Операта “Тристан и Изолда” открива Байройтския фестивал

Операта “Тристан и Изолда” открива Байройтския фестивал

С премиера на операта “Тристан и Изолда” се открива днес Байройтският фестивал, посветен на творчеството на композитора Рихард Вагнер. Режисьор на постановката е Роланд Шваб, а зад диригентския пулт ще застане Маркус Пошнер. Музикалният форум, смятан за един от най-престижните в сферата на оперното изкуство, ще продължи до 1 септември. Лично Вагнер поставя началото му през 1876 г. По традиция десет негови опери се представят всяка година на фестивала, сред които са “Летящият холандец” и четирите части на “Пръстенът на нибелунга”, разказва БТА. 

По време на фестивалните дни тази година ще има общо пет премиери, похвалиха се организаторите пред "Дойче веле". Освен “Тристан и Изолда”, почитателите на творчеството на Вагнер ще имат възможност да се насладят на нова версия на оперния цикъл “Пръстенът на нибелунга”. 

На фестивала ще бъдат представени също произведенията “Лоенгрин”, “Танхаузер” и версията на “Летящият холандец”, чиято премиера се състоя миналата година на фестивала. Тя отново ще бъде дирижирана от украинката Оксана Линив, която е първата жена, изявила се зад диригентския пулт на Байройтския фестивал през 2021 г. 

Музикалното събитие тази година ще се проведе в обичайния си формат, след като коронавирусната пандемия обърка плановете на организаторите предните две години. През 2020 г. фестивалът не се състоя, тъй като въведените ограничения създадоха пречки пред репетициите, а миналата година се проведе, но ограничен брой зрители бяха допускани да гледат оперните представления. Сега обаче ще бъде използван целият капацитет на зала "Фестшпилхаус" и малко над 2000 души ще могат да се докоснат на живо до Вагнеровите творби, казва директорката на фестивала Катарина Вагнер.

Но КОВИД-19 и тази година създава проблеми на организаторите. Финландският диригент Пиетари Инкинен, който трябваше да дирижира “Пръстенът на нибелунга” и водеше репетициите, в последния момент отпадна, тъй като се разболя от новия коронавирус. Това наложи цялостна реорганизация - Инкинен ще бъде заместен от Корнелиус Майстер, на който първоначално беше поверена премиерата на “Тристан и Изолда”. За откриването на Байройтския фестивал зад диригентския пулт ще бъде Маркус Пошнер, който е директор на операта “Брукнер” в австрийския град Линц.

Преди началото на музикалното събитие се разрази и скандал с обвинения за сексистки посегателства и тормоз. Местният вестник "Нордбайеришер Курир" публикува статия за физически посегателства, обиди и сексистки коментари по адрес на жени по време на фестивала. Изданието цитира настоящата директорка на Катарина Вагнер, която твърди, че самата тя е била жертва на подобно неприемливо отношение.

От фестивала обещаха, че изнесените данни в публикацията ще бъдат разследвани. Германският министър на културата, Клаудия Рот, заяви, че всеки, който е отговорен за злоупотреби по време на престижния музикален форум, трябва да бъде изправен пред съда.

За първи път Байройтският фестивал ще има и съпътстващи прояви на открито, отбелязва Дойче веле. Публиката безплатно ще може да се наслади на изпълненията на музиканти от оперните постановки в рамките на събитие, наречено „Фестивал на открито. Той ще се проведе две вечери, като те няма да са посветени само на Вагнеровото творчество. 

В последните години сред най-високопоставените гости на Байройтския фестивал бе Ангела Меркел. Тя присъства и м.г., малко преди да напусне канцлерския пост, който заемаше в продължение на 16 години. Меркел е известна като голяма почитателка на творчеството на Рихард Вагнер. И тази година тя потвърди, че ще присъства на музикалното събитие, придружавана от съпруга си.

Новият канцлер Олаф Шолц обаче няма да дойде на откриването, съобщи негов говорител. Правителството ще бъде представено от министъра на културата Клаудия Рот. 

 

Коментари

 • Сам

  25 Юли 2022 14:45ч.

  Не зная как са се оправили с билетите заради Ковида! Обикновено те се закупуват в аванс от 10 (десет) години. През това време, най-често, билетите стоят едва ли не в рамка на видно място, и за да подържат в настроение щастливите им и горди собственици. Има и такива хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  01 Авг 2022 16:47ч.

  Танхойзер а не Танхаузер, колеги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карталов ли ще дижирира

  01 Авг 2022 23:23ч.

  Що не го вземат в Байройт с все Вагнер, докато не е удавил Соф опера в Панчаревския гьол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи