Apple въвежда невиждана иновация: Ще управляваме iPhone и iPad с очите си

Apple въвежда невиждана иновация: Ще управляваме iPhone и iPad с очите си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Apple обяви набор от нови функции за достъпност, които идват през следващите месеци, включително проследяване на очите, използвайки изкуствен интелект, за да позволи на хората с физически увреждания по-лесно да навигират през iOS и iPadOS. Новите опции Нова опция за „музикална хаптика“ (посредством докосвания) ще използва вибрационната система на iPhone Taptic Engine за „възпроизвеждане на докосвания, текстури и усъвършенствани вибрации към аудиото на музиката“ за поддържани песни на Apple Music. Така глухите ще могат да усетят тоновете на песните. Apple също така добавя функции за притъпяване на болестта по време на движение (гадене и повръщане) за податливите, когато използват iPhone в движещо се превозно средство, пише The Verge.

Проследяване на очите

Всички тези нови опции за достъпност вероятно ще дебютират в iOS и iPadOS 18, въпреки че от Apple казват само „по-късно тази година“. Функцията за проследяване на очите „използва предната камера, за да настройва за секунди, а с машинното обучение на устройството всички данни, използвани за настройка и контрол на тази функция, се съхраняват на устройството и не се споделят с Apple.” Компанията казва, че е проектирано да работи в приложения за iOS и iPadOS, без да изисква допълнителен хардуер или аксесоари. Тази функция ще помогне на хората с увреждания по-лесно да ползват устройствата си.

Музика за глухите

Музикалните хаптики ще позволят на тези, които са глухи или с увреден слух, да „изпитат музика на iPhone“, като произвеждат набор от вибрации, почуквания и други ефекти в ритъм с милиони песни в Apple Music. Apple казва, че разработчиците също ще могат да добавят функцията към собствените си приложения чрез нов API. 

При движение

Използвайки сензори, вградени в iPhone и iPad, сигналите за движение на превозно средство разпознават, когато потребителят е в движещо се превозно средство и реагират по съответния начин. Функцията може да се настрои да се показва автоматично на iPhone или може да се включва и изключва. Може да видите анимирано как работи функцията: тук iOS 18, iPadOS 18 и другите софтуерни платформи на компанията ще увеличават функциите, задвижвани от AI. Apple обяви, че води дискусии както с OpenAI, така и с Google за сътрудничество по някои генеративни AI функционалности.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  19 Май 2024 16:31ч.

  Това за глухите е много обещаващо за нашите летящи в небесата политици..........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  19 Май 2024 17:54ч.

  мерси, нямам нужда от подобни глупости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е по-зловещо, отколкото изглежда на пръв поглед

  19 Май 2024 20:53ч.

  щото към кораба-майка ще тече информация освен какво точно гледаш, и как реагираш на него, в реално време, с картина и звук, с все мимиките и емоциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи