Юрий Башмет: Отмяната на руската култура на Запад е евтино и временно явление

Юрий Башмет: Отмяната на руската култура на Запад е евтино и временно явление

Отмяната на руската култура на Запад е временно явление. Някои чуждестранни музиканти се страхуват да свирят в Русия поради възможните последствия у дома, каза пред журналисти виолистът и диригент Юрий Башмет на пресконференция на международния музикален фестивал в Ярославъл. Снимка: ТАСС, архив

"Някой се страхува да дойде (в Русия), тоест не се страхува да дойде, но се страхува да се върне по-късно. По-скоро това е проблемът, но ние не му обръщаме внимание. Но във връзка със забраната за изпълнение на музиката на Чайковски, ние не спираме да изпълняваме музиката на Шопен, Бах, Бетовен или Моцарт. Защото това явление е евтино и временно, глупаво – забрана“, каза Башмет, отговаряйки на въпрос за трудностите, свързани с участието на чужденци във фестивала.

"Който много иска - лети 18 часа от Европа с прекачвания. Имаме такива герои, наши приятели, солисти, които правят това", каза още маестрото.

XV Международен музикален фестивал под ръководството на Юрий Башмет бе открит в понеделник в Ярославъл с концерт "Моцарт-Моцарт", който събра известни и рядко изпълнявани произведения на Волфганг Амадеус Моцарт. В концерта участва известната пианистка, лауреат на международни награди Елизавета Леонская. Башмет отбеляза, че Леонская живее във Виена от много дълго време и е дошла в Русия въпреки трудностите с полетите и трудната политическа обстановка.

Фестивалът се провежда от 1 до 9 май в градовете на Ярославска област. В него ще участват Игор Бутман и неговия Московски джаз оркестър, Дмитрий Маслеев (пиано), Ксения Башмет (пиано), Филип Копачевски (пиано), Анна Юркус (мецосопран), Иля Кутюхин (баритон), както и актьори от Московския художествен театър "А. П. Чехов". В програмата са включени още изпълнения на музиканти от Иран, Сърбия, Белгия, Бахрейн и Италия.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Мери

  02 Май 2023 12:48ч.

  Невероятен Башмет! Още първия път, когто имаше концерт в България, не помня кога точно, купища любители на класиката, цъфнахме там... И още: Винаги операта, зала "България", оперетата, НДК, са бяха пълни с културни хора, стари, млади, всякакви. Виждала съм и баби с внучета на "Жизел". Малките гледаха като омагьосани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  02 Май 2023 13:43ч.

  Първото идване на Башмет в България е на 8-ми март1 2013 г. Ето какво пише за концерта му. Известный российский альтист и дирижер Юрий Башмет отметит свое 60-летие 8 марта юбилейным концертом в Софии в зале 1 НДК, сообщают организаторы. В концерте, который начнется в 19:00 примут участие Симфонический оркестр и Смешанный хор Болгарского национального радио под руководством дирижера Драгомира Йосифова, который даст новое прочтение современным музыкальным текстам. Концерт пройдет под общим руководством дирижера Емила Табакова. Юрий Башмет впервые в Болгарии исполнит мистическую композицию для альта, хора и оркестра „Стикс” грузинского композитора Гиа Канчели, который также будет присутствовать на концерте. Другими акцентами концерта станут пьеса Альфреда Шнитке «Не «Сон в летнюю ночь», а также и Концерт для двух флейт Емила Табакова, который будет исполнен российскими флейтистами Марией Федотовой и Викторией Королевой. Билеты продаются в кассах НДК и БНР по цене от 20 до 80 левов. Има и снимка от концерта. На 16-ти ред, 19-то място е Мери и възторжено ръкопляска на "Сън в лятна нощ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Май 2023 14:18ч.

  Доц. Карачибук, голям сладур си! По всяка вероятност си прав, че съм подскачала и ръкопляскала от възторг. Винаги така правя, защото обичам класическата музика и си падам най-вече по цигулари и диригенти, даже в оперетата пеехме с артистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  02 Май 2023 21:56ч.

  Отмяната на руската култура е симптом за моралният упадък на Запада. Дори подкрепящите Украйна и осъждащите руската агресия би трябвало да правят разлика между руските политици и обикновените хора, както и хората, нямащи нищо общо с политиката, каквито са руските музиканти, спортисти и т.н. Освен това подобно отношение към американските музиканти, спортисти и обикновени граждани нямаше по време на множеството непровокирани агресии и съсипани държави от САЩ и НАТО. Ако допуснем, че е оправдано (а то не е!) да бъдат третирани така руснаците, представете си как трябваше да бъдат третирани американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оскар Уайлд

  06 Май 2023 8:41ч.

  Да отложиш едно удоволствие, означава да го увеличиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи