Украйна не може да бъде домакин на следващата "Евровизия" заради войната

Украйна не може да бъде домакин на следващата "Евровизия" заради войната

Песенният конкурс на "Евровизия" не може да бъде проведен в Украйна заради войната, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия. Той добави, че води преговори с Би Би Си да бъде негов домакин във Великобритания, предадоха световните информационни агенции.

На 15 май президентът Володимир Зеленски направи специално онлайн обръщение, след като украинците от Kalush Orchestra спечелиха "Евровизия". Зеленски приветства победата на украинските рапъри и потвърди, че както повелява традицията, държавата победител ще бъде домакин на следващото издание на музикалния конкурс. "Евровизия" ще се проведе в украински, свободен, мирен и възстановен Мариупол", подчерта тогава президентът.

"Европейският съюз за радио и телевизия би искал да благодари на Националната обществена телерадиокомпания на Украйна за сътрудничеството и ангажираността да бъдат проучени всички сценарии през седмицата, след като "Оркестър Калуш" победи на 14 май в Торино, и споделя нейното разочарование и тъга, че конкурсът през следващата година не може да бъде в Украйна", заявиха от Европейският съюз за радио и телевизия на 18 юни.

Представителят на Великобритания беше втори на конкурса на "Евровизия" в Торино.

По традиция победителят е домакин на конкурса следващата година. От съображения за сигурност обаче правото се прехвърля на втория по ред. 

"Възнамеряваме победата на Украйна да бъде отразена в шоуто следващата година", заявиха от Европейския съюз за радио и телевизия.

"Ще се ангажираме да осигурим то да отразява богатата култура, наследство и креативност на Украйна, както и да продължи партньорството между двете ни страни,"  каза говорител на министър-председателя Борис Джонсън.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  18 Юни 2022 14:18ч.

  Може, в някой бункер с виза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде пак да променяме правилата -

  19 Юни 2022 14:20ч.

  както ни изнася винаги! Щом не може Украйна да бъде домакин на Евровизия, няма да се провежда, една година икономия. И без това я спечели с фалшификации, това ще бъде наказанието на комисията и другите, те си знаят кои са..., много леко в случая минават между капките, впрочем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  20 Юни 2022 10:55ч.

  Зеленски не е излъгал. Надпяването ще може да се проведе в свободен, мирен и възстановен Мариупол. Няма проблем. Само името на страната ще е друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • награда

  28 Юни 2022 0:16ч.

  Направо да им връчват наградата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЛАВА У

  07 Юли 2022 12:36ч.

  Ще обявим Украйна за почетен победител в Евровизия, Грами, Тони , Венеция, Оскарите, Берлинале и др. за да има справедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  18 Юли 2022 9:59ч.

  И кой още гледа политизираната до дупка и бездарна Евровизия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи