Новозеландски спонсор на изкуствата отхвърля Шекспир като "империализъм"

Новозеландски спонсор на изкуствата отхвърля Шекспир като "империализъм"

Сцена от Шеспировата постановката "Хамлет" на операта "Метрополитън". Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Актуален ли е все още Шекспир за днешните ученици? Съветът по изкуствата на Нова Зеландия изглежда има своите съмнения, след като прекрати финансирането на популярна училищна програма за изучаване на видния драматург, предаде Асошиейтед прес.

Аргументите на съвета (Creative New Zealand) са, че програмата разчита твърде много на и без това натоварените училища, няма практическо приложение в контекста на съвременното изкуство и се опира на жанр, позициониран "в канона на империализма". 

Мнозина обаче се противопоставиха на решението, включително министър-председателката на страната Джасинда Ардърн, която е изучавала Шекспир в училище и намира програмата за "страхотна". Тя каза, че учениците, които се интересуват от драма и дебати, имат ограничени възможности да общуват с връстници от други училища. "Аз бях едно от тези деца. И затова бих искала да продължа да виждам, че и други деца имат тези възможности", каза министър-председателката. Джасинда Ардърн добави, че решението за финансирането не зависи нито от нея, нито от правителството. Съветът по изкуствата се финансира от данъкоплатците, но се управлява независимо.
 
Училищните програми, семинарите и фестивалите се организират от около 30 години от Шекспировия център "Глоуб" в Нова Зеландия. Учениците могат да играят, да режисират, да правят костюми или да създават саундтрак. Често действието на пиесите се развива в съвремието или има различен поглед върху оригиналите, написани от Уилям Шекспир преди повече от 400 години.

Центърът получава около 30 000 новозеландски долара (17 000 щатски долара) всяка година от Съвета по изкуствата, което е около 10 процента от общия му бюджет.
                   
Доун Сандърс, главен изпълнителен директор на центъра, заяви, че първоначалният отказ миналия месец, който е останал в сила и след скорошна кризисна среща, я е "зашеметил". "Бях поразена и отвратена", каза тя, и допълни, че през годините повече от 120 000 ученици са участвали във фестивалите и програмите и много от тях са станали професионалисти в областта на театъра или киното. Други са използвали придобитите актьорски умения в работата си, например адвокати, които са били по-способни да аргументират делата си, или лекари, развили по-привлекателен начин на общуване.

От Съвета по изкуствата не са отговорили на молбите за коментар.          

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Войната срещу белите хора и християните продължава!

  18 Окт 2022 10:22ч.

  И все повече се засилва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "няма практическо приложение в контекста на съвременното изкуство"

  18 Окт 2022 11:43ч.

  Мдаммм, няма, я - не може, уви, да ви се забие пирон в кратуните даже с най-дебелия том на Шекспировите творби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  18 Окт 2022 11:45ч.

  В Нова Зеландия опигиналният текст на "Хамлет" е на изчезване. Изданията, особено електроните, са направили Шекспироната трагедия неузнаваема. Така например, Фортинбрас от норвежки принц е превърнат в маорски шаман. На финала той командва четирима капитани-маори, които вместо да изнесат с почести трупа на Хамлет, го изяждат на сцената, рекламирайки сос Холандез.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заключение от дописката

  23 Окт 2022 14:17ч.

  Оказва се, че в НЗ имало по-големи сатанисти и от Джасинта ! Бррррр, ужас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  24 Окт 2022 11:33ч.

  Библейския Содом и Гомор ще им е малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи