Историята на Паметника на Червената армия във Виена

Историята на Паметника на Червената армия във Виена

Автор: Цветана Делибалтова за БТА

На централен площад в австрийската столица се издига "Паметникът на героите на Червената армия", построен в памет на загиналите в битката за Виена близо 17 000 войници на Червената армия. След разпадането на Съветския съюз в Австрия се появяват отделни дискусии за премахване на този "сталинистки паметник", но те бързо заглъхват.

На мнозина е известно, че на централен площад в австрийската столица се издига "Паметникът на героите на Червената армия", но вероятно са малко онези, са запознати с фактите около създаването и историята на монумента, построен в памет на загиналите в битката за Виена близо 17 000 войници на Червената армия. Например, че той е първият строеж във Втората австрийска република. "Това е в идеологически и в интерпретационен смисъл много разнопосочна структура", пише в публикацията си "Руснаците във Виена" журналистът Ерих Клайн, познавач на историята от онези години. Този паметник въплъщава победата над и освобождението от националсоциализма, от друга страна обаче отразява и обладаните от страх спомени от времето на окупацията, се казва в пространен материал на списание, печатен орган на Виенския музей.

Още преди да завземе Виена Червената армия планира да изгради паметник. За място е избран площадът "Шварценберг" , 450-метров площад, на който стои паметникът на фелдмаршал Шварценберг, водил заедно с руския цар успешна битка срещу Наполеон, което създава връзка с руската военна история. В дъното на площада, който от 1946 до 1956 е преименуван на "Сталин",  е бароковата сграда на двореца "Шварценберг" - красив фон на руския паметник. 

През май 1945 година започват строителните работи под ръководството на военния инженер М. Шенфелд, архитекта С. Г. Яковлев и скулптора М. А. Интисарян. Още в окопите Интисарян моделира скулптурите, но поради липса на глина, използва за статуята на войника шише, хляб и сланина, се казва в  историческия материал.  Петнадесеттонната фигура с височина 12 метра е излята във Виена от  бронз, складиран в леярната за поръчки на Вермахта. В рекордно темпо, за малко повече от три месеца паметникът е построен от австрийски работници и военнопленници. Като престижен обект той е трябвало да демонстрира съветската организация и способност още преди съюзническите войски да влязат в града, да впечатли и съюзници, и победени, коментира статията.

В сравнение с по-късните съветски паметници виенският "социалистическо-реалистичен куриоз", както го нарича Ерих Клайн, е доста скромен, такова е мнението на архитектурния теоретик Ян Табор, според когото паметникът е уникален "по своята фина интелектуална концепция". Руският войник е свалил оръжие и щит, така че паметникът на победата може да се тълкува и като паметник на мира, но преди  всичко се разбира като паметник на освобождението, свързан с подразбиращата се като освободителка, а не като завоевателка Червена армия. Но точно обратното записва в своя дневник през юни 1945 година дипломатът Йозеф Шьонер: "Населението вече го нарича с насмешка "паметник на незнайния мародер". Известни са и  други подигравателни определения като "грахов паметник" или "грахов принц",  тъй като през май 1945 година по нареждане на Сталин пристигат тонове грах - помощ за гладуващото население. Но най-често хората го наричат "паметник на руснаците", въпреки че Червената армия е съставена от войници от всички нации на Съветския съюз. 

След разпадането на Съветския съюз в Австрия се появяват отделни дискусии за премахване на този "сталинистки паметник", но те бързо заглъхват. Причината затова е, че Австрия е задължена да пази и поддържа този и други подобни паметници по силата на параграф от Държавния договор, с който през май 1955 година се обявява нейната независимост. 

Австрийската страна изпълнява това свое задължение и тъй като периодично паметникът е обект на вандалски актове, са поставени наблюдателни камери, които да предотвратяват подобни постъпки. Въпреки това паметникът нееднократно е заливан с черна или червена боя. След нападението на Русия над Украйна  стената на двореца Шварценберг, намираща се непосредствено зад монумента, беше боядисана в цветовете на украинското знаме по лична инициатива на собственика на двореца Йоханес Шварценберг и понеже тя не е част от паметника, а от двореца, остана непокътната.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • БЪХМУТ е новата Сичовка

  14 Март 2023 8:33ч.

  Този паметник е хитро забутан от австралийците заз един голям фонтан да не се вижда от никого, и всеки който желае да се изтпикае на воля връз него. Руснаците бяха изгонени от Виена чак 55 та година едва след като Трумен заплаши масовият убиец Сталин с американската голяма добра атомна бонба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ватенка

  15 Март 2023 0:14ч.

  Трудно е да се спори с невежеството, то е сила, както е казал Оруел. Но нека да споменем, че примерно всеки може да се изпикае навсякъде. Въпрос на възпитание. Труман е заплашил Сталин, но последният не се е изплашил особено, а се е сдобил със собствена атомна боНба. И не на последно място, много харесвам подхода на лЕбералите - всичко изваждат от контекст и ти подреждат няколко исторически факта неточно и хронологически неправилно, също и граматически дразнещо. Типично в AI късен консумеризъм стил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но най-често хората го наричат "паметник на руснаците", въпреки че Червената армия е съставена от войници от всички нации на Съветския съюз.

  14 Март 2023 8:44ч.

  поредната статия, която се движи на ръба на съчинителството и истината. БТА са прибавили горния абзац, уж цитат от нечий дневник. В края на войната липсата на продоволствия са толкова сериозни, че няма как човек да осмива наличието на малкото храна, било то и грах. Статия за дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво да кажем тогава за страните с над 90% имиграция

  14 Март 2023 10:26ч.

  А как е в САЩ? Там там и африканските роби са американци. Индианците пък ги няма, щото не току тъй са изчезнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  14 Март 2023 8:47ч.

  Умникът-грантаджия явно не знае, че Сталин е умрял (по-точно - убит от евреите) в началото на 1953 година; т.е. преди 1955 година. А масов убиец е именно евреинът Хари Труман, наредил атомните бомбардировки над гъсто населени градове. Между другото, Труман не е бил президент през 1955 година. Ама, какво може да знае един американофил-грантаджия, който няма и елементарни познания по правопис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На твоето внимание

  14 Март 2023 13:52ч.

  Евреите, според вярно равинско определение, са тези които следват, почитат и славят Бог. След като народът на Израил (воден от своите първосвещеници, наречени от Иисус Христос "деца на дявола") предава Иисус Христос, единосъщ с Бог Отец, за умъртвяване чрез разпъване на позорния римски кръст, евреите са единствено онези, които следват, почитат и славят Иисус Христос, Отца и Светия Дух. Останалите, водени от своите първосвещеници - децата на дявола - юдаисти книжници и фарисеи не са нищо повече от юдаисти.///////// Библия, Нов завет, Йоан, глава 8: "34 Исус им отговори: Истина, истина ви казвам, всеки, който върши грях, слуга е на греха. 35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно. 36 Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. 37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 9:28ч.

  Ако Австрия беше окупирана от Рашастан досега да го бяха махнали 100 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Ким Чен Ун

  14 Март 2023 10:22ч.

  Добре би било да четете повече и жяхте да знаете, че България не е била окупирана от Съветската армия. Но четенето и мисленето са за хора с повече от 2 мозъчни гънки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 11:09ч.

  Верно ? Малей...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ватенка

  15 Март 2023 0:18ч.

  Че тя е окупирана, но е основно заета да пере пари. Няма лошо - който има гащи - пере ги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив

  16 Март 2023 17:28ч.

  Окупирана е и то официално. Разбира се, някога в историографията се наричаше освобождение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  16 Март 2023 20:11ч.

  Не се занимавай с бетонни комунистически глави дето се радват, че България е окупирана от чужда армия, а на всичко отгоре в центъра на София се издига един позорен паметник символ на окупацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  14 Март 2023 10:20ч.

  Информацията на БТА не е изчерпателна. Паметникът както и цяла Виена са под видеонаблюдение. Всеки дръзнал да залива с боя или да изявява "художествените" си дарби по стени и паметници, плаща солидна глоба и възстановява щетите. Затова паметниците, улиците и стените са чисти. За разлика от София, в която пишман демократи, агресивна посредственост и всевъзможни неграмотници заливат с боя, рисуват и рушат безнаказано! Затова столицата ни прилича на кочина. Като добавим и некачествените ремонти или липсата на такива на улици и тротоари, нещата стават ясни. По подобен начин се грижат за паметниците и чистота и в Лондон. Но там задължително улиците се обхождат и инспектират и от специално назначени служители в униформи, пред които гражданите изпитват респект, защото знаят, че за безумия глобите са безумни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ремарк на Ерих и Мария

  14 Март 2023 22:18ч.

  Австрия е една от най-пострадалите държави от Русия в Европа. След като Френсис Джоузиф отказва на Руския Цар да се джойне към Раша в Кримската война, а след това Лудият крал Кини Баварски ий шута на Царевна в Кисинген, Рашан праща шпионката Вечера да убие Кронпринс Ръдолф, а след това и млазият Терорист Улянов-Ленин да убучи Лъки Лучано да мушни с пила в сердцето горката императрица, а след това да насъска сръбскити шувинисти да застрелят Френсиз Фърдинанд и горката му морганистична жена Чотек в Сарайево. 45ТА година ръснацити почват семекзливане по цела Аустрия а бебетата родени от руско-монголоидни семки се завеждат на отчет в ГРУ. От няколко години Цинтралното почнахми да ехтерминирами тези бебита и технити бебита за да изчистим ЕС от руската спермена зараза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деса

  24 Март 2023 17:23ч.

  Проблемът е че САЩ нароиха в България неправителствени организации и тези които са на хранилка при тях ежедневно обработват общественото мнение.Включително и две телевизии,които от сутрин до вечер изпълняват поръчките на чорбаджиите.Оставете паметниците на мира.Нека загиналите войничета да почиват в мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи