"Ла Скала" откри сезона си с руска опера, въпреки украинските протести

"Ла Скала" откри сезона си с руска опера, въпреки украинските протести

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-прочутият италиански оперен театър "Ла Скала" в Милано откри сезона си с представление на руската опера "Борис Годунов", предаде АНСА. Група от около 30 украинци пък се беше събрала в района на театъра, за да протестира срещу войната на Русия в Украйна и отричането от руския президент Владимир Путин на украинската култура.

На събитието присъстваха президентът на Италия Серджо Матарела, премиерът Джорджа Мелони и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. При пристигането си в театъра Мелони заяви, че за първи път присъства на откриване на сезона в "Ла Скала" и определи това като хубаво ново изживяване.

Преди началото на постановката, при появата на Матарела в ложата за ВИП гостите, публиката аплодира бурно няколко минути.

Група от около 30 украинци пък се беше събрала в района на театъра, за да протестира срещу войната на Русия в Украйна и отричането от руския президент Владимир Путин на украинската култура.

Протестиращите обаче бяха държани от органите на реда далеч от площада пред операта, където преминаваха гостите за премиерата.

В навечерието на премиерата украински дипломати в Италия призоваха да не се открива сезонът точно с руска опера. Но италианският заместник-министър на културата Виторио Сгарби определи украинските искания като глупави и подчерта, че политиката не трябва да надделява над културата. Управата на "Ла Скала" пък изтъкна подкрепата си за Украйна, в това число и чрез благотворителен концерт, на който са били събрани 400 000 евро. 

Рано сутринта днес пък екоактивисти хвърлиха боя по входа на оперния театър, но бяха арестувани. Те искаха да привлекат вниманието върху исканията си за повече правителствени действия в борбата с климатичните изменения.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Крайно време е

  08 Дек 2022 10:19ч.

  профанизираните "украински" девианти да отидат на принудително лечение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  08 Дек 2022 12:49ч.

  Преди 39 години в НДК гледах тази опера с участието на Николай Гяуров, едно прекрасно изживяване! А тези измислени украинци да вървят във фашизираната Украйна и да протестират против посланниците на Сатаната, наркомана Зеленски и Хунтата му, които унищожават и обезлюдяват украинската територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре казано!

  08 Дек 2022 13:29ч.

  Подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Дек 2022 20:34ч.

  "...за да протестира срещу... отричането от руския президент Владимир Путин на украинската култура." Бе то, че няма какво да се отрича е факт, но къде и кога пък Путин отрече украинската култура?! Аз лично свързвам украйна с наглост и липса на култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми тогава с Мазепа

  11 Дек 2022 22:04ч.

  Добре деее... ,като не им харесва "Борис Годунов",да бяха открили сезона с операта "Мазепа" - тая опера много по-добре разкрива същността на укропския характер и манталатет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи