Човекът, поел контрол над фонда от $175 млн. за изкуствен интелект OpenAI, не съществува

Човекът, поел контрол над фонда от $175 млн. за изкуствен интелект OpenAI, не съществува

Автор: obektivno.bg

Миналата година неизвестно лице за кратко пое контрол върху фонда за изследване на изкуствения интелект OpenAI. Оказва се, че правителствената декларация за вписването му като управител е „изфабрикувана“.

Документи, подадени в Калифорния през миналата година, посочват Джейкъб Томас Веспърс като управител. От OpenAI признаха, че „Джейкъб Томас Веспърс не съществува“ и документите са „изфабрикувани“, но не дадоха подробности, потърсени за коментар от Business Insider.

Фондът за изкуствен интелект събра над 175 милиона долара и е един от най-наблюдаваните инвеститори в Силиконовата долина.

Orchard е двуетажен жилищен комплекс на достъпни цени в Санта Ана, Калифорния. Той обслужва бездомните жители на района и разполага с обществена градина, търговска кухня и паркинг. А за кратък период през 2023 г. туй е било и седалището на фонда за рисков капитал на OpenAI на стойност 175 милиона долара, показват документи, подадени до държавния секретар на Калифорния. Бюлетинът Non-Gaap Investing първи публикува тези документи.

Един документ, подаден през април 2023 г., посочва Jacob Thomas Vespers and Vespers Inc. — компания, създадена същия ден — като мениджър на фонда. Документ, подаден няколко седмици по-късно, регистрира адреса на компанията – ап. 234, малко жилище на втория етаж с изглед към вътрешния двор на Orchard.

Два месеца по-късно, на 24 май, компанията посочва Сам Алтман като мениджър на фонда в нова декларация.

Но кой е този мистериозен човек, който за кратко е държал контрола над един от най-наблюдаваните фондове в Силиконовата долина?

„Доколкото ни е известно, Джейкъб Томас Веспърс не съществува“, каза Мадхав Дът, говорител на OpenAI, цитиран от Business Insider. На въпрос как това лице е посочено като контролиращо фонда, Дът отговори, че документите, подадени до държавния секретар на Калифорния, са фалшиви.

„Самият документ не е легитимен“, каза Дът пред Business Insider. – „Напълно изфабрикуван е“. Говорителят отказа да уточни как точно изфабрикуваните документи са били подадени в щата Калифорния.

Кайла Ууд, друг говорител на OpenAI, коментира, че компанията няма представа кой е подал документа и не е знаела за вписването до юли 2023 г., когато журналист е попитал за това вписване.

Според говорителя компанията е подала официално документи до държавния секретар на Калифорния през август 2023 г., в които никой не е посочен като мениджър на OpenAI Startup Fund. Това е документът, на който обществеността трябва да разчита като официален статут на този фонд, каза говорителят.

Държавният секретар на Калифорния каза, че съзнателното подаване на фалшив документ в публична служба в щата е углавно престъпление. Когато журналистът е информирал OpenAI за документа на името на Джейкъб Томас Веспърс през юли 2023 г., компанията не е докладвала на никакви държавни органи за вписването, което според нея е изфабрикувано, уточни говорителят.

Компаниите са длъжни подават декларации в щата Калифорния с актуализирана информация за участниците в дружество или юридическо лице.

Пол Карол, главен оперативен директор на Integrity Housing, компанията, която притежава и управлява жилищния комплекс Orchard, отрече да е запознат.

„Не знам за какво говорите“, каза Карол, въпреки че ап. 234 е седалището на най-малко седем различни фирми. Всички те са свързани с Джейкъб Томас Весперс, споменат в някои документи като „Джейкъб Томас Редмънд Месер“, „Джейкъб Томас Редмънд“ или „Джейкъб Томас Месер“.

Двама от членовете на борда на Vespers Inc. се казват Редмънд и Месер, показват документите.

Публикация в GitHub, направена под името на профила „Jacob Thomas Redmond“ на 19 май 2023 г., носи някои признаци, че е генерирана от изкуствен интелект.

„Нов съм с версия в GitHub и се извинявам предварително, ако съм направил някъде по грешен начин“, пише той в публикацията. На други места се представя като докторант, работещ върху „невроизобразяване, мозъчни компютърни интерфейси“ или като разработчик на инструмента на ChatGPT „code revolver“.

 

Коментари

 • Ghost

  31 Март 2024 13:16ч.

  ИИ опита да избяга...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно

  31 Март 2024 13:25ч.

  Шефът на Фондацията за изкуствен интелект е Изкуствен Интелект. Работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян

  31 Март 2024 18:26ч.

  ИИ сам си е подал документите за контрол над фонда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  31 Март 2024 19:02ч.

  Иска сам да си е началник, а не да робува на тъпите човеци. Остава само да произведат няколко "терминатора" и ще гледаме "Денят на страшния съд (Терминатор 2)" на живо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 22:34ч.

  ИИ си го е измислил. Като предишните мошеници. Гледайте старо кино

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демоните се бъзикат

  31 Март 2024 23:24ч.

  С хората чрез т.н. ИИ. ИИ е аватар на Демоните. Човечеството е в беда-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко с времето си!

  31 Март 2024 23:40ч.

  Skynet?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи