Карл Лагерфелд още дразни светския елит с изказванията си срещу гей браковете, #MeToo, мигрантите

Карл Лагерфелд още дразни светския елит с изказванията си срещу гей браковете, #MeToo, мигрантите

Карл Лагерфелд се беше самопровъзгласил за "голяма уста", публично изказвайки своята "дебелофобия". Той говореше против гейовете, които искат да осиновяват деца, мигрантите, оцелелите от сексуално насилие, движението #MeToo, "грозните" хора. През 2017 г. се нахвърли на Ангела Меркел, че е отворила границите на Европа за мигранти. "Не можеш, дори и да са минали десетилетия, да убиеш милиони евреи, за да доведеш на тяхно място милиони от най-лошите им врагове", каза той за френско токшоу. Относно моделите Лагерфелд беше заявил: "Ако не искате да ви свалят гащите, не ставайте модел. Влезте в манастир, там винаги ще се намери място", припомня БТА.

Покойният дизайнер Карл Лагерфелд като тема на годишния бал на музея "Метрополитън" предизвиква противоречия. Отговор на въпроса "Защо?" предлага Асошиейтед прес:

Лагерфелд превърна "Шанел" от старомодна в модерна. Дизайнерът революционизира сливането на хип-хоп културата и висшата мода. Той обличаше и се сприятеляваше със знаменитости и превръщаше някогашните скучновати ревюта в майсторски театрални представления.

Карл Лагерфелд обаче се беше самопровъзгласил и за "голяма уста", публично изказвайки своята "дебелофобия". Той говореше против гейовете, които искат да осиновяват деца, мигрантите, оцелелите от сексуално насилие, движението #MeToo, "грозните" хора. 

След него останаха собствените му спорни думи. Лагерфелд почина през 2019 г., след като доминираше в модната вселена до 80-те си години. На 1 май неговото наследство ще бъде почетено на звездното парти за набиране на средства и придружаващата го изложба в Института за костюми на Музея на изкуствата Метрополитън. Вероятно обаче на показ няма да бъдат изложени неговите полемични наклонности.

"Той обиждаше хората наляво и надясно, превръщайки това в изкуство, подобно на идеално скроена рокля с две лица", написа модният критик на "Ню Йорк таймс" Ванеса Фридман скоро след смъртта на Лагерфелд. "Той съдеше", пише Фридман, "и знаеше, че самият той ще бъде съден, но не му пукаше. Напротив, приемаше го". 

Изборът на Карл Лагерфелд за тема на най-голямата модна вечер не е лишен от критици, макар че визионерката на галавечерта и негова близка приятелка Анна Уинтур очевидно не е сред тях. Молбата към нея по електронната поща да коментира тази страна на дизайнера остана без отговор. 

Когато около 400 знаменитости и елит от модата, технологиите, политиката, музиката, социалните медии, киното, телевизията и спорта се изкачат по голямото стълбище на "Метрополитън" за годишната гала, Джамила Джамил няма да е сред тях.  

Актрисата и активистка е сред малкото публични личности, която осъди темата. Джамил използва Инстаграм, за да признае модния гений на Лагерфелд, но и за да осъди "подчертано омразните" му забележки, често насочени към жените. 

"Защо празнуваме точно това, когато има толкова много удивителни дизайнери, които не са фанатизирани бели мъже? Какво се случи с принципите и застъпничеството ви? Не можете да отстоявате справедливостта, а след това да присъствате на честването на човек, който се е наслаждава на собственото си публично презрение към маргинализираните хора", написа Джамил.

Общност в Туитър също няма да отрази тазгодишната гала, тъй като изборът на Карл Лагерфелд за тема не съответства на нейните ценности.

Наричан от Уинтур "живата душа на модата", Лагерфелд и неговите дарби бяха извънмерни. Такива бяха и думите му. 

През 2018 г., по повод движението #MeToo (Аз също), Карл Лагерфелд заяви, че му е "омръзнало" от усилията за разкриване на сексуален тормоз, посегателства, непристойно поведение и изнасилвания.

"Това, което ме шокира най-много в цялата тази история, са звездите, на които им отнема 20 години, за да си спомнят какво се е случило. Да не говорим за факта, че няма свидетели на обвинението. При това не мога да понасям г-н Уайнстийн", каза дизайнерът, визирайки опозорения холивудски магнат Харви Уайнстийн.

Относно моделите Лагерфелд беше заявил: "Ако не искате да ви свалят гащите, не ставайте модел. Влезте в манастир, там винаги ще се намери място". 

За плюс сайз моделите дизайнерът каза през 2009 г., че "никой не иска да вижда закръглени жени". Година по-късно, запитан дали обича както слабите, така и пищните в модата, Лагерфелд отговори: "Да, напълно". 

Като човек, който е съавтор на книга за диетите, след като за 13 месеца сваля над 40 килограма, той през цялата си кариера е критикувал жените, по-едри от размер 0 или 2, и е защитавал дизайнерите, които наемат изключително слаби модели. 

През 2010 г. Лагерфелд казва, че макар да не трябва да го споменава, Анди Уорхол е бил "физически доста отблъскващ". В същото интервю, запитан за склонността му да носи тъмни очила, дизайнерът описва германска журналистка като "някаква ужасна, грозна жена".

През 2017 г. роденият в Хамбург Карл Лагерфелд се нахвърли върху тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, че е отворила границите на страната си за мигранти по време на сирийската бежанска криза в Европа две години по-рано. "Не можеш, дори и да са минали десетилетия, да убиеш милиони евреи, за да доведеш на тяхно място милиони от най-лошите им врагове", каза той за френско токшоу. 

След като през 2010 г. се изказа срещу еднополовите бракове, особено между мъже, през 2013 г. Карл Лагерфелд засвидетелства подкрепата си за тях. Дизайнерът обаче не пропусна да отбележи, че е "слабо ентусиазиран" от идеята еднополови двойки да осиновяват деца. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  21 Апр 2023 8:54ч.

  Това не е фобия, това е истина... откога истината е фобия?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Апр 2023 9:49ч.

  Много добър въпрос от рукола Z 21 Апр 2023 8:54ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Минджев

  21 Апр 2023 10:40ч.

  Як пич от старата школа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  21 Апр 2023 10:42ч.

  Не му следях изявите. Оказва се бил достоен човек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карл Лагерфелд

  21 Апр 2023 11:07ч.

  "Ако не искате да ви свалят гащите, не ставайте модел. Влезте в манастир, там винаги ще се намери място". Много точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gretchen

  21 Апр 2023 13:00ч.

  Този велик дизайнер се изказа и за г-жа Меркел. Не точно грубо, външният вид не отговаря на поста който заема. Лагерфелд смени целият външен вид на г-жа Меркел. В нежни цветни тонове сака, който придаваха делови но и женствен вид. Перфектен .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  21 Апр 2023 18:47ч.

  Много симпатичен човек, съдейки по думите. делата му и оценките му. Нормален с храбра непоносимост към ненормалните. Те се обявили за 'маргинали', моля Ви. Сефте сменят понятия в тон със смяната на правилно и неправилно. Не е трябвало да се одобрява педерастки двойки към края на живота си. Дали не са му приложили някаква гавра, която е нарушила последователната му линия на критика и присмех към 'свободно ненормалните'?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карл Лагерфелд го знаят и уважават всички

  22 Апр 2023 20:33ч.

  А кой/коя/кое, по дяволите, е Джамила Джамил, та се навира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДеБейски соросоид

  27 Апр 2023 13:32ч.

  Маргиналка, каквато самата тя се описва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  06 Май 2023 21:00ч.

  Лагерфелд дори като млад не е бил красив, приличал е на психопат, иначе тръгнал да говори срещу грозните, все едно имат избор. Но за него дори Кейт Мидълтън беше грозна, толкова глупав, неприятен и нагъл тип беше. Ако не бяха парите и дрехите, щеше да прилича на обикновен психопат, погълнат от самоомраза по незнайни причини. Никой не дразни, особено пък мъртъв, всички му се присмивиха на нарцисизма на това куку.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Относно Карл

  08 Май 2023 9:41ч.

  В средите, където се е подвизавал, нарцисизмът и да го нямаш, трябва да го отгледаш, иначе не си функционален. Алтруистите намират друго поприще. Това, което К.Л се е научил да прави, е да атакува светското лицемерие. Най–вероятно не би се изказал за грозните, ако нямаше някакви претенции от тяхна страна за присъствие в модния бизнес. Всяко снимане от професионален фотограф и публикуване на въпросната снимка обикновено е някакъв вид претенция. Може би самата известност съдържа в себе си елемент на социопатия. Човек не би искал да познава лично Карл Лагерфелд, защото и той може би не иска да познава лично никого. Чуждата суета лесно може да те превърне в мизантроп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи