Салман Рушди призова за край на войната между Израел и Хамас

Салман Рушди призова за край на войната между Израел и Хамас

Писателят Салман Рушди призова за край на войната между Израел и Хамас възможно най-скоро, като каза, че е "ужасен" и има лоши предчувствия на пресконференция във Франкфурт, съобщи АФП.

Хамас нападна Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като според израелските власти са убити или осакатени най-малко 1400 души. В отговор Израел започна безмилостна бомбардировка на Газа, припомня АФП. По последни данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването при бомбардировките са загинали най-малко 3785 палестинци, предимно цивилни граждани.

"Ужасен съм, това е всичко, което мога да кажа", коментира Рушди конфликта по време на рядка своя публична проява на Международния панаир на книгата във Франкфурт, година след като стана жертва на нападение с нож в Съединените щати.

"Ужасен съм от нападението на Хамас и съм изпълнен с лоши предчувствия за това, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може да направи в отговор", каза писателят. "Просто се надявам, че възможно най-скоро ще бъдат прекратени военните действия".

Салман Рушди, който е на 76-години, загуби зрението на едното си око след нападение с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк през август 2022 г. Писателят е намушкан няколко пъти с нож във врата и корема, преди присъстващите и охраната да спрат нападателя.

Живеещият в Ню Йорк творец получи смъртни заплахи след публикуването на романа "Сатанински стирофи" през 1988 г., смятан за богохулство от върховния лидер на Иран. Нападението в Ню Йорк е "брутално напомняне" за издадената срещу него фатва, каза Рушди. 

Този месец издателите на Рушди обявиха, че той ще издаде книга за нападението през април следващата година. Тя ще бъде озаглавена "Knife: Mйditations after an Attempted Murder" ("Ножът: Медитации след опит за убийство").

Запитан за тази нова творба, Салман Рушди каза: "Би изглеждало малко абсурдно да пиша за нещо друго, преди да съм засегнал тази тема".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Пропуснато в статията

  20 Окт 2023 20:38ч.

  Нападателя срещу Рушди, Хади Матар, беше шиит от ливански произход симпатизант на Хизбула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи