Украйна обяви Михаил Булгаков за империалист и украинофоб, премахват неговите паметници и името му от улици

Украйна обяви Михаил Булгаков за империалист и украинофоб, премахват неговите паметници и името му от улици

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

“Институтът за национална памет на Украйна” призна родения в Киев писател Михаил Булгаков за „украинофоб“ и обяви използването на името му за „пропаганда на руската имперска политика“.

В заключението на института се казва, че Михаил Булгаков е „империалист по своя мироглед и пламенен украинофоб“.

Институтът съобщава, че „писателят, въпреки годините прекарани в Киев, презираше украинците и тяхната култура, мразеше украинското желание за независимост и се изказваше негативно за формирането на украинската държава и нейните лидери“.

Според заключението Булгаков „от всички руски писатели от онова време стои най-близо до сегашните идеолози на путинизма и оправданието на Кремъл за етноцида в Украйна“.

„В мирогледа си той беше на позицията на руския империализъм, белогвардейството и одобряваше експанзията на руския комунизъм“, смятат експертите на института.

 

 

В тази връзка институтът заявява, че „обекти (географски обекти, имена на юридически лица, паметници и мемориални знаци), посветени на Булгаков, съдържат символиката на руската имперска политика и по-нататъшното използване на името на Булгаков в наименованията на географски обекти и правни субекти, като в публичното пространство издигнатите паметници и мемориални знаци в негова чест са пропаганда на руската имперска политика.”

Според това заключение улиците, кръстени на него, трябва да бъдат преименувани, а паметниците да бъдат съборени.

Сигурно предстои публично горене на книги…

 

 

 

Коментари

 • До неотдавна се пенявеха да доказват, че този или онзи писател били украинци, сега захванаха да доказват обратното.

  03 Апр 2024 21:06ч.

  Тия са по-малоумни дори от така наречените "македонци".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С умрелите по-лесно се воюва

  03 Апр 2024 21:26ч.

  неат адвокати от Белия дом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е американски начин на мислене

  03 Апр 2024 21:34ч.

  Имат добри съветници, като нашите НПО-та. ............. Като една госпожица от ПП-то в Пловдив в едно видео дето каза, че Украйна ни е осовбодила и каза, че няма нито един руски генерал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • To по същата логика

  04 Апр 2024 0:44ч.

  3ти Украински фронт ни е окупирал,което е самата истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До неотдавна се пенявеха да доказват, че този или онзи писател били украинци, сега захванаха да доказват обратното.

  03 Апр 2024 21:07ч.

  Тия са по-малоумни дори от така наречените "македонци".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кучешко сърце

  03 Апр 2024 21:07ч.

  На тия скоро ще им наместят хипофизите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свръхфиксациите върху една тема са вредни

  03 Апр 2024 21:08ч.

  Явно е някаква политика сред западащите медии да ни държат вниманието фокусирано и вързано само върху украинската тема, за да не забелязваме вече съвсем очевидното срутване на западния свят в рамките на все още уж мирен живот. Започвам сериозно да се дразня от тая медийна свръхконцентрация и занимаване с тая селташка маргинална клоака Укристан. Понамалете вече приносите си (като редакционна политика) към подобно фокусиране, защото служите на враговете ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кировец

  03 Апр 2024 21:36ч.

  Това, което се случва в Украйна, може да се случи в Източна Европа. А опозиционните и антиглобалистки медии като „Гласове“ държат отличен фокус върху разпада на Запада и ценностите му. Макар и Дачков да е мазен либерал :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожелателно мислене

  03 Апр 2024 21:51ч.

  Никакъв западен свят НЕ се сурва. Той си е оплел кошницата. Ако утре съседът ти те уведоми, че нотариалният акт на твоята къща всъщност е на негово име, какво правиш? Ами слушаш и изпълняваш каквото ти нареди, иначе куфарите, децата и на село. Знаеш ли в чии ръце са стоте най-големи немски фирми, дето са в ДАКС-индекса? Около десетина процента в немски, останалите познай в чии! А инфраструктурата? А жилищният фонд (там малко опт жилищата са собствени)? А в чии ръце е украинската плодородна земя? Ти какво си мислиш, защо брюкселскитре зелки подскачат като пудели и изпълняват всичко? Ами виж по-горе за куфарите, децата и селото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немците

  03 Апр 2024 23:53ч.

  Може и да подскачат и изпълняват.Земята в Украйна,знаем на кого е.Само,че след завръщането на тези земи в Русия,ще се окаже,че някои са си купили фабрики на 8септември. Нали не си мислиш,че руснаците ще предоставят тия земи на тези които са ги купили от някои които вече не съществуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майната им на тия маргинали бе

  03 Апр 2024 21:10ч.

  Посъкратете малко новините за умонастроенията на тая украинска власт, упражнявана от чергари и чалгари, защото наистина дразните вече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Апр 2024 21:14ч.

  Мда. Който не е чел си струва да прочете "Бялата гвардия" на Булгаков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почти всичко издадено съм чел в оригинал

  03 Апр 2024 21:28ч.

  украйнофобия не срещнах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Апр 2024 21:41ч.

  Ква украинофобия, кви пет лева. Типично метание на руските интелигенти. Кто виновать и что делать? Т.н. украинци тогава са в Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да плачеш ли, да се смееш ли

  03 Апр 2024 21:35ч.

  Според украинските "експерти" Булгаков подкрепял хем белогвардейството, хем експанзията на руския комунизъм...Въх! И тия са с експертизи на невменяеми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  06 Апр 2024 16:38ч.

  обаче от русофилите - ми, по-големи русофоби нема, бе бате! ма, глей-бе-глей — мчи, има ли нещо по да не е руско от превъплащенията му на "руския империализъм" в т.ч. "белогвардейството" и "експанзията на руския комунизъм"? ми, нема бате! е що днеска филите го отричът тогава и така те самички фоби стават, ьъЪ? дали теа клети "експерти" по са вменяеми, бе!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А черните котараци ще избиват ли?

  03 Апр 2024 21:43ч.

  Нали Бегемот е черен котарак. Протагонист на Булгаков, значи укрофоб. Под ножа! Това горе или е някакъв там майтап, или укрите тотално са изтрррррещели. Трета възможност няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1908 г. Русия поема българския дълг към Турция и така заплаща за нашата независимост. Русия не е получила почти нищо след като дългът става от България към Русия

  03 Апр 2024 21:43ч.

  За благодарност през първата световна война България воюва срещу Русия. А днес БНТ крие истината и под прикритието на "проверка на факти" лъже и манипулира. "Обществената" медия, която се издържа от нашите данъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моиже и по-накратко

  03 Апр 2024 21:56ч.

  Преди да ни освободи Цар Александър Освободител, държава България просто не е имало на географската карта. Даже вилает Булгаристан не е имало. Булгаристан е било някаква си там област в Румелийския вилает на Османската империя. На Русия България дължи съществуването си. Толкова е просто!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Апр 2024 22:39ч.

  Да такава е истината! За две години през които руската армия се намира на територията на бъдещата България, те не си губят времето и създават структурите ан бъдещата ни държавност включително създават и бъдещата Българска армия! Кажете ми, коя страна, която мисли да ззароби друга ще седне да и организира и изгражда въоръжени сили! На всичкото отгоре, като си тръгват, руснаците оставят голяма част от оръжията си на бъдещата българска войска. Сега сравнете, как е унищожен нашия военно-промишлен комплекс (създаден най-вече от руснаците) под натиска на нашите задокеански "приятели" ! как ни принуждават да купуваме възможно най-неизгодно техни оръжия и муниции (самолетите Ф 16 ги купуваме на цена на Ф-35), стари модели американски бронирани машини за 3 милиарда долара, вместо да си ги направим сами или да закупим на по-изгодна цена! Как ни спряха строителството на Южен поток, АЕЦ Беляне! Спряха ни да купуваме евтино руско високоефективно ядренно гориво, за да купуваме нелицензирано от юуестинхаус, като преди това ни накараха да спрем и закрием 4 атомни реактора на АЕЦ Козлодуй! Преди това ни спряха евтиния сигурен руски природен газ, за да купуваме скъп американски от танкери! И още много, много, много подобни примери! Само, че такива факти и логични доводи не важат пред българските русофоби! Те не престават да твърдят за някакво злато, което руснаците ни взели! От къде да го вземат бе идиоти, като на тази територия е нямало българска държава, която да има това злато и впоследствие да им го даде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВолОдимир

  03 Апр 2024 21:57ч.

  https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%8F+%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B8%D1%82&sca_esv=9009150f6e709f7a&hl=bg&source=hp&ei=v6UNZvXiC6KLkdUP1oiowA4&iflsig=ANes7DEAAAAAZg2zzyHq2liVCUVJ8KPr0IU-Am7yy3GI&udm=&oq=%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%8F+%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B8%D1%82&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IifQsdC10LvQsNGPINCz0LLQsNGA0LTQuNGPINC60L7RgiDQutC40YIqAggAMgUQABiABEj8lQFQnwVYu4EBcAR4AJABAZgB0gegAdEpqgEMMC4xNS43LjEuNi0xuAEByAEA-AEBmAIaoALnJagCAMICBRAuGIAEwgILEC4YgAQYxwEY0QPCAgYQABgWGB7CAgcQIRgKGKABwgIFECEYoAGYAwmSBwgzLjEyLjkuMqAH0M8B&sclient=gws-wiz#fpstate=ive&vld=cid:18c862fe,vid:pdyk630yBio,st:0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Апр 2024 22:03ч.

  И аз от малък го подозирам тоя. Даже Гогол ми мирише - само за руснаците пише ! един път да беше пропуснал да отбележи колко са лоши руснаците и да беше подчертал, че са свестни украинците ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както е тръгнало, след Булгаков Украйна

  03 Апр 2024 22:07ч.

  може да обяви и Исус Христос за империалист и украинофоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  03 Апр 2024 22:19ч.

  цъ. за комуне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  03 Апр 2024 22:36ч.

  Може би не знаеш,но укрите обявиха Исус Христос и апостолите му за украинци.Без Юда естествено.И това не е шега от моя страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  03 Апр 2024 22:08ч.

  Булгаков - Украинофоб и Вазов -Македонофоб.????.Кат имаш земане - даване с англичане,американци, ще ти откраднат и старите чорапи и насъскат срещу братя и сестри.. Алла курсун! Алла курсун!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Апр 2024 22:53ч.

  Те индийците не случайно имат такава поговорка: "Ако днес двама съседи се карат, значи предишната вечер им е бил бил на гости англичанин!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z.T.M.

  03 Апр 2024 22:09ч.

  Скоро ще им се наложи да възстановявят разрушените паметници. Силно се надявам, че и на нашите хаирсъзи ще им се случи същото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Апр 2024 23:05ч.

  Че те нашите не са много по-различни от украинските идиоти! Освен да разрушават и разграбват направеното при социализма и да събарят паметници от онова време, друго не са направили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си намерят те майстора...

  03 Апр 2024 22:12ч.

  да им го тикне в маргаритата ;))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • D-r D

  03 Апр 2024 22:15ч.

  Това е пушилка, докато бившият вече президент на Украина купува резиденцията на Чарл з Даяна... https://londoncrier.co.uk/2024/04/zelenskyy-acquires-highgrove-house-former-residence-of-king-charles-for-20million/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-Р

  03 Апр 2024 22:23ч.

  Да се отречеш от автора на "една от 100-те най велики книги на човечеството" по класацията на Le Monde, е крайна тъпота и бездарие. А "бездарието е фашизъм"= тъп укронацизъм. Би трябвало да се гордеят с Булгаков, а не да го отричат, без даже да са го чели, предполагам. "В края на краищата всичко се оправя, така е устроен светът", както казва самият Булгаков в "Майстора и Маргарита".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  03 Апр 2024 22:32ч.

  Преди години някой /за съжаление в момента не се сещам за името му/ беше препоръчал ако искате да разберете украинците да прочетете три произведения:"Бялата гвардия" на Булгаков;"Ходене по мъките" на Толстой и "Дванайсетте" на Блок.Съветвам ви да ги прочетете,тези произведения освен че са много интересни,наистина са класика и ще ви доставят удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Мите”,към настоящето време

  04 Апр 2024 8:54ч.

  чета Бялата гвардия,на ред е Театрален роман!Чета “гвардията Бяла” и виждам руската губерния”украина”към сегашно време!Всичките т.н. “украини” тогава са 100% сегашните идиоти по тамошните земи!Погледнете “украинският”амбасадор в България с нейната курвенска физиономия не излъчваща и капка интелект и виждате героите на Булгаков преди 120 г.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  03 Апр 2024 22:39ч.

  Този път сатаната е решил да прекара отпуската си в Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  04 Апр 2024 6:01ч.

  И то най-дългата си отпуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хохол

  03 Апр 2024 22:50ч.

  Булгаков?!Тия дали са разгръщали негова книга?!Малоумието на укронацистите няма граница!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  03 Апр 2024 22:50ч.

  Предполагам,че много малко хора са свидетели как украинците си търсиха национален герой.Първите,на които се спряха,бяха или предатели,или са се подчинявали на руснаците,или в един момент са забравяли,че са укри /само да спомена,че битува мнението,и то не е без основание,че украинците са народ от предатели/.След това се сетиха за Гогол,но той пък е писал само на руски.Почти бяха провъзгласили Тарас Шевченко,но в последния момент някой разкри,че е водил дневника си на руски и така и този истински класик отпадна.И чак тогава дойде реда на Бандера и Шухевич!Това е съвсем накратко как протече тая почти трагикомична история.По-интересно и по-важно е обаче как се създаде украинския народ.Самият процес става изключително показателен,ако се съпостави с процесите,протичащи успоредно в България,но това е както се казва тема за един друг разговор,който е много по-важен за нас,българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зайо Байо

  03 Апр 2024 22:50ч.

  Все по-нови и нови висини за укроидеолозите! Има една малка неприятност обаче, вярват им все по-малко хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  03 Апр 2024 23:34ч.

  Обичайно за нацистите е да горят книги и да преследват живи и мъртви писатели. Укропитешката гнъс върви по същия път. Това ги отличава от цивилизованите народи. Докато през Втората световна нацистите горяха книгите на немския детски писател Ерих Кестнер пред собствените му очи, руските деца в скривалищата под немските бомби, четяха книгите му !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  04 Апр 2024 0:01ч.

  "Свещенна простота".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоу, незалежните,

  04 Апр 2024 5:53ч.

  Имайте все пак едно наум, че Анушка не само вече е разляла олиото, но и главата на Берлиоз вече е отрязана. От рускиня. Сопрете се бре, ефенделер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко, още не са дочели събраните съчинения на Н. В. Гогол

  04 Апр 2024 5:59ч.

  Като ги дочетат, и той ще последва Михаил Афанасиевич. "лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти", както вика онова наше момче, дето своите му светиха маслото отсам Дунава. Няма по-голям враг за човека от неговите домашни, както е рекъл един Син, на когото също са му видели сметката именно своите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А с Николай Гумильов как стоят нещата в 404?

  04 Апр 2024 6:17ч.

  Понеже, да си припомним: "Из логова змиева, / Из города Киева..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хем белогвардеец

  04 Апр 2024 9:34ч.

  хем комунист!!! Ашколсун укри, световен рекорд по глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  04 Апр 2024 10:12ч.

  тролове, я каже, колко от вас са чели майстора и маргарита ? Ама честно ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъбарко

  05 Апр 2024 22:31ч.

  Все още се чудя защо отговарям на тролове? Но писаното слово е винаги по-силно от всяка друга комуникация. Дори и в чат под медийна публикация. Пишещите тук са от различни поколения и с различи интереси и познания. Но видяхте по-горе изключително забавните и интелектуални коментари, показващи познание относно литературни произведения на Булгаков. От психологическа гледна точка е интересно, че се захващате с аргументи ad hominem. Но е разбираемо, след като нямате други аргументи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ненаситни са тези Зеленските

  04 Апр 2024 11:08ч.

  И имат някаква мания за величие , мислят си ,че като купуват кралския имот ще станат аристократи , всички си ги имат за руски мужици , просто за момента удобни източноевропейски селяни . Що се отнася до Булгаков , нацисти и шовинисти , все за нашите македонци ми напомнят ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анушка

  04 Апр 2024 11:52ч.

  Украйна, вече разля олиото..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Апр 2024 12:44ч.

  УСрайна няма бъдеще! Укрите си го унищожиха сами...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  04 Апр 2024 19:33ч.

  Битер македонци тия. То бива комплекси за малоценност. Накрая ще им остане една Киевска република (да не кажа губерния)и една статуя на бог Бандера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  04 Апр 2024 21:44ч.

  Колегата Булгаков, ако беше жив, може би щеше да каже на украинците, че Анушка е разляла олиото. А може би не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ужас, ам Ужас!

  06 Апр 2024 18:51ч.

  Идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи