Запазени места за чернокожи на театрални представления в Лондон породиха полемика

Запазени места за чернокожи на театрални представления в Лондон породиха полемика

Английският актьор Кит Харингтън раздава автографи на кинофестивала в канадския град Торонто, 9 септември 2022 г. 

Решението на лондонски театър да запази места за чернокожи зрители за две свои постановки на пиеса, посветена на робството, породиха критики от страна на британското правителство днес, предаде Франс прес. Агенцията допълни, че от "Даунинг стрийт" са осъдили идеята като "разделение на обществото".

Театър "Ноъл Кауърд" в лондонския "Уест енд" е включил в програмата си две "затъмнени" ("Black Out") театрални вечери, в които ще се даде предимство на чернокожата аудитория за две постановки на пиесата на Джеръми О. Харис "Игра на роби" (Slave Play), която от 29 юни ще се играе на лондонска сцена в продължение на близо два месеца.

Пиесата с участието на Кит Харингтън, станал известен най-вече с ролята си на Джон Сноу в сериала "Игра на тронове", се радва на голям успех от премиерата си на "Бродуей" в Ню Йорк през 2019 г. Тя разказва история за "расата, самобитността и сексуалността" в една плантация, посочва АФП.

Двете театрални представления, насрочени за 17 юли и 17 септември тази година в британската столица, породиха такава вълна от реакции, че предизвикаха коментар и на правителството на консервативната партия, която е отявлен критик на идеологията "уокизъм" (движение на "будните" - от англ. woke, събуждам; ражда се покрай упражняването на полицейско насилие над чернокожи в САЩ), отбелязва агенцията.

"Министър-председателят е голям почитател на изкуството и смята, че то трябва да бъде всеобхватно и открито за всички, най-вече в случаите, в които салоните за изкуство получават финансиране от държавата", заяви говорител на британския премиер Риши Сунак. "Ясно е, че ограничаването на аудиторията на основата на расата е неправилно и разделя обществото", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Иван

  01 Март 2024 8:52ч.

  Предлагам и ние да запазим места я в операта, а в театъра за тези от населението, дето им викат "роми". Така театърът ще се развива я към цирк, я към сватба... А Харингтън вече го изключвам от списъка с желани за гледане актьори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махалото е близо до крайната си точка. Скоро ще тръгне да се връща в другия далечен край

  01 Март 2024 9:25ч.

  Робството за черни ще се върне, а за педерастия и евроатлантизъм ще се линчува на улицата, без съд и присъда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, наистина

  08 Март 2024 21:09ч.

  Натам отива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рабфак

  02 Март 2024 12:59ч.

  Каква я мислихме, каква стана !😈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, наистина

  08 Март 2024 21:11ч.

  Мислехме, че ще можем да си поръчваме мацка с изкуствен интелект и екстри по избор плюс пържени картофи към нея. И пица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • юк хайку

  10 Март 2024 21:05ч.

  Вечер. Луна. Негри отиват на театър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи