Пабло Пикасо е "рекордьор" в аукционите

Пабло Пикасо е "рекордьор" в аукционите

Продажбите на творби на Пабло Пикасо са на обща стойност 4,7 млрд. долара. След него са Анди Уорхол с 3,4 млрд. и Клод Моне с 2,6 млрд. долара. 

Художникът Пабло Пикасо (1881-1973) е сред "рекордьорите" в аукционите, съобщава АФП. 5 от неговите творби са оценени на повече от 100 млн. щатски долара, 16 - на повече от 50 млн., 30- на повече от 30 млн. Няма друг художник, чиито картини да са постигнали подобни цени. 

Най-скъпата картина на Пикасо е "Алжирките", рисувана през 1955 г. и продадена за 179,4 млн. щатски долара на 11 май 2015 г. от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк. Продавачът на картината я е закупил за 31,9 млн. щатски долара през 1997 г. Постигнатата цена означава, че стойността на творбата се е покачила почти 5 пъти. Това е и най-голямата продажба в историята на изкуството до ноември 2017 г., когато "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи беше продадена за 450 млн. щатски долара.

"Момче с лула" и "Гол модел, зелени листа и бюст" на Пикасо са продадени съответно за за 104 млн. и 106 млн. щатски долара. 

Картината на Пикасо "Портрет на Мари-Терез Валтер" беше оценена от "Сотбис" на над 60 млн. щатски долара през 2022 г. Снимка: АП

Като се вземат предвид всички търгове, продажбите на творби на Пабло Пикасо са на обща стойност 4,7 млрд. долара. След него са Анди Уорхол с 3,4 млрд. и Клод Моне с 2,6 млрд. долара. 

Продадените творби на Пикасо не са само живописни платна. На аукцион се предлагат скулптури, рисунки, керамика, гравюри, литографии, илюстрации, балетни костюми. През последните 10 години оценки на негови творби са правени 31 745 пъти, което означава средно повече от 3000 на година. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • А на мене не ми допада.

  01 Апр 2023 17:54ч.

  Нито разрушаването на пространството, нито изродените двуизмерни форми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  01 Апр 2023 19:10ч.

  До края на месец май се очаква Сотбис да проведе търг за новоткрита картина на Пикасо. Тя е пред завършване, а сюжетът й е свързана с България. Озаглавна е "Гроздобер в село Кортен". Масло 1.30х1.50. Датирана е от 1958 г. и принадлежи стилово към късния "Мерло" период на художника. На нея Пикасо е изобразил три жени-гроздоберачки, голи, със бели забрадки, едната от които свири на кавал. Според експерти очакваната стартова цена на картината ще е над 24 млн. долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стрелчанец

  01 Апр 2023 21:33ч.

  Не забравяй българския Полък. Той още няма реална цена. Експерт, чието име не е Демерджиев, твърди, че цената му се качва ежедневно и вече е по-висока от тази на Салваторе Мунди, защото цената е майката на Мунди. За бащата все още се твърди, че е Леонардо, но майка му доказано не била италианска, а била кавказка пленница от черкаски произход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мале-мале

  01 Апр 2023 22:12ч.

  Твърдението, че "Алжирките" на Пикасо, продадени за 179 млн. долара в 2015 г., са най-голямата продажба в историята на изкуството до ноември 2017 г. е неверно, защото преди тях най-голямата продажба е осъществена в 2011 година за една от петте версии на "Картоиграчи" на Пол Сезан, продадена за 250млн. долара на катарската кралска фамилия. Това, че малко се знае за тази сделка, защото е тайна, не означава, че трябва да се пререждаме. Първо са картоиграчите и едва тогава идват пикасовите алжирки. А що се касае до най-скъпата сделка със Саудитска Арабия, май още никой не е виждал Спасителят там? Или пък е? Гешев го бил издирвал, за една картина намерена у ямболски художник. Уж била поръчана за същия музей, демек за Съседката на Салваторе Мунди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  02 Апр 2023 1:27ч.

  Не само, че кратината "Картоиграчи" на Сезан е най-скъпо продаденото платно, но тя става и най-загадъчната. Нейните собственици не спират да се дивят на странните й трансформации. При последната е изчезнало асото купа на играча вляво. Вместо нея се появил поп спатия, а пък от лулата на играча е започнал да излиза пушек. При серии от предишни загадъчни промени с картината се е случвало какво ли не: разменяли са се шапките на картоиграчите; от джоба на картоиграча вдясно е щръквал брой на вестник "Правда" от 1933 г.; върху бутилката на масата се е е появявал етикет с надпис "Асеновградски мавруд". Една от най-радикалните трансформации в картината е забелязана през 2019 г. От тогава до 2021 година двамата мъже от картоиграчи са се превърнали в шахматисти, а на шахматната дъската пред тях е стояла финалната позиция от партията Алехин-Боголюбов, играна на турнира в Хастингс през 1922 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи