Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Марина Лапенкова, АФП

"Да се възползваме от изолацията, за да преоткрием традициите си": Русия, която е все по-откъсната от западния свят заради нахлуването си в Украйна, предприе консервативна "културна революция", която придоби облика на чистка в артистичните среди. Въпреки че президентът Владимир Путин от години се представя за защитник на "традиционните ценности", които поквареният Запад е изоставил, кризата с европейските страни и със Съединените щати придава ново звучене на тази реторика.

В този набрал още по-голяма сила култ към консервативните ценности, чиито основни стълбове са православната вяра, патриотизмът и защитата на "историческата истина" такава, каквато е тя според Кремъл, представителите на културните среди са призвани да играят роли от ключово значение.

Според кинозвездата Сергей Безруков, който е обявен за персона нон грата в Европейския съюз заради това, че подкрепя военната интервенция в Украйна, "ние трябва да се възползваме от изолацията, за да преоткрием традициите си".

"В продължение на 30 години живяхме в американската вселена на "Марвел". Време е да си създадем наша", казва 48-годишният Безруков, който даде интервю за Франс прес в ръководения от него московски театър "Губернски".

"Да се върнем в Съветския съюз е невъзможно, но можем да върнем на Русия вярата и повече да не пренебрегваме истинските си ценности. Думата "патриот" оттук насетне не бива да е обида", изтъква Безруков.

Подобно на него, много руски знаменитости приветстваха офанзивата в Украйна и консервативният завой, който я съпровожда.

"Епичните събития, на които ставаме свидетели, дават ход на една истинска консервативна революция", казва Едуард Бояков, създател на фестивала за съвременни пиеси "Новая драма" и пламенен защитник на военната операция.

Черен списък и бял списък

Знаменитостите, които публично критикуват офанзивата в Украйна, днес са сочени с пръст.

"Над 100 музикални събития бяха анулирани от февруари", заяви пред Франс прес Алексей Козин, директор на "Навигатор Рекордс", основната компания, която се занимава със звукозапис на руски рок.

Според него в тези среди се разпространява "черен списък", който води до поставянето на музиканти под "карантина". Сред тези артисти е например рокмузикантът Юрий Шевчук, който на свой концерт през май обвини Кремъл, че убива "младите руснаци и украинци".

В края на юли ръководителят на прокремълската парламентарна група "Справедлива Русия" Сергей Миронов призова да бъде създаден "бял списък на артистите патриоти", за да стане ясно на обществеността "кой кой е в руското изкуство днес".

В очакване на списъка, властите предприеха акции по вкарване на театрите в правия път.

В края на юни например кметството на Москва не поднови договорите с артистичните директори на три театъра от конкурса "Новая драма", сред които "Гогол-център" на режисьора Кирил Серебренников, който е против офанзивата в Украйна.

"Договорите изтекоха", заяви лаконично кметството, което през март вече бе обявило пет сливания на театри с цел "оптимизиране" на системата.

"Властта вече не иска провокативно изкуство, предпочита спокойното, да не кажем скучното изкуство - изкуство, което те кара да се отпуснеш", обяснява за Франс прес драматургът от "Гогол-център" Валерий Печейкин.

"В резултат на това театърът ще се завърне към големите класици, киното към лежерните комедии, а музеите - към балансираните изложби", прогнозира той.

"Моментът на истината"

Освен това има анулирания на изложби, като например тази на руско-американския творец Гриша Брускин, посветена на "идеологиите и техните митове", която бе закрита през април, три месеца по-рано от предвиденото, "по технически причини".

"На фона на войната в Украйна се извършва културна революция в Русия", предупреждава в социалните мрежи Марина Давидова, главна редакторка на изданието "Театър", която понастоящем живее в изгнание.

"След 30 години на прозападен либерализъм в Русия се извършва консервативна революция", казва с възторг Олга Андреева от консерваторското ежеседмично издание "Експерт".

"Това е моментът на истината за Русия в рамките на вечната битка между привържениците на Запада и славянофилите", която започва още през 19 век, обяснява тя пред Франс прес. 

Самият Путин дава тон

През март президентът призова нацията да "се очисти" от "предателите", които "печелят пари тук, но живеят там (на Запад) и то не в географския смисъл на думата, а с мислите си, със сервилното си съзнание".

През юли той оглави новото младежко обединение "Болшая перемена", която наподобява на съветските "пионери".

В символ на този завой се превърна и фактът, че образът на мемориала на Незнайния воин замени този на гръцкия бог на изкуствата Аполон на фронтона на Болшой театър на новата банкнота от 100 рубли, която бе пусната в обращение в края на юни.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Уилт

  11 Авг 2022 13:37ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=_W7wqQwa-TU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  11 Авг 2022 13:41ч.

  https://bg.rbth.com/%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F/330246-sssr-macdonalds

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Авг 2022 14:59ч.

  Подобни опашки имаше и в Пловдив при откриването на първото заведение на Макдоналдс в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 14:08ч.

  Крайно време беше.Само, че Безруков дълбоко греши.Нито американското изкуство е "вселената на Марвел", още по-малко пък Русия требе да си прави свой подобен.Абе тва славяните абе как може всичко най-долнопробно да копират от Запад? Ще се избият за дъвки, бигмак и прочее Марвел булшит... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам кой “ЗИП” пише

  12 Авг 2022 13:37ч.

  горните слова!Има чувството е ЗИП е двуликия Янус!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормалните хора приветстват "консервативната културна революция" на Путин !

  11 Авг 2022 14:14ч.

  В епоха , когато ни се натрапва кансел-културата, лизането на негърски крака, рушенето паметниците на Колумб, изритване на велики деригенти, певци и творци - само защото не искат да си посипят главите с пепел, когато се отричат Достоевски и Чехов, събарят бюстовете на Пушкин, и т.н. и т.н... да се обърнеш към стойностното, класиката, хуманизма е супер !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как може всичко най-долнопробно да копират от Запад?...Руснаците специално, винаги са си били такива !

  11 Авг 2022 14:22ч.

  "Догоним и перегоним !" , все американското са копирали , дори през 50-те години в Москва и Ленинград има повече "хипстери" отколкото в Америка ! Бил съм в СССР като млад турист, с надянати дънки "Левис" купени от Валентина-та. Буквално щяха да ме изнасилят млади рускинчета да ми свалят гащите и да им продам дънките ! Сега съжалявам защо не кандисах ? Щяха да ... такова, в натура, язък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така беше и в България!

  11 Авг 2022 14:37ч.

  Нали именно за това става дума в статията бе, простако? Че именно с това вече се свършва и Русия се завръща към нормалното. А Западът ще ближе краката на негрите и ще превръща децата си в гнусни джендъри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде да не знаем

  15 Авг 2022 22:58ч.

  Във Валентина Levi’s не продаваха. Може би са били Биляна, шиеха ги в Петрич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че е било, ама свършило е трагедия

  17 Авг 2022 16:02ч.

  Означава, че навремето не е направена правилна преценка на този вид култура. Кич-култура. Защо изобщо трябваше да се започва с подобни джендърии????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеко Такоф

  20 Авг 2022 9:07ч.

  Във Валентина никога не са продавали на рав Леви гащи, демек Левис. Само в Кореком. Веднага те хващам, че лъжеш, сигурно си под 50 значи от соца нямаш хабер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 14:29ч.

  Хипстърите от 50те в Русия се казваха "Стиляги". Богаташчета от Москва и Петербург, купонясващи на служебните Волги на тате, който беше или партиен функционер или голям учен или човек на изкуството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dma

  11 Авг 2022 16:29ч.

  На война като на война. На Запад първи започнаха репресия спрямо руската култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 17:26ч.

  С. Корея тези неща ги практикува от години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бум

  12 Авг 2022 10:38ч.

  Светът се развива, а рашистанците са зациклили от 50 години на Ала Пугачова и Ну Пагади :)))))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеко Такоф

  20 Авг 2022 9:34ч.

  Колко пък да се развива Западът? Евровизия брадати жени, някакви силиконки вият фалшиво, неграта дуднат сърдито и безсмислено рап тъпотии, пластмасови филми за бавни деца и възрастни, какво наричаш развитие? На запад има само дегенерация и упадък, това им е развитието от поне 30 години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, няма само Западът

  12 Авг 2022 11:25ч.

  да се очиства от предатели. И Русия трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като чуя думата “КУЛТУРА”,

  12 Авг 2022 13:42ч.

  се захващам за кубура!Тази дума(култура де) стана гадна и отвратителна в устата на т.н. либерално-хомосексуално общество при което чуеш ли го от устата на руските и западни либерали веднага признаваш правотата на казанато от Гьоринг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей Безмозгов

  15 Авг 2022 22:53ч.

  А каква симпатична мутра беше в Бригада. И накрая замина за USA.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  16 Авг 2022 8:04ч.

  Перфектно. Едно общетво без цел и посока не става. И целта не трябва да е копирана от чужди безсмислици. Думите на Путин, че мацията трябва да се очисти от хора, които печелят "тук, но сервилиничат на Запад-а" са доста резонни и за България. Но нашите печелят от грантове и "А. за България"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо изобщо руснаците се подведоха по глупостите на запада? Недоумявам. Сега е късно, малко по-добре от никога, но късно.

  17 Авг 2022 15:57ч.

  Оцапани са със западняшка кал. Още ссср е бил оцапан, защото дори зад железни завеси пак конците са били опъвани от чужди англосаксонски интереси-по баща еврейски. За мен е ценен опита на тези държави, които до този момент останаха неопетнени. Иран никога не се е поддавал на изнудване от дд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи