Първият AI депутат ще участва в изборите във Великобритания

Първият AI депутат ще участва в изборите във Великобритания

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Кандидат, представляван от изкуствен интелект, ще участва в бюлетината за общите избори в Обединеното кралство следващия месец. Така бизнесменът от Съсекс - Стив Ендакот, се появява в списъка с кандидати като AI Steve.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли. Гласуването е третото поред след референдума за Брекзит през 2016 г.

Бизнесменът Стив Ендакот е сред стотиците кандидати, които ще участват в тях, но е единственият, който ще бъде представляван от аватара си. Ако кандидатурата му бъде успешна, светът ще се сдобие с първия законодател, представляван от изкуствен интелект (ИИ).

От изявленията на Ендакот се разбира, че в парламента ще ходи той, за да гласува за политики въз основа на обратната връзка на AI Steve от неговите избиратели.

„AI Steve беше създаден, за да гарантира, че хората имат денонощен достъп да оставят мнения и да създават политики“, пише той на уебсайта си.

Там се посочва и че „истинският Стив“ е от работническата класа, майка му е работила във веригата за магазини на дребно - „Теско“, а баща му разтоварвал стоки от кораби.

„Той разбира стойността на парите и високо оценява факта, че успехът на неговите бизнес подвизи го направи сравнително богат и способен да влезе в политиката, без да се нуждае от финансовите награди, които други търсят“, пише още в уебсайта.

Той има и собствена партия, Smart UK, но AI Steve ще се кандидатира като независим, тъй като тя не е регистрирана навреме за вота.

Аватарът се свързва в реално време с местните по различни теми - от правата на ЛГБТ+ обществото и жилищното настаняване до събирането на боклука и имиграцията. След това представя идеи за политики, преди да ги попита за техните лични предложения.

Така той успява да „събира данни в реално време от избиратели, за да се увери, че всяко решение е подкрепяно от това, което хората наистина искат“. Той освен това „постоянно отговаря“ на избирателите, като се адаптира, слуша и отвръща, за да бъде „гласът на хората чут в реално време“.

След това предложенията ще се одобряват от местни валидатори с оценки от 1 до 10. Ще се приемат само политики с определена оценка. Способността на аватарът на Стив да разговаря е ненадмината, поне спрямо способностите на човека: той може да води до 10 хил. разговора едновременно.

Способностите на AI Steve са показани и във видео, публикувано във вторник, 19 юни, в YouTube.

В него създателите се описват като технологични ентусиасти и самобитни политици.

„Не можете да замените депутатите. Това е инструмент, който депутатите може да използват, за да представляват по-добре избирателния си район. Не целим да вземаме решения с компютър. Опитваме се да взаимодействаме с повече човешки същества в изборните решения, като използваме изкуствения интелект като втори пилот“, казва депутатът.

Източници: бТВ, dnes.bg, "24 часа"

 

 

Коментари

 • Зодия Прасе

  19 Юни 2024 12:05ч.

  Повече "Диснилед" в политиката. Масите се радват на шарено. А този аватар има бегла прилика с Домусчиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Юни 2024 13:03ч.

  Какви са тия простотии?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  19 Юни 2024 13:07ч.

  Идиокрацията в действие ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е много сериозно

  19 Юни 2024 13:23ч.

  Открехва се джамът на Овертон към ПЪЛНАТА ПОДМЯНА на човека в една от съществените му социални функции - на гражданин, участващ във вземането на решения за съдбата на обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  19 Юни 2024 15:14ч.

  Браво на англичаните. Чудесна идея. Щом депутатите им имат дефицит на естествен интелект това е решението, заменят го с изкуствен. Виж,нашите нямат никакъв интелект и няма какво да заменят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  19 Юни 2024 15:15ч.

  Прилагане на изкуствен интелект в социалната сфера е престъпление срещу човечеството !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  19 Юни 2024 15:18ч.

  Само болен английски мозък може да измисли такава извратеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинов

  19 Юни 2024 16:05ч.

  И без това националните парламенти са пълни с изкуствен интелект. Забавлява се създателя. Удобрявам. Vote Steve!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Юни 2024 1:10ч.

  Можеше поне да му сложат дълги уши - да прилича на Бъгс Бъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е

  22 Юни 2024 10:37ч.

  толкова зле. Има рационално зърно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи