Шефът на "Ла Скала": Не съм ловец на вещици. "Борис Годунов" ще открие новия сезон

Шефът на "Ла Скала": Не съм ловец на вещици. "Борис Годунов" ще открие новия сезон

Реномираният милански театър "Ла Скала" ще открие новия сезон с операта "Борис Годунов" на руския композитор Модест Мусоргски. Както съобщава агенция ANSA, програмата беше представена днес от директора на театъра Доменик Майер. „Не съм ловец на вещици, аз съм против отмяната на руските опери и когато чета Пушкин, не се крия“, цитира го агенцията.​​​​​​

Откриването на сезона винаги се пада на 7 декември, когато се чества празникът на небесния покровител на Милано – св. Амвросий. Анна Нетребко много пъти е пяла в оперите, откриващи сезона, но този сезон отказа да участва в една от продукциите поради дискриминационната ситуация на Запад спрямо руските изпълнители след началото на конфликта в Украйна. Наскоро обаче тя се завърна на сцената в Милано с концерт. Ла Скала заяви, че винаги са я чакали, докато под натиска на властите в Милано театърът е бил принуден да откаже сътрудничество с диригента Валери Гергиев поради факта, че не е осъдил публично действията на Русия, както изисква от него кметството на града, съобщава ТАСС.

Операта "Борис Годунов", чието либрето е написано по едноименната трагедия на Александър Пушкин, ще бъде дирижирана от главния диригент на "Ла Скала" Рикардо Шайи. Сред изпълнителите има много руски певци. Ролята на Годуновще бъде изпълнена от Илдар Абдразаков, според сайта на театъра.

Традиционни руски произведения са и в афиша на балетите за следващия сезон в "Ла Скала": "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" от Пьотър Чайковски (и двата балета в постановка на Рудолф Нуреев), "Ромео и Жулиета" по музика на Сергей Прокофиев.

 

 

Коментари

 • Бай Иван

  08 Юни 2022 19:15ч.

  Тези взеха да поумняват! Взеха да обръщат палаинките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи