Клод Льолуш: В Холивуд искат да създадат правилник за свободата

Клод Льолуш: В Холивуд искат да създадат правилник за свободата
“Светът на артистите е ирационален свят… Там искат да създадат правилник за свободата. Имам чувството, че зад всичко това стоят Братя Маркс, или Жак Тати, или Чаплин".

 

Клод Льолуш подготвя петдесетия си филм и твърди, че “лудата 2020 година” го вдъхновява. Гост в предаването «20 h de Darius Rochebin» по LCI, 83-годишният френски режисьор коментира новите правила за селекция на филмите, приети от Американската филмова академия. Те определят стриктни критерии, които целят да популяризират различността в номинираните за “Оскар” за най-добър филм. Новите изисквания трябва да влязат в сила от 2024 година.

 

В новите правила Клод Льолуш вижда пречка пред творческата свобода: “Светът на артистите е ирационален свят… Там искат да създадат правилник за свободата. Имам чувството, че зад всичко това стоят Братя Маркс, или Жак Тати, или Чаплин. На Оскарите възнаграждават сълзите, смеха и настръхването. А ние не можем да знаем как работи настръхването”.  

 

Прилагането на тези правила и тяхната ефективност също му се струват съмнителни: “Идеите са въздухът, те не избират чернокожи, бели, зелени, сини… Мисля, че между правилата и тяхното прилагане има океан от възможности. Това не е начинът, по който можем интелигентно да отговорим на различията, които ни разделят днес. Не е възможно. Ще трябва да се научим да плуваме. И вие знаете, че неслучайно Оскарите и Сезарите са в криза”.

 

“Има невероятна сила във всички тези приказки, но трябва да запазим чувството си за хумор. Като гледам всичко това, ми се иска да хвана камерата и да направя отново “Приключението си е приключение”, за да се подиграя на всички тези теории, които не струват”, каза още Клод Льолуш, режисьор на незабравимия филм "Един мъж и една жена".

 

 

 

 

 

Коментари

 • окото

  12 Sep 2020 11:57ч.

  Нищо не може да спре цикъла на 24-те х169 удара на малкия барабан. Hollywood устремено върви към врящия казан на Hellywood. Пожарите в Калифорния са само специален ефект към случващото се в града на падналите ангели. В последните десетилетия талантът никога не е бил мерило за получаване на тази порочна награда, раздавана от евреи на евреи по политически заслуги към дълбоката държава. Свършено е с "богоизбраните". Свидетели сме на самоизяждането и тоталния крах на Холивуд. Ако и китайците спрат да ги купуват, крахът им ще бъде още по-ужасен. Коронавирусът беше последния пирон в ковчега на самоубийците. Уплашени, маскирани бивши звездни величия, днес си мечтаят да ги заснеме някой папарак, докато пазаруват в местната дрогерия, но уви, папараците също са се маскирали и чакат по-добри времена, за да напълнят отново гърла. Най-важното е, че тази съдба е заслужена, а маските които си сложиха, всъщност разкриха страхът от показването на истинските им оглозгани лица. Проказата и агонията е повсеместна. От Златната ера на Холивуд не е останало абсолютно нищо. Сега е моментът европейското кино да спре да се сравнява с фалшивия блясък на Холивуд и да се върне към корените си. Все пак братя Люмиер не са американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  13 Sep 2020 23:01ч.

  Фалшив блясък сега. Но Класическия Холивуд от 1930-1970г беше нещо невероятно. Ренесансът на киното. Трагично е докъде стигна..... :((((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА

  13 Sep 2020 23:21ч.

  Евреите създават дясното - религията - оправданието на буржоазията - чорбаджиите. Тази религия е фашизмът. Днес евреите се разправиха със Сталин, единственият който ги спаси и им създаде държава. Евреите очернят комунизмът, така врагът на комунизмът фашизмът - почва да изсветлява. Щом изсветлява фашизмът, ще изсветлява и идеята му за унищожение на евреите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Sep 2020 1:14ч.

  Льолуш да каже нещо и за френското кино дето още го водят за кино. Едни милозливи псевдотрагедии или гангстерски филми със задължителни герои араби, французите биват представяни като нещо средно между тиран и селски идиот. Америка ги научи на култура и ги направи виновни за американскто робство?! Моля някой да ми припомни последния добър френски филм, защото отлични отдавна няма. П.С. Сетих се: последния велик френски филм гледах преди около 7-8 години, името не си спомням с Трентинян - историята на края на един мъж и една жена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до робота

  14 Sep 2020 10:04ч.

  Филмът се казва "Любов" 2012г. Май има оскар за чужд филм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Sep 2020 20:14ч.

  Merci beaucoup, monsieur!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чевенгур

  15 Sep 2020 11:49ч.

  Безспорно новото идиотство на Академията надмина съветската "партийност в изкуството". Но има едно нещо, което никой не може да отнеме на американските кинаджии и това е ненадминатият ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в правенето на филми. Отдавна загубен в Европа. Само англичаните правят изключение от време на време. А французите са "ой ла, ла!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  15 Sep 2020 19:57ч.

  Чевенгур на 15.09.2020 в 11:49 Безспорно новото идиотство на Академията надмина съветската "партийност в изкуството". Но има едно нещо, което никой не може да отнеме на американските кинаджии и това е ненадминатият ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в правенето на филми. Отдавна загубен в Европа. Само англичаните правят изключение от време на време. А французите са "ой ла, ла!" *** Чевенгур, бъркаш ненадминатият професионализъм с изкуство, а бизнесът никога не е бил изкуство. Не си спомням интересен съвременен английски филм, то в Щатите всичко дето не е Холивуд е екзотика - най-вече индийска, китайска и напоследък турска. Нито една от гореспоменатите екзотики на предизвиква интерес у мен. Мисля, че се гледат в САЩ единствено защото местната публика помпа самочуствие от боливудските (по американски), китайските (по японски) и турските (по боливудски) бози. Френският филм дето бе споменат по-горе е един от най-добрите филми правени някога. В САЩ евентуално някой индепендънт филм мове да предизвика интерес - всичко останало е комикси, жестокост, убийства, извращения и чиста проба вулгарност представена като комедия. Но, както казваха при комунизма у нас - за всеки влак си има пътници, а у нас пътници за влака на Холивуд с лопата да ги ринеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профи

  18 Sep 2020 13:38ч.

  Ако си идиот, и правиш идиотщината си професионално, ти си истински професионалист ! Така е... Това не отменя факта че си оставаш идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В4ера гледах ТЕНЕТ на празен салон

  18 Sep 2020 14:21ч.

  тука във Мейаме, режисьорът Кристофър Нолан много то4но е уловил мръсната същност на руснатсите и на тяхната империя на злото, а след прожектсията отидох в една руска махла и разхлаих болтовете на лйулките им да литят утри по допиратилната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  18 Sep 2020 20:45ч.

  На люлките се люлеят деца и нищо чудно да си пребил няколко. Явно много си се поамериканчил щом не си се сетил за това или не ти пука за тях, което е същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  19 Sep 2020 16:26ч.

  гледам холивуд,за да си подобрявам английскиъ (Anonimen robot на 15.09.2020 в 19:57: Мисля, че се гледат в САЩ единствено защото местната публика помпа самочуствие от боливудските (по американски), китайските (по японски) и турските (по боливудски) бози.) :зъпитайките съ важни статисти на гръматикътъ:ръзбиръ са, съм доброномерен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  20 Sep 2020 1:02ч.

  А сега - щяло да мерим моите запетайки с твоя изящен изказ?! Sakyn, Nunca, Jamais, Never, Nikogda...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mdaa

  22 Окт 2020 1:48ч.

  Otkakto umria evropeiskoto kino ne sam gledal mnogo filmi. A varha na HoolyWeed e "Katsaneto na Lunata" Sajaliavam - niamam kirilitsa.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи