Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Салман Рушди, Черил Стрейд, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са сред стотиците автори, които подкрепиха инициатива срещу цензурата, предаде Асошиейтед прес.

Те издигнаха глас в подкрепа на съобщение на Американската библиотечна асоциация и Асоциацията на американските издатели, с което се обръща внимание на 70-годишнината от Декларацията за свобода на четенето, издадена от книгоиздатели и библиотекари в разгара на ерата „Маккарти“, белязала с невиждана цензура 50-те години на миналия век в САЩ. 

В условията на рязко нарастване на забраните на книги в цялата страна през последните две години библиотечните и издателските асоциации призовават „всички членове на книжната общност“ да потвърдят ангажимента си към декларацията от юни 1953 г., която включва предложения като „В обществен интерес е издателите и библиотекарите да осигурят достъп до най-широко разнообразие от възгледи и изрази, включително и такива, които са неортодоксални, непопулярни или смятани за опасни от мнозинството“.

В неделното съобщение за пресата се казва: „Днес, когато се сблъскваме с нова вълна от цензура в училищата, библиотеките и книжарниците, насочена срещу широк спектър от изразни средства, включително художествена и нехудожествена литература, Декларацията за свободата на четене остава важна защита на свободата да се пише, публикува и пита“. 

Сред поддръжниците на инициативата са организации като издателствата „Пенгуин рандъм хаус“ и „Саймън и Шустър“, Гилдията на авторите и Американската асоциация на книготърговците.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи