Как Орнела Мути направи реклама на Русия на Путин

Как Орнела Мути направи реклама на Русия на Путин

В навечерието на президентските избори в Русия руският държавен глава Владимир Путин получи непоискана реклама от няколко италианци, което на своя страна породи полемика в италианското медийно пространство.

Това се случи в момент, в който Италия е ротационен председател на Г-7 и подкрепата за Украйна е един от приоритетите на това председателство,  както и на италианската външна политика. Преди две седмици италианският премиер Джорджа Мелони заведе, както написа тогава АНСА, няколко западни лидери в украинската столица, за да потвърди оттам в деня на втората годишнина от началото на руското нахлуване в Украйна, че подкрепата на Запада за Киев си остава непоклатима и ще продължи толкова, колкото е необходимо.

Италианците, които малко след това обаче направиха непоисканата реклама на Русия на Путин, бяха актриса Орнела Мути и дъщеря ѝ Найке Ривели, стрийт арт творецът Йорит и студентката Ирене Чекини.

Кино и театралната актриса Орнела Мути е родена през 1955 г. в Рим под името Франческа Романа Ривели. Кариерата ѝ в киното и театъра продължава вече пет десетилетия. Баща ѝ е журналист от неаполитански произход, а майка ѝ е скулптурката Илсе Ренате Краузе, която е наполовина естонка по бащина линия и наполовина рускиня по майчина линия. Първородната дъщеря на Орнела Мути – Найке Ривели, тази година ще стане на 50 години и се изявява като певица и актриса, наследила красотата на майка си.

Стрийт арт художникът Йорит е роден през 1990 г. в Куарто в провинция Неапол. Майка му  е холандка, а баща му -  неаполитанец. Пълното му име е Йорит Чиро Черуло. Започва да рисува стенописи в началото на века. Учи в Академията за изящни изкуства в Неапол, но така и не я завършва. Постепенно е ангажиран в проекти за освежаване на визията на общински сгради и жилищни кооперации. Негови стенописи има освен в цяла Италия и в десетки други страни. Типична за стенописите му е техниката на хиперреализма. Рисува огромни лица на известни личности, сред които Че Гевара, Марадона, Пиер Паоло Пазолини, Салвадор Алиенде, Мартин Лутър Кинг, Пабло Неруда и др. Творбите му се отличават с това, че често пъти по нарисуваните лица има следи като от кървави сълзи, за които Йорит казва, че са заимствани от магически африкански ритуали за посвещаване в тайните на съзряване. Сред творбите му има много, които са социално ангажирани. Така например той рисува на остров Иския лице на палестинче, за да покаже, че подкрепя палестинската кауза. Стенопис, който той прави заедно с колегата си Салваторе Тукиос през 2018 г., вдъхновен от младата палестинска активистка Ахед Тамими върху стената, разделяща Израел от палестинските територии близо до Витлеем, коства на двамата стрийт арт майстори 24 часа престой в израелски затвор и забрана за посещаване на Израел за 10 години.

Ирене Чекини е на 22 години, родена в Милано, завършила класическа гимназия в Пиаченца и още там засвидетелствала любовта си към руския език и култура. От повече от три години тя е студентка във висшето училище Московски държавен институт за международни отношения. Говори перфектен руски. Родителите й имат фирми в Италия за производството на лавандула и на лакове за строителни дейности.

В края на февруари Орнела Мути и Найке Ривели шумно афишираха, че потеглят за Русия, за да участват в модно събитие в Москва и в младежка проява в Сочи. Плановете за пътуването включваха и празнуване в Русия на рождения ден на актрисата, падащ се на 9 март, посочва агенция „АДН Кронос“. Веднага в италиански медии се появиха критики към актрисата защо предприема такова пътуване в този момент.

Наложи се Орнела Мути и дъщеря ѝ да припомнят, че предвид това, че имат и руски корени, те често пъти са пътували и в миналото до Русия.

За настоящото пътуване те казаха, че е „важно хората да си спомнят корените си и откъде идват“ и подчертаха, че отиват до Русия, за да се срещнат с приятели и роднини. Орнела Мути припомни и, че в Русия нейната майка е била много обичана и ценена. Тя припомни също така, че по време на комунизма е пътувала до СССР, за да снима първите си филми. В Москва по-специално Орнела Мути каза, че ще посети местата, които са били свързвани с майка ѝ и ще направи снимки за автобиографичната си книга, която планираше да започне да пише именно в Русия. По повод визитата освен това и Орнела Мути, и Найке Ривели подчертаха, че не се срамуват, че са наполовина неаполитанки, наполовина рускини, допълва „Ти Джи ком 24“.

Двете италианки обаче допълниха, че пътуват до Русия не само по лични причини. Те отивали там и, за да подкрепят изкуството и културата, създавани от жени, защото „изкуството и културата дават винаги надежда на всеки във всеки момент“, допълва „АДН Кронос“. „Трябва да се разграничим от виждането, че политиката доминира всичко. Културата си е култура. Ако се допусне политиката да доминира над културата, то тогава трябва да бъде забранена цялата руска култура, да се накладе голям огън и да се изгорят всички творби на Достоевски и на Толстой. Трябва да престанем с политически коректното и с културно коректното, трябва да уважаваме културата като ненакърнима и като нещо, което никога не попада под атаките на политиката“, казва Орнела Мути пред „АДН Кронос“. „Отидохме в Москва, защото сме наполовина рускини. Обичаме нашата Русия и нейния народ. Изкуството и културата са носили радост и мир дори в най-лошите моменти. Да живеят изкуството и културата, които носят любов, мир, радост и надежда на всички“, каза на свой ред Найке Ривели, цитирана от „Ти Джи ком 24“. Двете говориха освен това за емоцията от срещите с близките и феновете в Русия и за това, че са се чувствали като, че ли са се прибрали у дома след дълго отсъствие, добавя медията.

Не за първи път отношенията на Орнела Мути с Русия са предмет на полемики в Италия. През 2019 г. актрисата беше осъдена в италианския Касационен съд за опит за измама. Случаят датира от 2010 г., когато тя трябвало да участва в спектакъл в театър „Верди” в Порденоне, но казала, че има фарингит и не може да излезе на сцената. Орнела Мути изпратила в театъра болничен, които удостоверявал твърденията ѝ. И още същата вечер се озовала в Санкт Петербург  на благотворителна вечеря заедно с Путин и с американския актьор и носител на Оскар Кевин Костнър, припомня „Ти Джи ком 24“. През 2016 г. пред руската медия „Дожд“ Орнела Мути призна, че е поискала руско гражданство. Актрисата освен това има и имот в Русия, добавя „Ти Джи ком 24“. А преди шумно рекламираното пътуване до Русия в интервю за  програма на телевизия РАИ в отговор на въпрос за войната в Украйна актрисата заяви, че сега е много объркана. Тя добави, че случващото се не й харесва, защото обича много Русия и защото руснаците я обичат. „За мен всяка война е сбъркана“, каза тя. Но така и не отсъди на кого е отговорността за тази война, нито разкритикува Русия или руския президент Путин за действията им в Украйна.

Сега по време на визитата в Русия Орнела Мути и Найке Ривели уважиха и моден форум в Москва, известен като „БРИКС +модна среща на върха“, на който присъстваха 200 дизайнери от Русия от чужбина, отбелязват АНСА и „Ти Джи ком 24“. В рамките на този форум се проведе „Московската седмица на модата“, продължила от 1 до 8 март. По време на нея Найке Ривели дори дефилира като модел за московската модна марка „Мезон ЕСВЕ“, предаде АНСА. Двете известни италианки заявиха, че са искали да подкрепят  руските дизайнерки, правещи занаятчийска мода и да отнесат в Москва посланието, че модата трябва да бъде екологична и устойчива. Пред руски медии Орнела Мути е заявила, че предпочита руската мода, но е допълнила, че модата по принцип няма национални граници. Тя е споделила, че носи дрехи на руската дизайнерка Уляна Сергеенко от 10 години, защото била буквално влюбена в тоалетите й, съчетаващи въображение, магия, женственост и сексапил, предаде АНСА. „Нужно е да следваме не само парижката и италианската мода“, е допълнила актрисата, препоръчвайки на руските дизайнери да се гордеят със своята собствена мода.

Освен в Москва Орнела Мути и Найке Ривели посетиха и Сочи, където по същото време се провеждаше Световен младежки форум, в рамките на който имаше и Фестивал на стрийт арта с участието на 25 творци от 11 държави, предаде италианското издание „Оупън онлайн“. Именно там пътищата на Орнела Мути и на стрийт арт твореца Йорит се преплетоха. Като участник във фестивала на стрийт арта Йорит нарисува огромен стенопис на Орнела Мути и актрисата, силно развълнувана, присъства на откриването му.

Цялата визита на Орнела Мути и на Найке Ривели в Русия беше документирана с много постове, снимки и видеа, качвани от Найке в социалните мрежи. Всичко това породи възмущение в Италия. Редица потребители на интернет и журналисти припомниха, че тази визита се рекламира в момент, в който руски ракети и дронове продължават да атакуват почти ежедневно украински градове, както и в момент, в който гласът на опозицията в самата Русия е заглушен и руските власти оставиха да умре в затворническа колония в Арктика видният опозиционер Алексей Навални. Визитата предшества и президентските избори в Русия, които се очертават като поредния фарс, който ще бъде спечелен от Путин, посочват „Ти Джи ком 24“, АНСА, „АДН Кронос“ и „Оупън онлайн“. Гостуването на „Орнела Мути и компания“ в Русия е де факто подарък за руската власт, но защо трябва да се прави подобен подарък на Путин, коментират медиите.

В отговор на тези критики Найке Ривели подчерта в дълъг пост на връщане от Русия: „Не сме дошли тук по политически причини. Изкуството винаги е било неутрално, защото служи за пречистване и за даване на надежда, любов и култура на всички, които имат нужда. Хората тук (в Русия) бяха много благодарни заради нашето присъствие. Дойдохме тук в подкрепа на устойчивата мода и за да присъстваме на Световния младежки форум, за да подкрепим младите таланти, които дойдоха от целия свят тук“, съобщава „Оупън онлайн“. Найке Ривели допълни: „Искам да припомня на всички, че Италия не е в подкрепа на мира в този момент“, като това беше разтълкувано като упрек към решението да Италия да изпраща военно оборудване на Украйна. Найке Ривели добави, че тя и майка ѝ подкрепят мира и го заявява във всяка една страна, в която се намират, от Италия до Русия. В дългия си пост дъщерята на актрисата призова и за „мир в Израел и Палестина“.

Творецът Йорит дойде в Русия, както вече стана ясно, за фестивала на стрийт арта в Сочи.

Не за първи път той участва в стрийт арт прояви в Русия. При предходни изяви той е нарисувал стенописи на Гагарин и на Джулиан Асандж. След началото на руската инвазия в Украйна той нарисува стенопис на Достоевски върху гимназия в Неапол, с което искаше да покаже, че Русия все още има приятели в Италия и че руската култура не трябва да бъде заличавана. По онова време именно се обсъждаше дали да бъдат премахнати курсове за Достоевски от милански университет, а Русия беше отстранена от участие в тогавашното издание на Венецианското биенале за изкуствата. Миналата година Йорит се озова в Мариупол, където нарисува стенопис на момиченце, за което руски издания коментираха, че е на „дете под обстрела на ракетите на НАТО“.  Малко след това австралийската фотографка Хелън Уитъл, каза, че снимката, която Йорит е използвал за творбата си, е нейна, че той не й е поискал разрешение, за да я използва, нито пък после я е компенсирал по някакъв начин, че на снимката детето е австралийче, а не момиче от Мариупол, подложено на обстрел.

Сега докато Йорит рисуваше стенописа на Орнела Мути в Сочи дойде Путин, за да открие и закрие Световния младежки форум, в който според руски издания са участвали младежи и от западни страни, сред които и от Швеция, присъединила се миналия петък към НАТО. В Сочи пътищата на Йорит и на Путин се пресекли и Йорит помолил Путин за обща снимка с аргумента, че искал да покаже на хората в Италия, че Путин е също и човешко същество от плът и кръв. Путин откликнал на молбата на Йорит, двата се ръкували, а снимката им се завъртя в руски и италиански медии.  Последва дъжд от критики срещу стрийт арт твореца, пишат италианските медии „Република“, „Кориере дела сера“, „Фан пейдж“, „Оупън онлайн“ и АНСА. Йорит беше обвинен, че подобно на Орнела Мути е направил непотърсена реклама на Путин.

В пост в социалните мрежи и в интервюта за „Кориере дела сера“, АНСА и „Фан пейдж“ стрийт арт творецът, заяви, че намерението му съвсем не е било да възхвалява Путин или да застава на страната на руския президент. Той допълни, че „се чувства на страната на всички народи, на всички хора и на мира“. За срещата си с Путин Йорит казва, че си е представял, че руският президент е много по-студен човек, а в действителност той търпеливо отговарял на въпросите на десетки младежи от целия свят по време на Световния младежки форум в Сочи. Йорит допълва, че не е негова работа да съди Путин и че е искал просто да го представи като „човечен в смисъл, че и той е  човешко същество, докато на Запад той е представян за дявол“. „Първата стъпка към започване на диалог е да се очовечи врага“, допълни Йорит и каза, че е нужно да се започне с Русия незабавно диалог за мир.

В интервютата Йорит казва, още: „Моето изкуство не е предназначено за политици и за властимащи, а за хората, било то италианци, руснаци, украинци или американци. Бих отишъл и в Киев, ако ме бяха поканили да го направя, но съм в списък на хора за елиминиране и ако отида там, това ще означава, че може да бъда убит във всеки един момент”. Той допълва, че нито една форма на изкуство не е неутрална. „Всеки творец отправя послания, когато работи, така че се опитвам да направя така, че моите послания да отговарят на моите идеи за мир, справедливост и съжителство между народите и хората“. Той казва още, че иска мир, но добавя, че мирът се нуждае от силни действия. Йорит добавя, че провокацията е неделима част от творчеството му. „Творчество без провокация е стерилно. Ще направя и други инициативи за Русия“, зарича се той.

Творецът също така казва в интервютата, че в Италия има по-малко свобода, отколкото се твърди, че има и допълва, че снимките, на които се вижда как Мелони целува президента на САЩ Байън, или премиера на Израел Нетаняху би трябвало също да породят дебати. За Италия той допълва, че когато човек засегне невралгични теми, като например войнствената външна политика, то тогава веднага мнозинството от медиите го атакуват, сякаш това е режисирано от някои, стоящ зад тях. Йорит споделя, че не се страхува сега от наказания заради позициите си. Заместник председателката на Европейския парламент, италианката Пина Пичиерно вече призова той да бъде включен в санкционния списък на ЕС.

В отговор на изявленията на Йорит украинската журналистка Жана Жукова, която  живее от известно време в Италия и е говорител на сдружение на украинските организации в италианската област Кампания, прикани твореца щом му харесват убийците, да си остане в Русия. „Не разбираш ли, че такива чудовища изяждат хората, изсмукват живителните сокове на такива като теб и после ги изплюват”, каза тя по адрес на Йорит.

Студентката Ирене Чекини си спечели слава в Русия и в Италия по време на университетска проява,  наречена „Силни идеи за нови времена”. В нея се включи и Путин,

на когото Ирене зададе въпрос за имиграционната политика в контекста на пазара на труда в Русия и привлече вниманието на руския лидер върху себе си. Последва признание от Путин, че харесва Милано, откъдето е Ирене. „Италия винаги ни е била близка. Спомням си, когато я посетих, как ме посрещнаха хората, на някои места се почувствах напълно у дома си, това е сигурно“, сподели Путин, предаде „Скай ти джи 24“. А после той попита момичето дали е  дошла да учи в Русия, защото е влюбена само и единствено в тази страна или защото се е влюбила и в някой в Русия. При този въпрос Ирене се смути и отговори, че е влюбена само в Русия. Тогава Путин добави, че ако това е така, то нещата са прости. Но допълни шеговито, че е странно, че такова хубаво момиче все още не е влюбено в някого“, припомня „Скай Ти Джи 24“.

Веднага италиански медии се свързаха с младата италианка с искане за интервю. Пред в. „Стампа“ Ирене заяви, че Русия такава, каквато е представяна в Италия, не е реалната Русия и че в самата Русия човек се чувствал отлично, защото това била една свободна страна, даваща възможности на всеки, докато на Запад имало „дистопичен наратив за Русия, който бил плод на антируска пропаганда“. Според Ирене разказите за една „диктаторска Русия“ се вписвали в атаките на Запада срещу Москва.  Според студентката Русия винаги е била черната овца на Запада. „Така че Русия не прави нищо друго освен да се защитава“, заключи Ирене. За Путин конкретно Ирене каза, че той говори винаги на света и това е неговата цел и че подобно на целия руски народ обича много Италия въпреки всичко. За любовта си към Русия Ирене сподели, че тя я е връхлетяла като гръм от ясно небе. Младата италианка изрази също така надежда, че ще получи един ден руско гражданство и допълни, че близките й уважават нейните избори и решения. Запитана за руската инвазия в Украйна, Ирене обаче се измъкна от директен отговор с думите, че не е експерт по геополитика. На въпрос за смъртта на Алексей Навални тя предпочете също да не дава отговор. Но за сметка на това в интервюто заяви, че „в Палестина се извършва геноцид“.

В интервю за в. „Република“ пък родителите на Ирене – Паоло и Даниела, увериха, че дъщеря им не е руска шпионка, каквито твърдения се появиха в италианските социални мрежи. Те разказаха, че след размяната на реплики с Путин Ирене е станала знаменитост в Русия, където й предлагали участие дори в риалити програми. За дъщеря си Паоло и Даниела казаха, че тя заслужава признание, защото е постигнала всичко сама в живота си, а за Русия -  че е „страна, в която има меритокрация“. За разлика от сдържаността на дъщеря си, те коментираха и войната в Украйна, за която набедиха САЩ. В отговор на последвалите критики родителите на Ирене поясниха, че те не работят за Русия. А италианската разследваща програма „Хиените“ по „Медиасет“ пък коментира, че Ирене е италианката, която е „омагьосала Путин“ с приказки за толерантността и свободата в Русия малко след като светът изрази възмущението си заради смъртта на Навални.

Източник: БТА

Следвате "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Комуникация трябва да има - разговор

  11 Март 2024 18:19ч.

  Иначе всеки си мисли най-лошото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама разбира се

  11 Март 2024 18:23ч.

  Всеки има право да харесва едно или друго и да не харесва трето. Няма драма в тази работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариния

  02 Апр 2024 21:10ч.

  Ами да! Едните критикуват другите, че харесват Русия и обратно! И какво правим сега? Някъде да пише със закон , кого да харесваме и че ако харесваш Русия си грешник?!Ще си харесвам, когото си искам............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  11 Март 2024 18:27ч.

  Голяма част от италианските вестници са като нашите - не пишат истини. Но самите италианци не им вярват много, добре са осведомени и голяма част са на страната на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наскоро

  12 Март 2024 9:35ч.

  Гледах пропагандно филмче в тубата. Кои бшлш трите страни от ЕС с най-силни русофилски настроения , т.е. - били "ПРОБЛЕМ" за ЕС с прикритата си подкрепа за Путин - естествено България , Унгария и ... Италия ! Даже имаше коментари , търсещи общото между трите страни и го намираха в ... еднаквите цветове на националните им знамена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  11 Март 2024 19:41ч.

  Италианската телевизия RAI е като българските btv и nova. Истината е лъжа, лъжата--истина.Ценностите са обърнати с главата надолу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мацка на 25

  11 Март 2024 20:37ч.

  На 65 години Орнела Мути изглежда като мацка на 25.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  11 Март 2024 21:22ч.

  Тая жена оформи характера на цяло поколения мъжа. Тая снимка ми припомни колко сме излишни в метросексуалните свят на дифузна сексуалност. Путин и войната ми изглеждат бял кахър. Една молба -сайъа-агрегатор да не пуска актуално фото на Моника Белучи. Поне някакъв спомен за стандарта да остане непокварен от реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орнелата

  11 Март 2024 21:46ч.

  Мути винаги си е била готина! Сега, обаче, разбирам защо не би могло да бъде друго яче! Некои красиви неща са си истиски ли, автентични ли, руски ли, знам ли;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  11 Март 2024 22:15ч.

  Доста странна стаия. Предвид, че Белгия е председател на ЕС, а не Италия.... "The Belgian presidency of the Council of the EU: 1 January - 30 June 2024"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  12 Март 2024 15:24ч.

  На входната врата на БТА звъни гражданинът Карачибук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същият

  13 Март 2024 11:36ч.

  Хубавото си е хубаво.Не харесвам много рускините,ама тази италиянско-естонско -руска амалгама се е получила.По добре хубава рускиня от смразяващ евреин в нещо като работна ватенка.Само дето под ватенката кръв и пари.Тези две неща винаги са били ръка за ръка.Жалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи