеонаблюдение. Очаква се разходите да бъдат възстановени в рамките на 4-5 години.

Комплексът е изграден от местни компоненти "до последния болт". Според разработчиците се използват мощни и надеждни вятърни турбини, издръжливи слънчеви панели и батерии, които могат да издържат до 20 години без поддръжка. Специално разработен софтуер следи генерираната и консумираната енергия.

Институтът подчертава, че новият комплекс по същество е строителна съвкупност, чиито характеристики могат да се променят в зависимост от задачите, географските и климатичните особености на региона и други специфики. Във версията за северните региони се използват по-студоустойчиви части, смазочни материали и дори различно съотношение при изчисляването на слънчевите панели и вятърните турбини, необходими за приложението.

Коментари

 • bodar4uk

  28 Sep 2022 13:26ч.

  Ураа, няма нужда от чипа на Урсула, Борел, Щарл и сие, много са прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи