Секс, бренди и чарлстон: прокълнатата съдба на Скот и Зелда Фицджералд

Секс, бренди и чарлстон: прокълнатата съдба на Скот и Зелда Фицджералд
В биографичната си книга “Скот и Зелда Фицджералд” (Scott et Zelda Fitzgerald), Стефан Малтер проследява декадентския живот на най-митичната двойка в американската литература. Тяхното щастие и нещастие вдъхновяват Франсис Скот Фицджералд да напише романа “Нежна е нощта”.

 

 

“С Фицджералдови, пропастта никога не е достатъчно дълбока…”. 

 

В книгата си “Скот и Зелда Фицджералд”, Стефан Малтер, френски професор по модерна литература, проследява трагичната съдба на митичната двойка на американската литература. Зелда е непредвидимо момиче от Монтгомъри, Алабама. Той е денди студент в Принстън, изключен заради отсъствия, и популярен драматург в Ню Джързи. Любовта им от пръв поглед се случва през 1918 година. Две години по-късно, на 3 април 1920-а, те се женят в презвитерията на катедралата “Сейнт Патрик” в Ню Йорк. Скот и Зелда бързо стават експлозивна двойка. 

 

Когато не потъват в алкохола, по време на пищни партита в компанията на артистичния елит  - начело с Ърнест Хемингуей и Пабло Пикасо -, двамата се скитат между Франция и Италия, обзети от тревогата пред белия лист. Между тях се появяват пукнатини, заради пристрастеността към алкохола, изневярата и отчуждението. Което не им пречи да се обичат дълбоко до смъртта на Скот на 21 декември 1944 година. 

 

Любовта им се ражда от превратностите на войната през 1918 година. 

 

Няма никаква причина Скот и Зелда да се срещнат - той идва от север, а тя е родом от юга, разказва в интервю за “Мадам Фигаро” Стефан Малтер. След хаотичните си студентски години в Принстън, Скот е изпратен във военната база в Кемп Шеридан, Монтгомъри. Среща Зелда на едно парти в кънтри клуба. Тя е звездата на града, дори би могло да се каже на щата. Избрана за кралица на всички балове, тя съблазнява всички момчета от съседните университети. 

 

Скот има списък с трите момичетата, с които трябва да се срещне, съставен от негов приятел. Зелда не е в списъка, но е толкова очарователна, че той се влюбва в нея. Тя е най-съблазнителното момиче, а той винаги е искал най-желаната жена.

 

Тяхната двойка се превръща в символ на успеха, не без помощта и на група журналисти, които ги следват на всички партита. Зелда и Скот са екстравагантни хора, които искат да бъдат видени. Забелязани от цял Ню Йорк, те неизбежно се превръщат в 

 

символ на “изгубеното поколение” от 20-те г. на ХХ век.

 

Между двамата настъпват тежки кризи. Повечето време Скот казва, че може да се вдъхнови от флиртовете на Зелда, за да пише книгите си. Но когато тя се запознава с пилота Едуар Жозан на Лазурния бряг, докато Скот пише “Великият Гетсби”, той усеща, че тя му се изплъзва и иска да я затвори, да я задържи близо до себе си.

 

Още от детството си Зелда има малко зрънце лудост, без особени последствия в началото. Колкото повече расте обаче, толкова по-чести стават истеричните й кризи, опитите за самоубийство, свързани и с усещането, че е затворена. 

 

Тя чувства, че живее в сянката на Скот Фицджералд. 

 

Това ще я унищожи постепенно. Животът на двойката се върти също около липсата на пари. Скот й е много ядосан, защото трябва да спре да пише романа си заради нейните кризи. Тя си казва, че му пречи да бъде писателя, който би могъл да бъде. Това е пламенна двойка, която изглежда символ на свободата, но 

 

всъщност те са пленици един на друг.

 

Една от кризите между тях се разразява, когато Зелда пише роман, докато Скот е прекъснал своя. Тя винаги е писала, но не е толкова взискателна като него, защото не се стреми да бъде издавана. Въпреки това Зелда има перо. Романите, които публикува, изобилстват от образи. И най-вече, тя пише бързо, докато на Скот са му нужни осем години, за да публикува един роман. Тя може да пише, както си иска, и това е ужасно за Скот, който си казва: “Жертвам кариерата си” заради нейното здраве. 

 

По време на тази “литературна криза” двойката живее във Франция. И тук, както и в САЩ, 

 

купонът е двигателят на семейство Фицджералд. 

 

Те не могат да управляват парите си и харчат повече, отколкото печелят. В Париж често посещават кафенетата и баровете. На Лазурния бряг са на всички партита. Може би във Франция се чувстват по-свободни, защото тук животът е по-евтин. Но и във Франция, както и в САЩ, те имат все същия вкус към саморазрушението, което практически е самоубийство, отбелязва биографът им Стефан Малтер. 

 

Според него Скот и Зелда не са били създадени да се срещнат. Ако не я бе срещнал, Скот може би щеше да намери друга, по-богата муза. Зелда може би щеше да успее в танца. 

 

Тази среща се оказва фатална и за двамата.

 

Сякаш съдбата е направила така, че да се срещнат и самоунищожат. Постоянното пиянство на Скот, лудостта на Зелда, ревността, са част от това самоунищожение. Това е много сложна двойка. За тях е невъзможно да бъдат конвенционални. 

 

Шейла Греъм

 

Скот Фицджералд има съвсем различна връзка с последната си приятелка, актрисата и светска хроникьорка Шейла Греъм, която дълго е криел от Зелда. Той абсолютно не е искал съпругата му да напусне клиниката, в която се намира по онова време, за да отиде при него в Холивуд. В Лос Анжелис негови съседи го канят на парти, на което се запознава с Шейла Греъм. Той веднага се влюбва в нея. Несъмнено вижда в нея нещо от младата Зелда. Самата Шейла има нужда от ментор. Дори и белязан от злоупотребата с алкохола, Скот все още има аурата на велик писател. Двамата имат много по-спокоен съвместен живот.

 

Скоти е единствената дъщеря на Скот и Зелда.

 

След смъртта на майка й на 10 март 1948 г., образованието на Скоти е платено отчасти от наследството, отчасти от приятелите на Скот. Също като баща си, тя става журналист и писател, както и важен член на американската Демократическа партия. През 50-те и 60-те г. Скоти и съпругът й Самюел Джак Ланахан организират много популярни партита във Вашингтон. Тя се грижи и за управлението на семейното наследство, тъй като архивите на двойката са дадени, с нейното съгласие, на Принстънския университет, където някога е учил баща й.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи