Шведски изпълнители настояват Израел да не участва тази година в "Евровизия"

Шведски изпълнители настояват Израел да не участва тази година в "Евровизия"

Шведската певица Лорийн спечели "Евровизия" миналата година в Ливърпул с песента си Tattoo. Снимка: АП 

Повече от 1000 шведски изпълнители призоваха Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) да изключи Израел от тазгодишния песенен конкурс "Евровизия", предаде ДПА. Вестник "Афтонбладет" публикува в понеделник отворено писмо, подписано от музиканти, сред които Робин, Фивър Рей и инди фолк дуото "Фърст ейд кит".   

Швеция е домакин тази година на конкурса и изпълнителите критикуват решението на организаторите да позволят на Израел да участва, въпреки "бруталните военни действия в Газа", се казва в отвореното писмо, цитирано от ДПА. Организаторите на събитието вече отхвърлиха призиви за изключване на Израел, като се позоваха на неполитическия характер на музикалния форум, припомня ДПА. Шведските артисти обаче обвиняват Европейския съюз за радио и телевизия в двойни стандарти. 

В писмото те изтъкват, че руски музиканти не са допуснати до участие в конкурса след нашествието в Украйна през 2022 г., както и че на Беларус е било отказано да се включи през 2021 г. заради нарушения на свободата на медиите, отбелязва ДПА.

В цяла Европа се появиха спорадични критики от страна на онези, които смятат, че Израел трябва да бъде изключен от музикалния форум заради палестинските цивилни жертви в ивицата Газа, припомня ДПА. Израел твърди, че издирва членове на "Хамас", отговорни за терористичните нападения срещу еврейската държава от октомври м.г.  

68-ото издание на конкурса "Евровизия" ще се проведе в Малмьо през май, след като шведската певица Лорийн спечели миналата година в Ливърпул с песента си Tattoo.

Въпреки че географски Израел не е в Европа, страната отдавна участва в Европейския съюз за радио и телевизия, както и в европейския футбол, тъй като се чувства по-близо до държавите на Стария континент, отколкото до арабските си съседи, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Славчо

  30 Яну 2024 11:34ч.

  Славяните, славяните са болката. Евреите няма как, но славяните подлежат на изтребление. Добре е дето украинските славяни избиват руските, а нито един войник на САЩ не става жертва. Пари и оръжие на тъпите украинци!.... Четете "Моята борба", там е казано директно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости хора сте рубладжиите

  30 Яну 2024 13:56ч.

  и що така, бе Миме взаимно се избиват ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Фев 2024 18:25ч.

  Израел не е в Европа и е време отборите им да си играят в Азия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буден джендер

  30 Яну 2024 11:57ч.

  Никакви израелци , естествено никакви руснаци, белоруси… Никакви унгарци и никакви словаци ! Никакви сърби ! Филтърът да изключи също така белите изпълнители, хетеросексуалните, и да се проври да няма някой вярващ в Бог ! Само след такова сито може да се проведе Евровизия. Направо финал между украинска певачица и Кончита с брадата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй ли? АЙде бе!

  30 Яну 2024 15:18ч.

  " Организаторите на събитието вече отхвърлиха призиви за изключване на Израел, като се позоваха на неполитическия характер на музикалния форум" -?!?!?!?!?! Че то от десетилетия печелят въз основа на политики разни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  30 Яну 2024 15:48ч.

  Стига двойни стандарти! Ако няма певци от арабският свят или Русия на този така неангажиращ политически форум, защо се предоставя правото на някакви от държава друг континент да чувстват, щото географията не е въпрос на чувства? Аман от политкоректност. Никаква псевдо-евровизия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  30 Яну 2024 16:25ч.

  И Галче, преди май е март!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи