Отстраниха Ян Уенър от ръководството на Залата на славата на рокендрола заради коментари за чернокожи и жени музиканти

Отстраниха Ян Уенър от ръководството на Залата на славата на рокендрола заради коментари за чернокожи и жени музиканти

Запитан защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Ян Уенър отговорил: „Не става дума за това, че те са нечленоразделни, макар че, пробвайте да проведете дълбок разговор с жени като Грейс Слик или Джанис Джоплин. Хайде де, опитайте! Знаете ли, Джони (Мичъл) не беше философ на рокендрола. Според мен тя не издържа на този тест“.

Ян Уенър, съосновател на сп. "Ролинг стоун" и на Залата на славата на рокендрола, беше отстранен от борда на директорите на фондацията на залата, след като направи обидни коментари за чернокожи и за жени музиканти. Той се извини в рамките на няколко часа, предаде Асошиейтед прес.

„Ян Уенър беше отстранен от борда на директорите на фондация „Зала на славата на рокендрола“, съобщиха от залата в събота, ден след като коментарите на Уенър бяха публикувани в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Уенър предизвика истинска буря, правейки реклама на новата си книга „Майсторите“ („The Masters“), която съдържа интервюта с музикантите Боб Дилън, Джери Гарсия, Мик Джагър, Джон Ленън, Брус Спрингстийн, Пийт Таунсенд и Боно от U2. 

Запитан защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Уенър отговаря: „Не става дума за това, че те са нечленоразделни, макар че, пробвайте да проведете дълбок разговор с жени като Грейс Слик или Джанис Джоплин. Хайде де, опитайте! Знаете ли, Джони (Мичъл) не беше философ на рокендрола. Според мен тя не издържа на този тест“.

„От чернокожите изпълнители - знаете, Стиви Уондър, гений, добре…Когато обаче използвате толкова широк термин като „майстори“, той трябва да се изпълва със съдържание. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че тези хора просто не се изразяваха на такова ниво“, каза Уенър.

Късно в събота Уенър се извини чрез своя издател „Литъл, Браун енд кампъни“, като каза: „В интервюто си за „Ню Йорк таймс“ направих коментари, които омаловажиха приноса, гения и влиянието на чернокожите и на жените изпълнители, и се извинявам от все сърце за тези забележки“.

Той добави: „Напълно разбирам скандалния характер и лошия подбор на моите думи, за което се извинявам и приемам последствията“.

Уенър е съосновател на списание „Ролинг стоун“ през 1967 г. и е бил негов редактор или редакционен директор до 2019 г. Той също така е съосновател на Залата на славата на рокендрола, създадена през 1987 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Капитан Кук

  18 Sep 2023 14:25ч.

  Защо всеки, който каже горчива истина, после се оказва, че е страхлива, кекава, извиняваща се мека китка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото инак заминава да завива мазни бъргъри в Макдоналдс.

  18 Sep 2023 14:31ч.

  И шеметната лъскава кариера – капут, а долче витата и седем-осемцифрените доходи – нанай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  18 Sep 2023 15:25ч.

  Това, че прогресистите и феминистите прекаляват, не означава, че може да се обиждат чернокожи и жени и че трябва да бъдем търпими към това. По-скоро е нормално да се стремим да защитаваме достойнството на всеки, без никаква дискриминация по пол и раса. Той е нарекал жените и чернокожите тъпи и нечленоразделни, недостойни да бъдат интервюирани, защото няма да кажат нищо умно. Правилно се е извинил, макар и само за да си продаде книгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  18 Sep 2023 16:21ч.

  Наистина, не бива да се извиняваме за истините, които казваме. Ако си тъп, пак можеш да пееш гениално, нали? Да, те са за залата на славата, защото пеят прекрасно. Интелектът им, обаче е нещо друго! И още - ако си избирам лекар, ще го избирам по дипломата и опита, не по цвета на кожата. Ако си избирам певец, ще го избирам по гласа. Автомеханик - по уменията. Това не значи, че пренебрегвам или надценявам цвета на някого. И не м е ясно, защо за някого тези неща, когато се заявят високо са обидни. Че някой е добър в нещо не значи, че бива омаловажаван в друг аспект, просто се придържаме към темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Sep 2023 16:21ч.

  Поизхвърлил се е.И то не малко.Да не говорим, че негрите са в основата на американската "популярна музика". Дори белите чиковци през 50те са потупвали децата си ако ги видят, че се кълчат на "негърски ритми".Разбирай рокендрол...:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jazz fan

  20 Sep 2023 14:13ч.

  Интересно колко дълбоки анализи са направили интервюираните. В никакъв случай не умаловажавам постиженията им в музиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи