Никита Михалков: Нашата истина е много опасна за онези, които вярват в лъжи

Никита Михалков: Нашата истина е много опасна за онези, които вярват в лъжи

"Каква енергия трябва да събереш в себе си - може би енергията на предците си, не знам на кого - за да се изправиш в цял ръст срещу огромната химера, която е убедила хората, че може да се разрешат еднополовите бракове, че жените могат да бъдат свещеници, че в училище може да се комбинират женски и мъжки тоалетни, отчитайки интересите на неопределилите се трансджендъри, че децата могат да бъдат кастрирани, че войници или деца, които все още не са умрели, могат да бъдат транспортирани и техните органи отнети, че е възможно да се лъже за броя на смъртните случаи, че вече убитите могат да бъдат обявени за изчезнали, за да не се плати на семействата, че може да взривиш газопровода, който храни, пои и помага на твоите съюзници да живеят. И всички го приемат като нещо правилно. Така че трябва да се противопоставиш на това. Да кажеш: "Ние не го правим."

ТАСС разговаря с Никита Михалков, председател на Съюза на кинематографистите в Руския, народени артист на Руската федерация, един от доверените хора на президента Путин, за киното и за специалната военна операция. 

- Никита Сергеевич, да започнем с последните новини - блокираха вашия канал "БесогонТВ" в YouTube...

- Абсолютно ми е все едно. Нашите врагове не могат да направят друго и според тях са постъпили правилно, като го блокираха. Казах ви, че ако врагът не се предаде, го унищожават. Само че ние трябва да гледаме огледално на това и да постъпваме точно по същия начин с тях.

- Какво може да се направи?

- Трябва да закрием и техните канали от този вид. А за нашето съдържание си имаме собствени платформи, национални... контролирани от нас и работещи в съответствие с нашето законодателство и нашите интереси.

- От февруари 2022 г. увеличи ли се аудиторията на вашия кана или, напротив, намаля? Разполагате ли с някаква статистика?

- Определено се е увеличила. Всеки "Бесогон" - ако броим повторенията - се гледа от около 10-13 милиона души. Само по време на празниците повторенията на „Бесогон“ бяха гледани от почти 29 милиона души, въпреки че други канали също работеха и имаше много развлекателни програми. Като цяло аудиторията на "Бесогон" непрекъснато се увеличава от 2014 г., когато започнахме да говорим съвсем определено и открито за случващото се в Донбас.

- Всички знаят, че имате ясна позиция за спецоперацията. Без никакви "дясно-ляво". Не се ли е случвало да ви кажат: „Никита Сергеевич, дайте по-тихо“?

- Не. Никога. Защото, когато ми кажат „по-тихо“, аз им казвам къде трябва да отидат, къде ще бъде по-тихо.

- Значи няма негативизъм към вас?

- Има много негативизъм към мен. Винаги го е имало - желанието да ме ухапят, да ме обидят, да ме унижат, да ме отрекат, да ми посегнат. Моят филм „Свой сред чужди, чужд сред свои” по същество се превърна в марката на живота ми. Но аз свикнах с това. И най-важното е, че враговете също свикнаха с това. Става им безинтересно да ме пипат. Единственото, в което съм сигурен е, че държавата и въобще разумните хора трябва да бъдат по-безкомпромисни.

— Имате ли представа колко дълго ще продължи това и кога ще свърши?

- Мисля, че това ще приключи, когато петата колона в Русия бъде разкрита и обезвредена. Не става въпрос за това да обвиняваме някого, а за това, че саботажът, който съществува, и подривната дейност, която се извършва вътре в страната, като например това, което се случи в Дагестан (бунтът на летището - бел. ТАСС) или в Башкирия, където удрят по най-болезнените точки, където се контролира миграцията.

Дори едно френско списание пише, че агресивният ислямизъм в страните, от които идват мигрантите, е много по-слаб от този, който процъфтява в нашата страна и който те култивират тук. Тази междуконфесионална либерализация, възможността да се създават организации, които живеят по свои вътрешни закони, изграждат живота си така, както биха го изградили там, спазват своите закони, които са донесли тук и са поставили над законите на страната, корупцията, свързана с всички тези процеси, продажността на чиновниците, незаконното издаване на документи срещу подкупи... И в същото време има абсолютно безпрецедентно забавяне на възможността за получаване на паспорт за рускоезични хора, които бягат от потисничество в републиките, където  става все по-трудно и опасно за тях да живеят. Ако държавата не намери начин да се пребори с това, проблемът може да стане необратим. (...)

И в този смисъл не трябва да се притесняваме да се учим от другите, в противен случай ще ни сполети съдбата на Украйна, която продаде доставените ѝ оръжия на черния пазар и доведе корупцията дотам, че трябва да платиш пари, за да те изнесат ранен от бойното поле. Не бива да се допуска летаргията и несигурността на държавата да доведат хората дотам, че да трябва сами да решават тези въпроси. Това е пътят към хаоса, към гражданската война, към смъртта.

- Да говорим за културни дейности. В Русия цензурата е забранена със закон. Според вас, след като в момента се провежда специална операция, не е ли необходимо да се върне цензурата?

- Има закони, одобрени и внесени в Държавната дума. Наказания за унижение или фалшива информация за армията. И така нататък и така нататък. Вместо да го наричаме цензура, трябва просто да приемем закон, да разширим и обясним за какво можеш да бъдеш наказан. И, разбира се, особено значение и внимание към всичко това трябва да има именно по времето, когато страната води военни действия.

— Ами интелигенцията?

- Това е въпрос, който сега постоянно се обсъжда: „Те изразиха отношението си...“ Имам един много прост въпрос: „Вие изразихте отношението си към специалната военна операция, а в същото време не изразихте отношението си към това, че за осем години се появи Алеята на ангелите, когато убиваха деца, старици. Това не го ли видяхте? През всичките тези години ви е било все едно. Защо изразихте отношението си към това сега? Защото когато бомбардираха Донбас, вие не бяхте застрашени, беше далеч, но когато ние влязохме на територията на Донбас, за да го защитим, и западният свят се изправи срещу нас, вие бяхте застрашени да загубите това, което не искате да загубите, което можете да пипнете с ръце.

- Наскоро руският президент каза, че сред хората, които са напуснали родината си по различни причини, има все повече желаещи да се върнат в нея. Според Вас, ако например Алла Пугачова се върне, ще може ли да заеме същото място, което е заемала преди да замине?

- Никога. Тя никога няма да заеме същото място, което е заемала. Ако продължи да живее в страната на Рубльовка, или в страната на Жуковка, или в страната на Барвиха, тогава там всичко ще бъде, както е било. Това са хора, които съвсем спокойно могат да минат без Челябинск, без Мурманск, без Владивосток, без Кострома. Справиха се и без всичко това. Те отиваха на концерти, получаваха си парите, участваха в корпоративни събития и се връщаха в именията си, в гнездата си. Канеха подбраните си приятели. Когато президентът казва: "Върнете се", мисля, че го казва, защото не изпитва лично негативни чувства към тях. Може ли това да се случи? Може.

- Но готов ли сте да работите с хора, които са напуснали?

- Не и с тези, които се върнаха със същия вътрешен товар, с който напуснаха Русия. Но ето Ира Горбачова, която се снима при нас, която играе котка в "Бременските музиканти". Тя беше против специалната операция още в самото начало. А по-късно видях едно интервю, в което Ира разказваше какво се е случило с нея, как се е променила. И това не беше извинение или обяснение за президентската администрация. Тя просто разказа за движението на душата си, за това какво се е случило с нея през това време и защо е променила гледната си точка. И аз ѝ вярвам.

- Значи сте готов да работите с нея?

- Готов съм да работя с нея. Готов съм да работя с хора, които разбирам и уважавам. И това, което Ира каза преди, и това, което казва сега, не е защото, така да се каже, е побледняла и се е уплашила. То е, защото тя се е променила вътрешно. Брат ми също в много отношения е променил гледната си точка от тази, която имаше преди 20 или 30 години. Не мога да работя без уважение към човека.

— И как смятате, трудно ли е да работите сега, като имате различна гледна точка от мнозинството?

- Помните ли "философския кораб"? Когато си тръгнаха хора като Шмелев, Рахманинов или Бунин, Илиин. Цветът на нацията, големите художници, писатели, музиканти. Каква култура създадоха те в руската диаспора! А какво създадоха тези хора, които сега са си тръгнали? Спомени за своята страна, която не ги е изгонила, но те все още я очернят? Те самите напуснаха. Е, какво могат да кажат? Големите творци, които са били насилствено изгонени от Русия, са прекарали остатъка от живота си, създавайки най-великите произведения, чиято същност е Русия, която ги е изгонила, и любовта им към която не е притъпена, а напротив. Ще остане ли в историята на Русия нещо от това, което са направили и правят днес онези, които са си тръгнали по собствено желание? И въобще в историята. Нима не съм прав?

- Тези, които са против специалната военна операция, започнаха да се появяват значително по-малко на екрана. Те не могат ли да играят или да се снимат? Според Вас правилно ли е това?

- Кажете ми, моля, когато човек знае, че недалеч от него убиват негови сънародници, които абсолютно справедливо се борят за своята истина, за истината на вашата страна, честно ли е това спрямо човека, който седи в окопа? А ти получаваш заплата в държавния театър или в телевизията. Ще ми кажат: "да, да, всеки си върши работата". Съгласен съм с това. Но просто, каквото и да правиш, помни какво се случва само на няколкостотин километра от теб.

- Споделяте ли идеята, че както Московският кинофестивал трябва да се провежда по време на война, така и "Златният орел"? Не мислите ли, че това е "пир по време на чума"?

- Работата е там, че тогава театрите не са длъжни да работят, хората не са дръжни да ходят на кино. А по време на Великата отечествена война те са ходили на кино. Спомнете си кога е написана Седмата симфония на Шостакович.

Зависи. Не може да се сравнява "голата вечеринка" с Московския международен кинофестивал, където зрителите могат да гледат да гледат добро, сериозно кино от световна класа. Непровеждането на фестивала е възможно при форсмажорни обстоятелства. Но това е война. Ние не сме обявили война. Що се отнася до "Златния орел", това е академична награда.

- Правилно ли разбирам, че според вас е твърде рано да се правят филми за специални операции? Игрални филми? Трябва да мине известно време.

- Мисля, че за някои от тях това време е настъпило. За тези, които са били там, които са там сега. Там има един страхотен човек, който просто си води бележки, дневник. В него има потресаващи неща. И това е нещо, което някой би могъл да заснеме. Но нещо удивително: ако не бяха украинци, а румънци, българи, германци - да. Но като знам, че с такъв филм ще увелича още повече тази пропаст, просто не мога да си го позволя. Въпреки че, както разбирате, не уважавам нито Зеленски, нито Буданов, нито тези нацистки мошеници, крадци и убийци.

Вие сте доверено лице на Владимир Путин. Никита Сергеевич, как ви се струва, трудно ли му е сега на президента?

- Разбира се. Но това е моята гледна точка. Представяте ли си колко е трудно за ръководител на държава, който няма с кого и за какво да говори с други държавни ръководители, освен с двама-трима души? За нищо! Представяте ли си какво е да поемеш изцяло отговорността да кажеш: "Напред!" и да кажеш на Дубровка: "Върви в атака!". При равни други условия - деликатност, политическа коректност, всичко, което е външно - съдбата те изправя пред решение и само ти можеш да вземеш това решение, от което зависят животите на други хора, живота на държавата. Това е абсолютно невероятно.

Каква енергия трябва да събереш в себе си - може би енергията на предците си, не знам на кого - за да се изправиш в цял ръст срещу огромната химера, която е убедила хората, че може да се разрешат еднополовите бракове, че жените могат да бъдат свещеници, че в училище може да се комбинират женски и мъжки тоалетни, отчитайки интересите на неопределилите се трансджендъри, че децата могат да бъдат кастрирани, че войници или деца, които все още не са умрели, могат да бъдат транспортирани и техните органи отнети, че е възможно да се лъже за броя на смъртните случаи, че вече убитите могат да бъдат обявени за изчезнали, за да не се плати на семействата, че може да взривиш газопровода, който храни, пои и помага на твоите съюзници да живеят. И всички го приемат като нещо правилно. Така че трябва да се противопоставиш на това. Да кажеш: "Ние не го правим."

- А вие страхувате ли се?

- Аз съм жив човек. Страшно е. Но въпросът тук не е толкова за страха, колкото за това какво да правим. И съм абсолютно сигурен: ако не бяхме започнали първи тази военна операция, тя щеше да бъде катастрофа, но много хора казаха: "Е, нека те да започнат". Да, но ако те бяха започнали, тя щеше да се пренесе със страшна кръв на нашите територии и никой никога нямаше да им докаже, че не ние сме я започнали. Никой нямаше да повярва, защото те вярваха, че ние сами сме си взривили газопровода, че ние сме свалили малайзийския "Боинг", че Буча е наше дело.

В нашия „Бесогон” се опитваме да опровергаем с факти тази категорична лъжа. Мисля, че нашият „Бесогон” беше закрит точно сега и точно преди изборите, защото той набира все повече сила именно от гледна точка на документално потвърждение. Ние казваме истината, в която вярваме. И тази истина, убеден съм, е необходима на нашите граждани и е много опасна за онези, които вярват в лъжи, защото да не вярваш в лъжите, с които е пълен западният свят, е просто опасно. Затова вярвам в нашите зрители и съюзници и се надявам, че ще създадем всички условия те да не ни изпускат от поглед.

Със съкращения

Превод: "Гласове"

Епизоди от авторското предаване на Никита Михалков „БесогонТВ“ може да гледате в Телеграм-канала „БесогонТВ“, на сайта на „БесогонТВ“ и в канала „БесогонТВ“ в Rutube.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • един от доверените хора на президента Путин

  30 Яну 2024 10:26ч.

  Така казват. Но когато Михалков направи един “Бесогон” срещу Главния руски транс хуманист, цифровак, сатанист и унищожител на руското образование - Герман Греф, беше мигом наритан ! Предаването свалено. И Путин не се появи да го защити… Защо ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  30 Яну 2024 10:53ч.

  Както виждаш, сега е защитен. Всичко не става изведнъж, нито непременно публично. Понеже явно сме от едната страна на барикадата, имаш важна препоръка от мене: първо мисли, после пиши. Иначе емоциите вредят! Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо такива като вас

  30 Яну 2024 11:27ч.

  Приемат априори че “те мислят” , а другите “не мислят” ? Може би ме познавате, имате моето образование, моята обща култура, моя житейски опит ? Или пък сте живели в множество различни места в света и познавате различни народи, манталитети, владеете 4 езика… ? Хайде да си приберете пожеланията за мислене за вас самия. Поздрави !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на Защо такива като вас

  30 Яну 2024 13:05ч.

  Борбата между имперският модел и този, чиито представител е Греф е широка и сложна тема и не е коректно като сврака да кълвеш избирателно стъкълца и да спекулираш кога и защо е защитаван Михалковски като правиш свузначни внушения. Никой не може ясно да дефинира къде почва Путин, как е свързан с Бен Лазар (Ротшилд), колко е патриот и колко е слуга. Затова те е понахранил колегата по-горе! Аз не съм той.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към горните, от един психолингвист

  30 Яну 2024 13:10ч.

  Писмената комуникация между непознати чрез кратки съобщения често поражда недоразумения - доказано! А лично от мен - нека всички да свалим шапка на Михалков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  30 Яну 2024 10:29ч.

  Мачът е свирен. Живеем в китайския XXI век. Американският ХХ век - БЕШЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  30 Яну 2024 11:34ч.

  Живеят в тоя век мужиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти не живееш. Мъртъв си се родил

  30 Яну 2024 18:08ч.

  Затова не можеш даже да умреш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върви се към атомното оръжие

  30 Яну 2024 10:46ч.

  Безизходно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И това е нещо, което някой би могъл да заснеме. Но нещо удивително: ако не бяха украинци, а румънци, българи, германци - да."

  30 Яну 2024 13:22ч.

  Човекът от рода на приспособленците към всяка власт, нещо се е объркàл в историческите си реминисценции завалията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги ми е било чудно, как успяха да им вземат акъла уж на така наречената руска интелигенция със западните простотии

  30 Яну 2024 10:48ч.

  Но законите им ги писаха американците след Студената война и НПО-тата плъзнаха със страшна сила. У нас не е ли така? По медиите кои са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  30 Яну 2024 11:35ч.

  И остави интелигенцията, ами децата на управляващите как подлагана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гневът на мъдрите е свещено праведен

  30 Яну 2024 10:52ч.

  Невежеството е опасна сила, по-опасна от атомното оръжие. Западните общества са пропити от невежество, и го изнасят напоително в глобален мащаб. Мога да кажа много неща за измеренията и показателите на това невежество. Някои от тях интервюираният вече ги е посочил. Мисля, че все пак основният грях пред човешкото у съвременния човек е вменяване на самочувствие, откърмено в нишата за консумация на живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  30 Яну 2024 10:55ч.

  Михалков е невероятно велик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Март 2024 20:14ч.

  .............. и различен от сивата поръчкова гилдия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  30 Яну 2024 11:00ч.

  Михалков е с имперско мислене като всеки руснак, а той е и аристократ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та кой не е с имперско мислене

  30 Яну 2024 11:08ч.

  Питай французите кои са, няма и да си спомнят че са клекнали на Хитлер за един месец. Или англичаните, егати високомерното племе! Или австрийците, със или без унгарците все тая, все са си империя. Я питай гърците кои са? Или италианците. Дотук само Европа. ..... Я иди виж в Южна Америка как си разказват историята. Или в Африка, Египет например. Или защо не Мароко. Всички са с имперско мислене. Само че императори няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  30 Яну 2024 11:38ч.

  това на изброените е реваншизъм, защото вече не са империи, а Русия е, дори по времето на Ленин, когато белогвардейците са предали Русия на интервентите, които са стигнали Петербург и са си поделили цяла Русия, Червената армия съставена изцяло от доброволци си възвръща всички територии, възстановява империята в предишните ѝ граници, Ленин между другото е също дворянин, имали са голяма къща със стая за всяко дете, всички сестри и братя на Ленин са завършили гимназия със златен медал, да Германия е платила за връщането на Ленин в Русия, за да спре войната, но това е добре и за руснаците, ние ще си върнем всичко казва Ленин и така става след ВСВ, това са всъщност териториите за които претендира Полша и в които не живеят почти никакви поляци, опитали се да я колонизират и полонизират, но не успели, това е довело да бандеровизма и волинското клане, жертвите са точно тези колонисти, затова украинците не го признават. Най-много страда Англия от разпадането на империята, която е донесла толкова страдания, включително и сега, защото Израел е английско творение, те започват прочистването на палестинските територии и заселването им с евреи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Империалист

  30 Яну 2024 11:38ч.

  Французите са били с имперско мислене. Днес са една депресирана нация, смачкана от жестоко налагана политкоректност, с отслабващо международно влияние поради глобалистките слуги, които са им наложени за управляващи… При англичаните е подобно. Австрийците днес са глухи провинциалисти с единствената амбиция да се пазят от навлеци. Гърците също са “пречупени”. Италиянците са келеши и опърничави, но настъпят ли ги Великите сили - клякат. Все пак може да се отчете италиянска икономическа експанзия както и нарастващо човешко присъствие в Макаронезия, Караиби и Южна Америка…В Южна Америка НЯМА страна с “имперско мислене”, няма историческа основа. Египет, Мароко - това не е сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия е платила за връщането на Ленин в Русия, за да спре войната, но това е добре и за руснаците

  30 Яну 2024 11:49ч.

  Абсурдно. Ленин САМ се предлага на германците да му платят, за да влезе в Русия, да направи революция и да срути руския фронт срещу Германия и Австроунгария. Ленин е чиста проба предател на страната си. Изменник на Русия. Ленин се води единствено от невероятното си властолюбие , за власт е бил готов на ВСИЧКО . В резултат на лениновите действия Русия, вместо да се нареди на масата на Победителите в ПСВ, където й е било логичното място - изпада в хаос ! Доведена е до Гражданска война с милиони жертви. Губи огромни територии в западните си райони, които са окупирани от … лузерите германци. Става една палячовска страна чак до Индустриализацията на Сталин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  30 Яну 2024 12:45ч.

  Ако Русия бе останала типично буржоазна, днес щеше да прилича (а и щяха да я третират) като Канада. Вместо това тя днес е много различна от Запада (в добрия смисъл на думата) и пример за угнетените (главно заради съветското наследство). Болшевишката революция в Русия бе по Божия промисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още

  30 Яну 2024 12:55ч.

  През 1917 звездата на Революцията и на Социализма не е Ленин. Керенски е ! Керенски е харизматичен , изключителен оратор и страшно убедетилен, дори когато изрича очевидни нелепици. Керенски е убеден социалист и помпозно-бутафорен актьор. През лятото на 1917 той агитира навсякъде, вкл. на фронта, че руската армия трябва да се бие до край ! Че е необходимо още едно последно, “победно” усилие на войниците, за да победи Русия - страната на победилата социалистическа революция ! Ленин от своя страна е пълен саботьор , в името на Властта той бута руснаците към хаос. Иска разпад на фронта срещу германците, но да гепи властта ! Керенски е празен мечтател. Ленин е злокачествен деструктор. И както често става - ентропията надвива градивното… Но после ! Един път докопал Властта , Ленин става жесток диктатор. Налага безумната сред социалистите от епохата доктрина за “Диктатура на пролетариата” , реализира я ! На Ленин лежат планините от трупове и реките от кръв , РУСКА КРЪВ , по време на Гражданската ! Ако след това Русия се съвзема и става силна, това е заслуга на Сталин, въпреки че и той е суров диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Русия бе останала типично буржоазна…

  30 Яну 2024 13:04ч.

  Русия никога не е била “типично буржоазна”. През 1917 тя е в огромната си маса СЕЛСКА страна. Буржоазните елементи са малки островчета там, където е почнала да се развива индустрия. 1917 Русия няма никакъв друг изход освен да замени един имперски модел (прогнил) с друг имперски модел, маскиран като социалистически. Това и става, но по възможно най-кървав и брутален начин. Аналогиите на Русия - историческа империя и все пак над 100 милиона население , с британската рядко населена колония Канада, са нелепи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в хора с наглосаксите първа (или поне автентична) цигулка не можеш да свириш

  30 Яну 2024 13:13ч.

  Без болшевизма тя щеше да се развива като типично буржоазна и прозападна. Оценявай това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  30 Яну 2024 13:40ч.

  а нещо да си чувал за НЭП? Много приказки о теб, малко смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  30 Яну 2024 13:58ч.

  различна е, все повече заприличва на С. Корея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти виждал ли си се на какво приличаш?

  30 Яну 2024 14:02ч.

  Нищо й няма на Северна Корея. Дисциплинарно общество, витално и пасионарно, воински тип, без излишни глезотии и предпоставки за повсеместна корумпираност и оглупяващо глезонтене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  30 Яну 2024 14:58ч.

  И 2 дни няма да изкараш там, а ако е слаба оризовата реколта пасионарно ще ти схрускат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...."Французите са били с имперско мислене. Днес са една депресирана нация".....

  30 Яну 2024 15:04ч.

  Съвършено невярно!! Нищо, или мнаго малко знаете за французите. По-скоро единствената нация в западна Европа, и единствените, които разбират и гледат живота право в очите, без излишни сантименти и заблуди. Това че са любезни и учтиви, въобще не означава, че са съгласни с всичко и всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • HEXAGONE

  30 Яну 2024 15:56ч.

  Бон дйо ! Каква самонадеяност ! Живея от 21 години в тази страна и мога да напиша няколко романа по въпроса. Soulignez ! Французите са абсолютни депресари ДНЕС. Какво са били през щастливите 70-те е едно, а какво са днес е съвършено различно. Младите в голям процент пият и пушат канабис като за световно. Не се интересуват от нищо и чакат НУЛА от бъдещето. Средното поколение е смазано от ежедневието, от притеснение за децата и мрачните перспективи, от никак не-високите доходи /маста работещи са между 2-3 хил. € което си е на ръба и затова работят и мъжа и жената. Възрастните са поделени на две контрастни групи. Оперени , оптимисти , не взимат никакви лекарства, отказват “ваксинации”, водят активен социален живот - рандонета, туризъм, жардинаж… и другата група, която за съжаление став все по-голяма, особено след 2020. С депресии , с по 15-20 лекарства, хипохондрици, напълно изгубени възрастни ! Французите днес НЕ гледат право в очите живота, защото ако започнат да го правят, каквито са дълбоко чувствителни хора, ще настъпи вълна от самоубийства. Животът на французите преминава в безкрайни групови раздумки за дребнотемията.Какво пуснали на промоция, къде отишли децата на лагер, в отсъствие на отсъстващия - да го оклюкарят. Тези групови сеанси на много бърборене и нищо не казване успокояват французите. Психотерапия ! Французите СА сантиментални, макар че рядко го показват. Тяхната висока любезност и учтивост е един “буферен механизъм” на ежедневно ниво, който омекотява общуването и заглажда конфликтите. Но пък лошата страна на това е че те много натрупват отвътре “j accumule » , и после в един момент избухват и не можеш да ги познаеш… Французойките в такива случаи реват. Много по-ревливи от българките са…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Керенски е убеден социалист... Ленин от своя страна е пълен саботьор"

  30 Яну 2024 16:02ч.

  Всеки ръководител се отчита чрез прието и предадено на следващия. Какво социалистическо направи Керенски, освен речи с великодържавни въздухарщини? Страната бе още феодална, с огромно селячество без земя, изпратено да умира на фронта, въпросът е докога ще иска да прави това само от великодържавни чувства? Русия и до войната е била огромна, но земята не е била на селяните, когато стане още по-огромна, селяните какво печелят от това? Именно на това залагат болшевиките и Ленин, затова биват подкрепени от селячеството. Въздухар като Керенски може ли да се реши да издаде Декрета за земята? Само него да беше издал, като да гарантира участие на фронтоваците в земеразделянето, въодушевлението и победата щеше да е за Русия. Не може да искаш, ако не си готов нещо да дадеш на народа, това всички празноглави политици като Керенски вечно учат. Болшевиките можеха да дадат земята, защото не им пукаше за съдбата на банките в които помешчиците бяха вече заложили земята. Само че буржоазията не дава нищо на простолюдието, това още през Френската революция се изясни, тя иска всичко само за себе си, само че този път удари на камък, болшевиките направиха това което отдавна трябваше да бъде направено в Русия и спечелиха народната поддръжка. Белогвардейците това така и не разбраха, например Колчак продължавал да разстрелва селяните които ограбвали именията на помешчиците, докато те не го разстреляха и него с жена му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  30 Яну 2024 21:51ч.

  именно, затова Червената армия побеждава и прогонва и интервентите, и техните белогвардейски слуги, селяните доброволно се записват червеноармейци, защото защитават собствената си земя, дадена им от Ленин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  30 Яну 2024 11:33ч.

  Твоята истина струва 50 млн. Евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скрий се, празна главо

  30 Яну 2024 12:46ч.

  Истината е безценна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  30 Яну 2024 13:04ч.

  Мани я тая отрепка. Тя е от тези шизофреници, дето искаха парад по прашки на Червения площад. Глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  30 Яну 2024 13:02ч.

  Велик артист, когото някакви соросоидни Балкански нещастници, решиха да бъзикат в постановката простотия за срам на историята на БГ театъра, ХАГА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  30 Яну 2024 13:03ч.

  Дедото е взел дал и дърдори некакви глупотевини, но е забавно дето поставя българите редом с немци и румънци, за разлика от далеч по-близките му украинци. А нашите копейки тука страстно ближат руски задници и се надяват, че ще получат специално отношение ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  30 Яну 2024 13:05ч.

  Ти малоумнико, съм сигурен че не си изгледал и едно предаване Бесогон, но си ходил няколко пъти да гледаш диарията ХАГА, която само БГ отрепките направиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козичката

  30 Яну 2024 13:16ч.

  Благодаря от цялото си сърце за това интервю, което погледнах в оригинал. Няма по-добро четиво, за да се информираме какво мъчи руската душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Яну 2024 13:33ч.

  Трудно ще приема, че няма цензура, само закони казващи какво да казваш, но пък и директната цензура, под предлог "борба с руска пропаганда" си е безкрайно отвратителна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Яну 2024 13:35ч.

  Успях да гледам 2 предавания по Русия 24, преди да спрат канала на Никита Михалков. Жалко, това е съдбата на инстинската интелигенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  30 Яну 2024 13:53ч.

  Някога Никита Сергеевич беше велик режисьор. Велик творец. Сибирският бръснар е един от най- любимите ми филми. Но от много време насам Никита Михалков е обикновен пропагандатор. Потънал в лукс, привилегии и облаги. Нямащ представа какъв е животът извън тесният кръг на привилегиите му. Михалков е слуга на политическата машина на Путин. Което е негово право и избор. Но този човек отдавна няма право да говори за истина и чест. Просто няма право. И няма право да определя кой как да живее живота си. Да не говорим за "отнемането на органи". Донорството е велик жест на великодушие и спасение. Да, знам- самият аз съм дарил органите на дете, което загубихме преди години. Така че не смейте да ме плюете, че не знам какво говоря. Михалков е поредният свръхбогат кретен, който говори глупости. Така няма да промени нито идиотията със смесените тоалетни, нито ще навред на тъпите глобални идиоти и джендъри. Печели си копейките човекът, кво да правиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие бъркате компютри с компоти

  30 Яну 2024 15:17ч.

  Михалков не говори за вашия казус, който е законен и може би дори хуманен ( гледна точка). Михалков много ясно казва “войници или деца, които все още не са умрели могат да бъдат транспортирани и техните органи отнети” ❗️Което е мерзко военно престъпление, мародерство, и в момента масово се върши в Украйна. И не ми влизайте в медицински и етични дискусии кога могат да се вземат органи, при какви условия, как се установява клинична и биологична смърт, що е то “мозъчна смърт” и какви са критериите… ще си дойдете на “майстора”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  30 Яну 2024 21:55ч.

  докато дарявате органите на убитите си деца, катастрофите ще продължават, в Израел след като приели трансплантирането на органи, се увеличили убийствата и катастрофите, затова го преустановили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  30 Яну 2024 14:54ч.

  Михалков е голяма работа и в никакъв случай не е пропагандон, просто защото винаги търси поука за руснаците и прилага градивна критика, като наблюдава руските проблеми и набезите на глобалният сатанизъм които са пробили и в Русия, което му прави чест, обикновенно руската критика стига до уотабаудизмът "и у вас бият негрите"! Това че критикува германският арийски нацист Греф е причината да го скастрят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленин, затова биват подкрепени от селячеството

  30 Яну 2024 16:34ч.

  Докато лъжат нагло в началото на Революцията. А като идва Октомврийския преврат и започват насилствените колективизации и после тричленките да изземват зърното от избите, какво став с “подкрепата” на селяните ? Едни от най-яростните антиболшевишки въстания ги правят точно руските селяни. Ленин и болшевиките донасят неописуеми беди и страдания на руското село, докарват такъв глад и мизерия, че Ленин е принуден да обяви НЕП, което си е суспендиране на комунизма и връщане на пазарната икономика. Иначе просто е щяло да измре руското население от глад, болшевиците е нямало да имат над кого да властват и над кого да провеждат експериментите си…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  30 Яну 2024 17:18ч.

  Не знам за какви въстания говориш, още повече на фона на казаното за НЕП, и че Ленин е проявил гъвкавост. Болшевиките, макар и с определени конюнктурни нотки, спасяват Русия цяла, и, както каза колегата, успяват да съберат в един юмрук и да консолидират силите на всички слоеве от руското общество, което буржоазия и помешчици презираха. Не може само със сухи идеология и наука (побиращи се в кухи рационалистични щампи) да се обяснява ставащото в Русия от болшевишката революция насам, трябва си малко и мистично, и профетично виждане на фона на една футуристична перспектива, зададени чрез уникалните индустриални и хуманни възможности на социализма и Съветите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Докато лъжат нагло в началото на Революцията. А като идва Октомврийския преврат и започват насилствените колективизации"

  30 Яну 2024 20:53ч.

  Много грешите, декретите за земята, мира и хляба са след ВОСР, те няма как да бъдат по-рано защото преди това е управлявал Керенски. Малко след това има избори, които болшевиките губят и затова Учредителното събрание избрано на тези избори иска от тях да му предадат властта. Те се съгласяват, но само ако Учредителното събрания приеме трите техни декрета. Събранието отказва и не получава властта, но и също така се дискредитира пред селяните като буржоазна маша. Фронтоваците искат да участват в разделянето на земята на помешчиците и напускат масово фронта. После следват преговорите с Тройния съюз (България включително), мирния договор и белогвардейските бунтове поради условията на мирния договор. По това време никаква насилствена колективизация не е имало, тя започва 10 години по-късно при съвсем други условия, след НЕПа. Имало е насилствено събиране на жито от селяните, поради инфлацията и глада в големите градове, това е т. нар. "военен комунизъм". Само че Ленин разбирал, че така направо от феодализъм социализъм не може да се строи, трябва да се мине през капитализъм. Затова се предлага НЕП-а, който е вид ограничен по размери капитализъм, при диктатура на болшевиките, нещо като сегашния китайски модел, но с много по-малки мащаби на предприятията отколкото сегашните в Китай. Това спасява икономиката и спира недоимъка на стоки, а селяните работят земята частно или в малки артели (кооперативи) на доброволна основа. След близо 10 години става ясно, че на НЕП-а не може да се разчита да индустриализира страната, защото капиталистите не се втурват в развитие на тежката индустрия която изисква крупен капитал и дълги срокове на възвръщане на инвестициите, а се ограничава в леката промишленост, търговията и добива на суровини, за износ основно. Така беше и в Китай през 90-те години. Само че така не може да се индустриализира страната, включително селското стопанство, защото няма местно производство на машини. Само държавата има нужните средства и организационни възможности. Още повече че става ясно че много време за чакане няма, защото Хитлер още в 1923 г. в "Моята борба" описва намеренията си за завземане на руските земи като верния път за Германия. Затова Сталин и ръководството на болшевиките започват петгодишни планове за строеж на големи заводи, привличат западни специалисти и купуват западни машини (като багери например) и технологии, които по това време са евтини поради Голямата депресия след 1929 г. Само че липсват пари и те няма откъде другаде да бъдат взети освен от селското стопанство, друго тогава не е имало. Започва насилствената колективизация, Сталин пише "Главозамайване от успехите" през 1930 г. за да намали социалното напрежение, после същата статия препоръчва на Вълко Червенков когато и при нас има същото напрежение поради колективизацията на земята. Все пак Сталин запазва артелите, доброволни кооперации които произвеждат и продават на свои цени, макар и близки до държавните, като тежката държавна индустрия им осигурява суровини и машини. Това също бе възприето от Китай през 90-те. За съжаление след смъртта на Сталин артелите бяха унищожени от Хрушчов и властта на партийната номенклатура вече без ограничения обхвана всички сфери на производството, което пък докара дефицити и недостиг на много стоки, дори хранителни по времето на Брежнев, който започна да внася храни отвън, при толкова много земя в Русия. Косигин се опита да реформира това, но успя само донякъде, артелите бяха възстановени едва с края на перестройката и вече беше късно за да напълнят магазините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  30 Яну 2024 22:00ч.

  колективизацията е през 30-те години по времето на Сталин, за да може да се механизира земеделието, прави се насилствено в това е проблемът, но аз съм чела руски книги точно преди ВСВ как хората си имат козички и крави, които им помагат да оцелеят през войната, да те бутне кравата и да се излее млякото е трагедия, цялото семейство си лягат гладни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личната собственост на колхозника

  30 Яну 2024 22:44ч.

  е включвала двора, няколко овце или кози, крава, но не и кон. Последното е голям минус, защото без кон не може да се транспортира достатъчно сено за кравата за да има храна през зимата. Обаче в България му намерихме цаката на това, видяхме че в устава за ТКЗС не са включени магаретата. Явно в Русия не са ги използвали, а нашите натегачи са превели от руски устава на колхоза едно към едно. Така селска България се напълни с магарета, после тази забрана отпадна, но инерцията по използване на магарета остана, циганите обаче вече бяха с коне. Затова веднъж на един кръстопът баща ми ми каза "Ех синко, преди ние бяхме с коне, а циганите с магарета, а сега ние сме с магарета, с те са с коне!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  30 Яну 2024 19:21ч.

  Не виждам, какво толкова се прехласвате по интервюто на Михалков. Доказал се в световното изкуство, но нищо ново не казва. Темите върху, които разсъждава отдавна са анализирани в "Гласове" от форума! Истината е че руснаците имат много голям проблем със "Становете", подобен на този в Западния ЕС. Но и това не е новина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я видел

  30 Яну 2024 21:29ч.

  Ленина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча кричит - Шляпа говорит !

  30 Яну 2024 22:56ч.

  Вие драги сте смислово неграмотен. Че нали ТОЧНО ТОВА ви е написал колегата от 30 Яну 2024 16:34ч ! СЛЕД ОКТОМВРИЙСКИЯ ПРЕВРАТ ! А не по времето на Керенски. Вие изобщо четете ли какво пишат другите или си живеете в собствения свят на чукчи ? Още като видите пост, който нещо не ви харесва, не отговаря на марксистко-ленниските ви схващания, и почвате да го оборвате ? Без да го прочетете и без да схванете какво е написано, ужас... И спрете с това клише "ВОСР" - нито е велика, нито е революция. През 1917 социалистическата революция е през февруари /също така изкилифинчена словесно от ленинистите на "Буржоазно демократична" - не ! Тя си е чисто социалистическа. Властта е поета от Съветите - вилнеят най-различни фракции на социалисти, социалдемократи, есери, меншивики, анархисти... болшевиките са сред най-невзрачните и непопулярни. За сметка на това са коварни и лъжат най-много ! Цяла пролет, лято и есен 1917 в Русия се веят червени знамена със сърпове и чукове, "експропиира" се собственост на "буржоата" , шестват митинги на прошляци, пролетарии, моряци, бездомници , веят се байряци , държат се речи, често стават престрелки и се убиват хиляди почтени граждани, набедени за "буржоа". На село се превземат именията на помещиците и абсолютно незаконно се присвояват земи. Краде се както никога в историята на Русия. 1917 е една типична Революционно-Социалистическа година. Лятото настъплението на фронта срещу германците се проваля и Улянов излиза от нелегалност, решава че е дошъл неговия час.../ Октомври 1917 не е "Революция" , той е ПРЕВРАТ. Дебело си го подчертайте. Февруари- Революция. Октомври - военен преврат. По-нататък историята я знаем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обидите към опонента не са аргументи

  30 Яну 2024 23:47ч.

  но това не е толкова важно, важно е че не знаете колко малко знаете, това ви невежество е причина за неглижирането на фактите, в психологията се описва като ефект на Дънинг - Крюгер. Държите да наричате социалистическа революция един заговор на неколцина военни и князе да накарат императора на Русия да подпише оставката си от поста в полза на брат си. Брат му и той се е отказал и едва след това е последвала обществена реакция, която отдавна е търсила отдушник на недоволството от хода на войната, дворцовите интриги покрай императрицата и антуража й, включително Распутин. Що за революция е това, че и социалистическа според вас? Какво социалистическо е последвало след всичко това, че да посочим някаква връзка на вашите вярвания с действителността? По определение "Понятието социализъм се отнася до голяма група теории за организацията на икономиката и обществото, основана на публичната собственост и управление на средствата за производство и разпределение на благата." Каква промяна на публичната собственост се е случила по време на управлението на Керенски? А каква промяна на тази собственост се е случила по времето на управлението на Ленин? И той ли е дошъл на власт чрез дворцови интриги като Керенски? Мислете и се учете от фактите, не е от натрапени обяснения, защото никога не е късно да се учите, както и никога не е късно да се изложите с невежеството си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куха глава ама дрънка

  31 Яну 2024 8:43ч.

  Вземи препрочети 30 Яну 2024 11:49ч. , 30 Яну 2024 16:34ч. и Шляпа говорит. Бедността ти не е оправдание да не купуваш книги на хартиен носител и да се ограмотяваш. Минаха 34 години и не става само "Георги Кирков" и догмите от Онова време. Пълно е с документална литература, РУСКА най-вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антитрол

  31 Яну 2024 11:20ч.

  ...вай,вай,вай...идиотизмът е без край...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чепига

  01 Фев 2024 1:19ч.

  Главный придворный холуй

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vanya Ilieva

  02 Фев 2024 21:49ч.

  Бла, бла, бла…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи