Световноизвестната изпълнителка с албански корени Дуа Липа получи албанско гражданство

Световноизвестната изпълнителка с албански корени Дуа Липа получи албанско гражданство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Световноизвестната изпълнителка с албански корени Дуа Липа получи декрет за албанско гражданство от албанския президент Байрам Бегай на церемония вчера, предаде АТА. Певицата е родена в Лондон на 22 август 1995 г. в албанско семейство от Косово. Тя е получила образованието си в Лондон и Прищина, където семейството ѝ се установява след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.

„В навечерието на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на Албания почитаме не само онези личности, които в миналото са допринесли и помогнали за създаването на новата албанска държава, но и всички онези, които със своя принос във всяка област на живота придават стойност на албанската идентичност и ни карат да се гордеем във всеки момент“, каза Бегай.

В навечерието на големия концерт на Дуа Липа по случай 110-годишнината от независимостта на Албания, който ще се проведе на площад „Скендербег“ в албанската столица Тирана тази вечер, певицата положи клетва като най-новата албанска гражданка пред кмета на Тирана Ерион Велиай на специална церемония вчера, пише агенцията.

В публикация в социалните мрежи днес албанският премиер Еди Рама публикува поздравление по случай 110-ата годишнина от независимостта на Албания, придружено от снимка с Дуа Липа.

Министър-председателят Рама покани всички да присъстват на нейния концерт тази вечер. Концертът на изпълнителката днес съвпада и с инициативата Европейска младежка столица, в рамките на която (в Тирана) са проведени над хиляда различни спортни и културни събития.

По информация на АТА, Дуа Липа е родена в Лондон на 22 август 1995 г. в албанско семейство от Косово. Тя е получила образованието си в Лондон и Прищина, където семейството ѝ се установява след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.

Дуа Липа има множество награди и отличия за приноса си към музиката и изкуството, включително три награди „Грами“.

Певицата се занимава и със социалните проблеми в различни страни по света, като работи заедно с УНИЦЕФ в подкрепа на кампании за правата на децата.

След земетресението в Албания на 26 ноември 2019 г. Дуа Липа помоли феновете си за подкрепа и дарения и заедно с албански дизайнери организира кампания за набиране на средства, приходите от която отидоха при семействата на жертвите на земетресението, допълва АТА.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • тралала

  28 Ное 2022 21:47ч.

  Това реклама на албанското гражданство ли е или намек, че в бъдеще ще ни се наложи да вземем албанско гражданство. Сайтът нещо се ошиптъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  28 Ное 2022 23:03ч.

  Страхотна новина, истинско попадение на "Гласове" и семейство Дачкови. Най много се зарадвах, че празненството на Липа, с участието на Бегай Бързо ще е на площад „Скендербег“, кръстен на името на най-хубавия албански коняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  29 Ное 2022 0:16ч.

  и аз да добявя към страхотната новина; не само площадът е кръстен на името на най-хубавия албански коняк, ами и техният национален герой от 15 век Скендербег е кръстен на същият този албански коняк:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Послепис

  28 Ное 2022 23:17ч.

  На площад "Скендербег" Дуа Лупа ще изпълни прочутата и позната в цял свят албанска Маха-мантра Харе Кришна. Тя е посветена на албанския президент Еди Рама. Припомням текста й за да я запеем заедно, братя и сестри кришнаисти от албанския седми до-мажорен седми ден: Харе Кришна Харе Кришна / Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Eди Рама / Рама Рама, Еди Рама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не знам какво и е известното на тази

  30 Ное 2022 19:46ч.

  ама си е чиста промотърка, баламите къде са да се вържат на поредната реклама

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Ное 2022 22:53ч.

  На заден план се вижда бронзов бюст на Скендербег. Поради липса на въображение, за модел скулпторът е ползвал бронзовата глава на Севт-III, отркита в могилата "Голяма Косматка". Преди това същият бюст е бил ползван като реквизит за филма "Хобит", където е изобразявал могъщ владетел на джуджетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Ное 2022 23:20ч.

  В изблик на силни емоции Липа, която е с албански корени, но е пресадена на британска почва, споделила: "Господин президент Бегай, идва ми да запея!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много пошлост в изпълненията

  08 Дек 2022 11:20ч.

  Това се продава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи