Отиде си Матю Пери

Отиде си Матю Пери

Актьорът Матю Пери, който изигра Чандлър Бинг в хитовия американски сериал "Приятели", е бил намерен мъртъв в дома си на 54-годишна възраст, съобщават днес американските медии, цитирани от Франс прес.

Според в."Лос Анджелис Таймс" актьорът е бил намерен мъртъв в джакузито в дома си в Лос Анджелис. Според неназовани източници, цитирани от същия вестник и специализираната медия Те Ем Зет, която първа съобщи за смъртта на актьора, на мястото не са открити следи от насилие.

Матю Пери беше звездата на епохалната телевизионна комедия „Приятели“, но зад кулисите животът му бе непрестанна борба с пристрастяването към наркотици и алкохол.

Пери владееше до съвършенство комичния момент и никога не пропускаше да вложи чувството си за хумор в ролята на Чандлър Бинг, която му донесе номинация за „Еми“ през 2002 г. и помогна за създаването на едно от най-популярните телевизионни предавания на всички времена.

Роденият в Масачузетс Пери е израснал в Канада, където е учил заедно с Джъстин Трюдо, който сега е министър-председател на страната. След като се премества в Лос Анджелис, Пери се снима в ролята на Чаз Ръсел в Boys Will Be Boys, а също така има роли в сериали, сред които ситкома Growing Pains, преди да стане световна суперзвезда като Чандлър.

„Това беше единственият човек, който можеше да го изиграе“, казва създателката на „Приятели“ Марта Кауфман в специалния филм за събирането на екипа през 2021 г.

Пери беше естествено подходящ за ролята на Чандлър, обичан заради саркастичните си кратки реплики, а много от маниерите му се пренесоха в поведението на самия актьор.

В мемоарите си той казва: „Сякаш някой ме беше следил цяла година, крадеше вицовете ми, копираше маниерите ми, копираше моя уморен, но остроумен поглед към живота. Особено се открояваше един герой: не си мислех, че мога да „изиграя“ Чандлър. Аз „бях“ Чандлър."

Когато обаче за първи път участва в „Приятели“ на 24-годишна възраст, започва да излиза наяве зависимостта му от алкохола. До края на 10-ата серия на хитовото шоу той „затъва в много проблеми“, разкрива Пери години по-късно.

В интервю от 2016 г. той заяви, че не си спомня как е снимал три сезона на сериала, защото по това време е бил „малко извън себе си“. В един момент по време на участието си в „Приятели“ Пери казва, че е приемал по 55 болкоуспокояващи викодин на ден и е отслабнал до около 65 килограма.

Заедно с колегите си Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Лиза Кудроу и Дейвид Шуимер, Пери се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд, като според сведенията в разгара на славата на сериала е печелил по 1 милион долара на епизод. Той се присъедини към бившите си колеги за дългоочакваното специално събиране на „Приятели“ през май 2021 г.

Въпреки че години наред криеше пристрастяването си от обществеността, Пери описа подробно борбата си в мемоарите си от 2022 г. Friends, Lovers And The Big Terrible Thing („Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“). В началото на книгата той пише: „Здравейте, казвам се Матю, макар че може би ме познавате под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв“. В нея той разкри, че дебелото му черво се е спукало в резултат на пристрастяването му към опиоидите, когато е бил на 49 години. Лекарите му дават само 2% шанс за оцеляване и той е в кома в продължение на две седмици. 14 операции са били нужни, за да се възстанови от уврежданията, като през годините е ходил 15 пъти на рехабилитация с надеждата да се отърве от наркотичната си зависимост.

След 15 престоя в рехабилитационна клиника и терапевтични сесии, през юни 2022 г. Пери се определя като „достатъчно здрав“ и заявява, че е мотивиран да помага на други хора, които се борят с пристрастяването.

Една от основните му сюжетни линии в „Приятели“ е първоначално тайният романс между героя му и Моника Гелър (Кокс), който прераства в брак и двойката осиновява близнаци.

Пери се снима и в няколко филма, сред които „Отново на 17“ със Зак Ефрон, „Бързата работа“ със Салма Хайек и Getting In („Да влезеш“) с комика Дейв Шапел.

Участва в „Девет ярда“ и „Хлапакът“ с Брус Уилис - който беше гост-звезда в шестата серия на „Приятели“.

Пери е носител на „Златен глобус“ за най-добър актьор за ролята си в минисериала „Триумфът“  (The Ron Clark Story)  и има общо 4 номинации за награда „Еми“.

Източник: БТА, БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Фриц Клингенберг

  29 Окт 2023 7:46ч.

  Американската мечта на английския пациент. АМИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teo van gog

  29 Окт 2023 13:14ч.

  Английският пациент всъщност си е унгарски отвсякъде. А нашият пациент в случая отговря на името Мат-Матю-Матей и умира след тренировка по нещо средно между тенис и бадминтон, демек федербал. Намерили го зад заключена врата. И понеже за ключовете се говори само в Евангелието на Матей, та в случая ключовете се крият в английския идиом "две птици от едно перо" („Two Birds Of A Feather“), използван за двама души, които имат нещо много общо по-между си, споделят общи ценности или интереси, имат еднакво хоби, обичат еднаква музика или спорт..., приличат си в нещо,поради което са склонни често да образуват двойки. Те могат да бъдат сестри, двама братя, брат и естра или просто приятели, като героите на Матю Пери и Мат Лебланк в "Приятели" например. Но както виждаме в Приятели се е появила още една двойка птици от едно перо - близнаците на Матю и Моника. Ако се обърнем към покойния от 4 дни вече Чарлз Роундтрий, то той ще ни обади от оня свят, че действително става въпрос за двама еднакви, които споделят общ интерес. Например общ интерес към доктора. Ще попитате, кой доктор? Със сигурност не е моя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Saw II

  29 Окт 2023 13:42ч.

  Всъщност, изобщо не съобразих, че преди 125 години на същата дата 28 октомври е основано Софийското унгарско дружество. Тъй че "английският" пациент получава още едно перо в оперението си, а казват че на тази дата преди 65 години започнал и понтификатът на 23-я Йоан, който също имал тукашно перо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямо оперение на Пери

  04 Ное 2023 18:48ч.

  — Да, спомням си!… Вие сте сестрата на Алис Баклаян, моята съученичка от колежа в Цариград… Вие живеехте в Пера. Дори Борис и прислужницата останаха изненадани от логичната цялост на това изречение. Но пътечката на мисълта свърши изведнъж пред пукнатина. Веднага след него болната добави тъпо: — Вие имахте много пера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така се получава

  29 Окт 2023 8:46ч.

  Дрога, алкохол, и още нещо... Един бустер примерно ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсолютно

  29 Окт 2023 9:23ч.

  Точно. А като гледаме последните му снимки колко е занемарен и затлъстял, очевидно имунната система не е издържала на натиска. Сик транзит Американската мечта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курвалъкър е до време, а...

  29 Окт 2023 13:08ч.

  ...дрогата и алкохолът са до гроб! R.I.P.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Ное 2023 14:45ч.

  Е вече прекалиха с тази новина соросоидните ни медии! Включиш телевизора и слушаш как някой си Матю си отишъл. Включиш радиото пак същата новина и това цяла седмица! Не ви ли омръзн бе мисирки? Какво толкова е станало-отишъл си един артист, подвластен на алкохола и дрогата, което си е характерно за тази професия! Всеки чуждопоклонник се изявява, като се изявява в познания за живота на този Матю! Не чувствате ли, че станахте досадни и постигате обратния ефект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е др. Путин

  29 Окт 2023 9:10ч.

  Да е безсмъртен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно!

  29 Окт 2023 9:21ч.

  Така и трябва! Присъдата ти за соросоидиотизъм ще бъде намалена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  29 Окт 2023 11:37ч.

  "Присъдата ти за соросоидиотизъм ще бъде намалена." -- той да не разчита твърде на това. не знам дали е заразно, но е изключително вредно заболяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Окт 2023 9:24ч.

  Бустерите против кови са му дошли в повече...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сбогом, веселяко ??

  29 Окт 2023 10:00ч.

  Бог да прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Окт 2023 10:03ч.

  Жалко че така похарчи живота си. Имаше талант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Окт 2023 10:43ч.

  Ще го запомня като симпатичен и мил човек. Почивай в мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  29 Окт 2023 23:49ч.

  Беше симпатяга! Бог да го прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков,преди време писах

  04 Ное 2023 8:46ч.

  във Вашият сайт че това момче актьорче ще го запомня с неговите признания че имал 15 операции на ануса във връзка с наркотиците които смъркал редовно и от които си отиде безславно и веднага Вашият цензор изтри моето скромно мнение че актьорчето не заслужава чак такива овации…..,що така,нали сме за свободата на мнения ако и да не са политкоректни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • P.S.,имам чувството че все пак

  04 Ное 2023 14:15ч.

  някой в сайта е разбрал че въпросният Матю не знам кой си все пак не е Дон Гилгут или Лоуренс Оливие,даже не е от ранга на Брат Пит или Джак Никълсън и не ми е изтрил последното неполиткоректно писание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 15 операции на ануса във връзка с наркотиците които смъркал редовно

  04 Ное 2023 18:42ч.

  На носа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи