Обидена американска оперна певица отказа ангажимент на Арена ди Верона

Обидена американска оперна певица отказа ангажимент на Арена ди Верона

Американското сопрано Ейнджъл Блу отказа да участва в оперно представление в Италия този месец заради използването на театрален грим за представяне на чернокожи в друга постановка на същата сцена през сезона, съобщи Асошиейтед прес.

Оперната певица публикува на страницата си в Инстаграм съобщение, че отказва ангажимента в "Травиата" на Арена ди Верона, защото на същата сцена неотдавна е поставена "Аида" на Джузепе Верди с изпълнители, гримирани като чернокожи. Тя критикува използването на тази "архаична" театрална практика, която определя като "обидна, унизителна и откровено расистка".

В събота Ейнджъл Блу продължаваше да фигурира в състава на представленията на "Травиата" на 22 юли и 30 юли, публикуван на сайта на Арена ди Верона. От Арена изразиха надежда, че Блу, която е чернокожа, ще приеме поканата за "диалог" по темата с ръководството на форума. В изявление, разпространено в петък, се посочва, че фестивалът "няма причина, нито намерение да обижда и да вреди на чувствата на когото и да било".

Десетилетия наред организации за защита на гражданските права в САЩ публично заклеймяват използването на този театрален грим като дехуманизиращ чернокожите чрез насаждане на расови стереотипи.

Това лято Арена ди Верона представи "Аида" въз основа на постановката от 2002 г. на италианския режисьор Франко Дзефирели, починал през 2019 г., в която се използва този вид театрален грим.

Не за пръв път използването на въпросния сценичен грим в постановки на "Аида" във Верона предизвикват протести. През 2019 г. оперната певица Тамара Уилсън протестира срещу потъмняването на лицето й при изпълнението й на сцената на Арена ди Верона.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  18 Юли 2022 9:44ч.

  Но в Англия смятат, че балета изразява "бели европейски идеи"! https://www.trud.ru/article/17-07-2022/1418301_tantsshkola_britanii_iskljuchila_balet_iz_spiska_ekzamenov_iz-za_rasizma.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  18 Юли 2022 10:21ч.

  В Травиата няма действащо чернокожо действащо лице.Вероятно Дзефирели,един от колосите оперни режисьори в историята,е използвал чернокожи в масовите сцени.Ще трябва да потърся тази постановка в Ютуб.А иначе чернокожите,поне у мен,предизвикват само омерзение с техните непрекъснати и необосновани расови капризи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя недоволства срещу постановка на "Аида",

  18 Юли 2022 12:46ч.

  Поради което отказва участие в "Травиата"... Господ незадължително, като дава глас, дава и акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя критикува използването на тази "архаична" театрална практика, която определя като "обидна, унизителна и откровено расистка".

  18 Юли 2022 10:24ч.

  Зорлем го пуснАле у собата, а оно сака на миндерО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • poru4ik Galizin

  18 Юли 2022 11:04ч.

  PATKA !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  18 Юли 2022 12:04ч.

  НЕГРИТЕ съвсем изнагляха, ти им подаваш ръка, те ти я отхапват и посягат към вратът ти... те нали са си по тъпички генетично и либерално джендърските транснационални сатанисти и глобалисти лесно ги обработват и насочват в една или друга посока, като стадо маймуни, за постигане на определени цели - ама не негърски, а сороски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от техните претенции

  18 Юли 2022 12:41ч.

  С всичките идиотщини на насилствено налаганата critical race theory, "бяла вина", "структурен расизъм" и пр станаха като джендърите - насила да ги намрази човек заради наглостта. Ще се чувствам аз като бял имигрант в Канада виновен, че били отнели земите на индианците (като че тия племена не са ги отнели от други преди тях), или че съм "потомък на робовладелци". Изкуствено разделение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изкуствено разделение, с цел разделяй и владей

  18 Юли 2022 12:44ч.

  разделяй по цвят на кожата, по пол (дивия феминизъм), по липса на нормален такъв. Сложете и привилегиите на всевъзможни религии освен християнството... та ислям ли не се налага на населението, та езичество ли. Антихристът си готви армиите за решаващата битка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия трябва да са съвсем изперкали,

  18 Юли 2022 12:47ч.

  За да смятат, че всички хора са с еднакъв цвят на кожата. Поне в огледалото не се ли оглеждат от време на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "защото на същата сцена неотдавна е поставена "Аида" на Джузепе Верди с изпълнители, гримирани като чернокожи"

  18 Юли 2022 12:51ч.

  Както всички добре знаем, в Древен Египет всички до един са били бели, бели и синеоки, синеоки. И роби от Горен Египет, хеле пък нубийци, никога не е имало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че колорираната леля се е тропосала на сцената...

  18 Юли 2022 13:41ч.

  ...с бяла одежда, видно от сниката, не е ли расистко?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да си стои

  19 Юли 2022 9:41ч.

  у Щатите,да се разпява с негри и латиноси така че да и да оставя удоволствие и да не се вре у Европата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Двама

  19 Юли 2022 12:07ч.

  Ами, като е толкова лесно ранима душа да ходи да изявява таланта си на селските сцени в Хилсбъро, Северна Каролина, например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  21 Юли 2022 14:18ч.

  Седя и се чудя - ако се намажа с фон дьо тен дали няма да засегна чувствата на някой??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дофиянец

  24 Юли 2022 15:56ч.

  Айде отивай си в гетото и не ни занимавай с твоите BLM простотии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ми е мъчно

  05 Авг 2022 22:06ч.

  Туй черничкото що са нерви? Че не могат да му сложат и на него от този грим ли? Ми нали си имат опери в краваристан, да забавлява краварите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи