Йосиф Бродски: Избягвайте да си приписвате статут на жертва и знайте как да прощавате

Йосиф Бродски: Избягвайте да си приписвате статут на жертва и знайте как да прощавате

Шестте заповеди на Йосиф Бродски

1. Избягвайте да си приписвате статут на жертва

Колкото и отвратително да е положението ви, опитайте се да не обвинявате външните сили: историята, държавата, началниците, расата, родителите, фазата на луната, детството, ненавременното засаждане в саксия- менюто е огромно и скучно.

В момента, в който хвърлите вината върху нещо, подкопавате собствената си решимост да промените нещо и увеличавате вакуума на безотговорността, който демоните и демагозите така обичат да запълват, защото парализираната воля не е радост за ангелите.

Изобщо, опитайте се да уважавате живота не само заради удоволствията, но и заради трудностите му. Те са част от играта и хубавото при тях е, че не са измама. Винаги, когато сте отчаяни или на ръба на отчаянието, когато сте в беда или в затруднение, помнете: животът е този, който ви говори на единствения език, който познава добре.

2. Знайте как да прощавате

Светът, в който сме навлезли, не се ползва с добра репутация. Той не е хубаво място, както скоро ще откриете, и се съмнявам, че ще бъде много по-хубав, когато го напуснете.

Това обаче е единственият наличен свят: няма алтернатива, а дори и да има, няма гаранция, че тя ще бъде много по-добра от тази. Затова се опитайте да игнорирате онези, които биха се опитали да направят живота ви нещастен. Такива ще има много - както на официални позиции, така и самозвани.

Това, което правят недоброжелателите ви, придобива значение или важност от начина, по който вие реагирате на него. Затова преминавайте през тях, сякаш са жълта, а не червена светлина. По този начин ще освободите мозъчните си клетки от безполезни вълнения. Сменете канала: не можете да спрете излъчването на тази телевизия, но е по силите ви поне да намалите рейтинга ѝ.

3. Съсредоточете се върху точността на езика си

Опитайте се да разширите речника си и се отнасяйте към него така, както се отнасяте към банковата си сметка. Обръщайте му голямо внимание и се опитвайте да увеличите дивидентите си.

Целта е да ви даде възможност да се изразявате възможно най-пълно и точно. Накратко, целта е вашето равновесие. Защото натрупването на неизказани или неизказани правилно думи може да доведе до невроза.

За да избегнете това, не е нужно да се превръщате в книжен червей. Просто трябва да си купите речник и да го четете всеки ден, а понякога и книги с поезия. Те са достатъчно евтини, но дори и най-скъпите сред тях струват много по-малко от едно посещение при психиатър.

4. Опитайте се да бъдете добри към родителите си

Ако това звучи твърде много като "Почитай баща си и майка си", се извинявам. Искам само да кажа да се опитвате да не се бунтувате срещу тях, защото по всяка вероятност те ще умрат преди вас, така че можете да си спестите поне този източник на вина, ако не и на скръб. Ако трябва да се бунтувате срещу всички, които не са толкова лесно уязвими, бунтувайте се срещу тези, които не са толкова лесно уязвими. Родителите са твърде близка мишена (както и братята, сестрите, съпругите или съпрузите, в този смисъл). Разстоянието е такова, че не можеш да пропуснеш.

5. Опитайте се да не разчитате твърде много на политиците

Не толкова защото са неинтелигентни или нечестни, както най-често се случва, а поради мащаба на работата им, който е твърде голям дори за най-добрите сред тях. Те могат да намалят донякъде социалните злини, но няма да ги изкоренят. Колкото и значително да е подобрението, то винаги ще бъде етично незначително, защото винаги ще има такива - поне един човек - които няма да се възползват от подобрението.

Светът е несъвършен. Никога не е имало и няма да има златен век. В светлината на това - или по-скоро в мрака - трябва да разчитате на собствената си домашна кухня, т.е. да управлявате света сами. Но дори и в пределите на собствената си питка трябва да се подготвите за това, че по всяка вероятност ще ви се наложи да вкусите в еднаква степен и благодарност, и разочарование.

6. Опитайте се да бъдете скромни

Вече и сега има твърде много от нас и съвсем скоро ще има още много. Тази борба за място под слънцето задължително е за сметка на другите. Това, че се налага да стъпвате на пръстите на някой друг, не означава, че трябва да стоите на раменете му. Така че, ако искате да станете богати или известни, или и двете, браво, но не се отдавайте изцяло на това.

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • монах в света

  19 Май 2024 10:31ч.

  Колкото по изискано мъдра е една мисъл, толкова повече наподобява правило за водене на монашески живот.Първоначалният замисъл на това да си светски не означава да си световен, а светоносен. Обаче тъповатите стожери на западната модерност не са били достатъчно умни, за да го прозрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затова цялата ни система е сбъркана

  19 Май 2024 10:35ч.

  Модерността във всякакъв смисъл е утопичен триумф на търсачите на удоволствия. Тъкмо те са най-жестоко осмиваните от мъдреците. Докато статуквото живее заради сетивата си, мъдреците, упражнявайки контрол, се стремят да ги закрият. Защото сетивното пожелаване поражда привидения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  19 Май 2024 16:52ч.

  Явно унищожителите на Газа не са чели втората му заповед !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  19 Май 2024 11:57ч.

  това конско пред завършваштиъ випуск ми е досадно. гадно ми е да се напъвам като горните да оригиналнича и шашкъм с интилект. не понасям този сорт дидактики:писнало ми е. много книги и много парфюм по въпросъ като как да живеемЕее. не позволявам да ме "центрират". Сартър го е казал блестящо как да постъпим с простаците като те настъпят в трамвая. чел съм до някъде нобелъ въ сичко дето е написал и го игнорирах (както е горе в текста преведено),защото имам друга моя си класация на големите. както и да е. но няма да пропусна да съм брутален:българският есик, на родителите ми (Бродски споменава нещо), на моя род , е въъъъъъзхитителен и дори по-богат от вносния англоамерикански. както казва една актриса въ филмъ: не знам този глупав език английскиъ. та затова като Сула и аз да капо ал фине : Уййййййййкиндъ сме в неделя, през почивникъ,в края на седмицътъ,излитния ден препръскващ. Пооооочитай еикъ на мамам си и тате си. другото е патология

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  19 Май 2024 12:33ч.

  Освен, че си хамалин и оригиналничиш глуповато чрез изчанчен правопис, но и напъните ти за размисли, което е най-лошото, са наистина хамалски! Извини ме, че ти отварям очите, което навярно е безполезно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  19 Май 2024 12:33ч.

  Освен, че си хамалин и оригиналничиш глуповато чрез изчанчен правопис, но и напъните ти за размисли, което е най-лошото, са наистина хамалски! Извини ме, че ти отварям очите, което навярно е безполезно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патология

  19 Май 2024 15:42ч.

  Патология си ти. Доказва го извратеният ти правопис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спри да спасяваш хората!

  19 Май 2024 18:58ч.

  И не се "разхождай" по ъглите на триъгълника: "спасител; обвинител: жертва".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • храна за душата

  19 Май 2024 20:01ч.

  Разкош https://www.youtube.com/watch?v=L_3fY4s1bKU&ab_channel=vorolo1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  20 Май 2024 16:16ч.

  https://www.culture.ru/poems/30624/bolshaya-elegiya-dzhonu-donnu

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи