Учени нарекоха нов вид водорасли на поетесата Аманда Горман

Учени нарекоха нов вид водорасли на поетесата Аманда Горман

Учени от института "Бойс Томсън" нарекоха новооткрит вид зелени водорасли Горманиела терикола - на Аманда Горман, поетесата, рецитирала свое стихотворение на церемонията по встъпване в длъжност на президента Джо Байдън през 2021 г., съобщи ЮПИ.

Водораслото Gormaniella terricola е открито през 2020 г. в щата Ню Йорк. Учените тогава са били в "черен период" заради пандемията и са се вдъхновили от рецитацията на Горман. Затова са решили да нарекат вида на нея, разказа Фей-Вей Ли от Корнелския университет. 

На 22 години Горман стана най-младият поет, участвал в церемонията по встъпване в длъжност на американски президент. Стихотворението ѝ е за единство. 

Новият вид е открит случайно - появил се е неочаквано в стъклениците петри на изследователката Джесика Нелсън, докато преглеждала събрани блатни растения. 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  12 Юни 2022 13:15ч.

  Аманда Горман е плод на романтична любов върху един по-дълъг от пълнолудието карибски плаж. В България тя е по-неизвестна дори от стъкленицата на Петри. Върху тази лабораторна посуда чернокожата Джесика Нелсън е открила водораслото Gormaniella terricola и три стиха на Аманда. Ето първият, наречен "Меланхолично водорасло в скръбни води"- публикува се за първи път в превод на Галя Дачкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  12 Юни 2022 13:19ч.

  Океанът, / свил гнедо до рибарския пристан, / умира. / Умира, / стоновете му пълнят платната на мъртвите кораби, / отекват в ушите на рибите / чиито хриле се пълнят с мрачни предчувствия. / И докато съхне мастилото на тези редове / знам, че ще чуя предсмъртния хрип / на океана бушуващ в моите спомени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи