Панаирът на книгата във Франкфурт отменя церемонията по награждаването на палестинска писателка

Панаирът на книгата във Франкфурт отменя церемонията по награждаването на палестинска писателка

Палестинската писателка Адания Шибли няма да бъде почетена на Франкфуртския панаир на книгата, както беше планирано, според информация на ДПА. Шибли трябваше да получи наградата ЛиБератур (LiBeratur) на асоциация Литпром (Litprom), която отличава произведения на жени автори от глобалния Юг. Отличието е за книгата ѝ "Маловажен въпрос" ("Eine Nebensache").

Романът на Адания Шибли беше високо оценен от критиката, но също така беше критикуван от някои за използването на предполагаеми антисемитски клишета.

"Победителят се избира от независимо жури. Литпром е организатор по изпълнението и носи пълна отговорност за съдържанието на наградната церемония. В светлината на терористичната атака срещу Израел Литпром търси подходящо място за провеждане на събитието след Панаира на книгата във Франкфурт", каза директорът на проявата Юрген Боос. 

"Остро осъждаме варварския терор на Хамас срещу Израел. Заставаме редом до Израел с цялата си солидарност", добави. 

Боос каза още, че Франкфурският панаир на книгата ще предостави трибуна на еврейски и израелски автори, изпълнители и активисти, така че гласовете им да могат да бъдат чути. Сред тях е писателката и активистка Лизи Дорон, която живее в Тел Авив и Берлин. Дорон ще говори в събота за актуалните събития в Израел.

Заради ограниченията за пътуване обаче някои събития трябваше да бъдат отменени, включително два концерта с участието на израелски певци.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Куци Коньов

  13 Окт 2023 21:50ч.

  Браво на борците с дискриминацията, расизма и омразата! По-големи мразещи и дискриминиращи расисти от тях няма! Значи ще борят антисемитизмът към евреите с антисемитизъм към палестинците и ще наказват всички палестинци заради престъпленията на шепа терористи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  13 Окт 2023 22:42ч.

  Ако въобще "шепата терористи" са терористи, а не борци за свобода. Все пак са избили предимно военни. А Газа е истински съвременен концентрационен лагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  13 Окт 2023 22:22ч.

  Това е расизъм и омраза (на база произход), налагана от евроатлантици-някои критици на авторката открили''предполагаеми антисемитски клишета''?! Западняците твърдят, че отговорността е винаги индивидуална, но действията им говорят друго...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Културен код!

  13 Окт 2023 22:30ч.

  След отмяна на руската култура, дойде ред и на арабската! Светът лети към Тартара, бодро подсвирквайки си Ода на радостта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  13 Окт 2023 22:35ч.

  Ще учредят специална награда- взривяващо се устройство, което да връчват на неправилните като в случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма спорт, нито култура,само полит-халтура

  14 Окт 2023 7:58ч.

  а ужким всичко бе над политиката...но уви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  19 Окт 2023 1:28ч.

  Срамна е тази политика на канселиране на културни творби и автори. Излиза, че едва в условията на "демокрация" разбрахме напълно какво значи тоталитаризъм. Затваряния, забрани, заличаване на съвест и историческа памет, фалшифициране на факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи