Сопраното Анна Нетребко се завръща на сцената

Сопраното Анна Нетребко се завръща на сцената

Концертът на Анна Нетребко в залата на Парижката филхармония довечера е голямото завръщане на руската оперна звезда в западна столица, след като беше критикувана заради войната с Украйна, съобщи АФП. Макар и да е смятана за един от най-забележителните лирични гласове в света, Анна Нетребко беше сред първите руски артисти, чиито изяви бяха отменени след началото на руското нашествие в Украйна, защото не порицаха войната.

Метрополитън опера в Ню Йорк отмени нейните участия за неопределено време и тя  обяви, че временно се оттегля от сцената. 

На 30 март Анна Нетребко порица "изрично войната в Украйна" и затова беше свалена от афиша в родината си. 

Анна Нетребко не е обявявала открито подкрепа за руския президент Владимир Путин, но я укоряват, че през 2015 г. е отишла в Донецк, за да позира със знамето на проруските сепаратисти.

Руските артисти бяха подканени в родината си да афишират своя патриотизъм или да запазят мълчание, докато западните държави очакваха от тях публично да се разграничат от руския режим и военната операция. 

Анна Нетребко предизвика полемика също когато даде чек за един милион рубли (около 15 000 евро) на проруския източноукраински сепаратистки лидер Олег Царьов. Тя се защити, че е искала да подкрепи изкуствата, и по-специално Операта в Донецк, която не получава финансиране от Украйна. Примата увери, че никога не е получавала финансова подкрепа от Русия и никога не е била привърженичка на някой руски ръководител.  

Пред в. "Монд" тя каза, че от нея са поискали да обяви, че е против Владимир Путин. На това е отговорила, че има руски паспорт, а той още е президент и не може публично да изрече такива думи. 

Бившият ментор на Анна Нетребко - Валерий Гергиев, който е близък до Кремъл, беше обявен за персона нон грата от западните концертни зали. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Анонимен робот

  03 Юни 2022 21:17ч.

  И как така след като не споделя съжденията Баришникови за руския свят без страх?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи