Санкт Петербург отбеляза 80-та годишнина от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Санкт Петербург отбеляза 80-та годишнина от обсадната премиера на Седма симфония на Шостакович

Годишнината от безпрецедентното събитие в историята на световната музика - изпълнението на Седмата симфония на Дмитрий Шостакович в обсадения от нацистите Ленинград, бе отбелязано с впечатляващ размах в града на Нева, съобщи ТАСС. На 9 август 1942 г., когато нашествениците се готвят за решително нападение, в Голямата зала на Филхармонията под ръководството на Карл Елиасберг гладуващите музиканти изпълняват симфония, на която композиторът дава второ име – "Ленинградска“.

Събитието влиза в историята като "денят на победата в разгара на войната". В сградата на Филхармонията е поставена паметна плоча, на която в този ден ще се състои церемония по поднасяне на цветя.

 "През цялата тази година, започвайки от януари, отбелязваме 80-годишнината от блокадното изпълнение на Седмата симфония на Шостакович и апотеозът на това събитие ще бъдат концерти, изложби и акции на 9 август“, казва председателят на Комитета по култура на Санкт Петербург Фьодор Болтин. 

Сред тях са историческият и музикален проект на Филхармонията на Дмитрий Шостакович „Партитура на паметта“, концертът „Ленинградска симфония на брега на Нева“ на остров Василевски с изпълнението на Всеруския младежки симфоничен оркестър под диригентството на Юрий Башмет и изложбата „Звуци на симфонията“ в Музея на отбраната и обсадата на Ленинград.

Филхармоничният проект "Memory Score", куриран от Юлия Кантор, доктор на историческите науки, ще се разгърне на този ден като композиция от три части, състояща се от научна конференция, мемориална изложба и ключово събитие - изпълнението на Седма симфония с участието на музиканти от двете филхармонии под диригентството на Юрий Башмет.

В паузите между четирите части на симфонията прозвучаха стихове на Олга Берголц и Анна Ахматова, откъси от прозата на Алексей Толстой и Даниил Гранин. В  концерта ще участват Константин Хабенски, Светлана Крючкова, Владимир Илин, Алексей Гусков, Евгений Ткачук, Вита Корниенко.

В самия музей ще бъде представена изложбата „Звуци на симфонията“ като документална и кино експозиция с фрагменти от филми за Седмата симфония, заснети през 1957 и 2021 г.

 

 

Седмата симфония на Дмитрий Шостакович, превърнала се в един от символите на смелостта и твърдостта на Ленинград и ленинградчани, е създадена от композитора през 1941 г. Първите три от четирите ѝ части Шостакович създава в Ленинград, последната - в Куйбишев (сега Самара), където на 5 март 1942 г. творбата е представена пред публика. За най-известна обаче се смята ленинградската премиера на симфонията през август 1942 г. от оркестъра, дирижиран от Карл Елиасберг. Изпълнението на Седмата симфония се превръща в традиция в Ленинград. Произведението се изпълнява на паметни дати, свързани с блокадата на града - 8 септември и 27 януари, на годишнините от началото и вдигането на блокадата.

 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  10 Авг 2022 9:55ч.

  За съжаление не може вече да се спази традицията да се събират на тази дата останалите живи музиканти от концерта в Ленинград!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  10 Авг 2022 12:35ч.

  Винаги съм бил благодарен на Учителката ни по пеене,която ни разкри красивия и емоционален свят на класическата музика и ни въведе в него.Една от първите симфонии,които ни пусна и ни обясни беше именно Седмата на Шостакович.Още я слушам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поклон

  10 Авг 2022 22:38ч.

  На този народ можем само да му се възхищаваме за духа и силата да отстоява себе си! Да живеят Русия и руския дух! Да пребъдат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи