Социалните мрежи призовават известните личности да слязат от частните си самолети

Социалните мрежи призовават известните личности да слязат от частните си самолети

Някои звезди реагираха на натиска от социалните медии: миналата седмица говорител на Тейлър Суифт заяви пред медиите, че тя “редовно дава самолета си назаем на други хора", съобщава БТА.

Полетите им се следят внимателно в социалните мрежи: от Тейлър Суифт до Бернар Арно, натискът върху известни личности, политици и бизнесмени се увеличава да ограничават пътуванията си с частен самолет заради големия въглероден отпечатък, предаде Франс прес.

След като публикува снимка на самолета си и на този на своя приятел в Инстаграм в средата на юли, телевизионната звезда Кайли Дженър беше наречена "климатична престъпница" от интернет потребителите.

Обиди отнесе в Туитър и режисьорът Стивън Спилбърг, обвинен, че използвал самолет за полет, продължил 28 минути.

Безброй мемета, хумористични снимки или видеоклипове се разпространяват, за да се подиграват на певицата Тейлър Суифт, след като наскоро в анализ на маркетинговата агенция “Ярд” тя беше определена като "известна знаменитост, която най-много замърсява“ околната среда със 170 полета, осъществени от началото на годината.

Агенцията използва данни от акаунта в Туитър "Celebrity Jets", който проследява полетите на световни знаменитости чрез публични онлайн данни.

Той е създаден от 19-годишен студент на име Джак Суини. Появява се през юни 2020 г., като следи частния самолет на Илон Мъск, а сега вече има 30 акаунта, проследяващи спортни звезди, шефа на “Мета” Марк Зукърбърг и дори руски олигарси.

Примерът вдъхновява и други потребителите на интернет като Себастиан, 35-годишен авиоинженер, създавал акаунта „I Fly Bernard“ през април за маршрутите на самолетите на френските милиардери. Целта е да ги предизвика заради въглеродния отпечатък.

“Това, което се опитвам да разкритикувам, е използването на частни самолети като таксита“, обясни той пред Франс прес, като посочи множеството вътрешни или европейски полети, .

„В Европа три четвърти от тези полети могат да се извършват с влак“, обяснява Уилям Тодс, изпълнителен директор на "Транспорт енд енвайърмент", обединяваща европейски неправителствени организации в сектора.

Авиосекторът е отговорен за между два и три процента от глобалните емисии на въглероден двуокис, а според доклад , публикуван през месец май, частните полети оставят въглероден отпечатък на пътник от 5 до 14 пъти по-голям от този от търговските полети и 50 пъти по-голям от влаковете.

Частната авиация процъфтява след коронавирусната пандемия, тъй като нейните клиенти искат да избегнат отмяна на полети.

Някои звезди реагираха на натиска от социалните медии: миналата седмица говорител на Тейлър Суифт заяви пред медиите, че тя “редовно дава самолета си назаем на други хора". "Приписването на повечето или на всички тези пътувания на нея е напълно неправилно“, продължи говорителят.

Рапърът Дрейк, който беше посочен заради 14-минутен полет от Торонто до Хамилтън, отговори в Инстаграм, че самолетът е бил преместен, но "никой не е бил на този полет", разясни той. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Боло

  07 Авг 2022 11:30ч.

  100 тояги на голо, ще оправят нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поло

  07 Авг 2022 11:35ч.

  Аз залагам на тройната комбинация: голо, гладно и студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „В Европа три четвърти от тези полети могат да се извършват с влак“

  08 Авг 2022 12:49ч.

  Така е , но при недостиг на електричество и режими на тока , как ще се движат влаковете ? На дизели - но нали Ембаргото, Путин...? Тогава на въглища ! Но и те са под ембарго , а и екоактивистите ? ... Остава влаковете да се теглят като "Бурлаки на Волге" ..т.е. Когато сатанистките слуги, еко-идиотите забъркат една идиотия, тя поражда втора, втората -трета !... И решения няма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи