Нобеловата фондация оттегли поканата към посланиците на Русия, Беларус и Иран за връчването на наградите

Нобеловата фондация оттегли поканата към посланиците на Русия, Беларус и Иран за връчването на наградите

Нобеловата фондация оттегли неотдавнашната покана към посланиците на Русия, Беларус и Иран за церемонията по награждаването в Стокхолм.

„Взехме предвид силната реакция в Швеция, която напълно засенчи това решение (да бъдат поканени посланици на всички страни на церемонията). Затова решихме да повторим миналогодишното изключение от обичайната практика, тоест да не каним посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм“, се казва в изявление, публикувано на сайта на фондацията.

Нобеловата фондация обяви вчера, че отново ще приеме посланиците на Русия и Беларус на церемонията по награждаването през 2023 г. в Стокхолм, въпреки че миналата година реши да не кани представители на двете страни заради руската спецоперация в Украйна. В изявлението на фонда не се споменават пряко Руската федерация и Беларус, а се казва, че са поканени „посланиците на всички държави, които са дипломатически представени в Швеция и Норвегия“. Според Ройтерс това изявление означава, че представители на Руската федерация и Беларус отново ще могат да присъстват на подобни събития.

Както отбеляза, коментирайки миналогодишното решение на фондацията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, това е още един пример за политизацията и русофобските настроения, засегнали всички слоеве на шведското общество. Това по никакъв начин няма да повлияе на решимостта на Русия да защитава интересите си на международната арена, подчерта тогава Захарова.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • руски "освободител"

  02 Sep 2023 21:27ч.

  същото се получи и за предстоящите Азиатски Игри през септември тази година, отрязаха спортистите на РФ и Беларус да не участват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамно е

  02 Sep 2023 21:38ч.

  Обикновен расизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  02 Sep 2023 22:38ч.

  а американците колко войни правиха и си участваха навсякъде....аршина е различен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхъ

  03 Sep 2023 14:19ч.

  И негрите бият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тези награди са само една кирчова ала-бала

  03 Sep 2023 0:38ч.

  като оон-ето и въобще всичко от един свят който си отива, изморен от собствения си фалш и лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  03 Sep 2023 2:42ч.

  Смешна работа. Спомнети си Нобеловата награда за мир на Обама. Само заради това че е негър президент. След наградата голям мир падна на планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  03 Sep 2023 11:14ч.

  Нобеловата награда винаги е била политика. Хубавото сега е, че маските паднаха. А че ще има нов световен ред, това е ясно и на малките деца. Най-губещ от него ще е в частност България, а иначе Европа - заради безумното си "ръководство", което изцяло обслужи Господарите си - САЩ. Смешно е да се говори за демонстрация в Европа. Всичко е Шменти капели. Уж избираш, а избор - няма, защото посредством охлокрацията всички магарета са Нобелови лауряти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи