Испанският министър на културата се обяви срещу културата на отхвърлянето, засегнала и Пикасо

Испанският министър на културата се обяви срещу културата на отхвърлянето, засегнала и Пикасо

Испанският министър на културата Микел Исета се противопостави на културата на отхвърлянето, засегнала и Пабло Пикасо, съобщи АФП. Критиките към художника са по повод начина, по който се е държал с партньорките си. През 2023 г. се отбелязва петдесетгодишнина от смъртта на Пикасо. 

"Мисля, че трябва да пазим Пикасо в неговата цялост. Той е живял живота си по свой начин, но става въпрос за гений. Без този художник историята на изкуството в 20- век не би могла да бъде обяснена", каза министърът пред журналисти. Исета е във френската столица за съвместно посещение с френската министърка на културата Рима Абдул Малак и с френския президент Еманюел Макрон в музея "Пикасо". 

50 години след смъртта си Пабло Пикасо (1881-1973 г.) продължава да привлича публиката. Музеи в целия свят, най-вече тези във Франция и Испания, са планирали изложби по повод годишнината. 
След възникването на движението #Аз също поведението на родения в Малага художник стана обект на критика заради отношението му към негови партньорки в живота. 

"Това е Пикасо и той не може да бъде цензуриран", каза министър Исета. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласовете" в Телеграм

 

Коментари

 • Не съм от най-кул_т _урните

  13 Май 2023 21:33ч.

  Пикасо ако го нямаше, светът нищо нямаше да е загубил. А и сега не е ясно, какво е спечелил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искам да кажа, че и тия дето се опитват да цензурират Пикасо

  13 Май 2023 21:34ч.

  Не са по-умни от него .... така де

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако разсъждаваме така

  13 Май 2023 22:05ч.

  Може спокойно да изключим цялата култура, което е немислимо. Пикасо е творил по различен начин и всеки може да открие нещо, което го вълнува в някой от периодите. Мога да гледам с часове "Момчето с кучето" и пак да ми е интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  13 Май 2023 23:52ч.

  Пикасо е доказан шизоид и мизантроп! Негови са следните думи, произнесени пред Иля Еренбург, който ги цитира в мемоарите си "Хора, години, живот" - ...Хората не означават нищо за мен... Обявен е за гений?? На какво? За това, че внася в изкуството естетическата категория "грозно"? Един морален урод, обявен едва ли не за бог.. Но човечеството през цялата си история се е кланяло на маниаци, уроди, психопати и масови убийци, обявявани за гениални водачи, политици, исторически личности... Какъв срам!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  14 Май 2023 4:30ч.

  В Ермитажа видях оригинални картини от Пикасо. Всичките мога да ги нарисувам за един ден. Не виждам смисъл обаче. Това са пълни идиотщини, които минават за високо изкуство. Кретения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Той е живял живота си по свой начин, но става въпрос за гений."

  26 Май 2023 21:59ч.

  Сиреч, ако не си гений нямаш право да живееш живота си по свой начин, а трябва да подгъзваш на ЛГБТИ-общността ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  13 Май 2023 21:35ч.

  Колко кила хартия струва това грозно нещо от снимката... все едно да се изръсиш за произведение на Веждичката ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леле-мале, леле-мале

  13 Май 2023 21:58ч.

  Ама как така ще отменят Пикасо, заради отношението към жените му? Та това означава да отменят и потомство му от Хохлова. Някой да не би да има претенции към наследството на първородния му Павел Хохлов. И що баш днес, когато зеления се ръкува с римския папа публикувате тази новина? Заете ли какво се случи 13 дена, след като папа Йоан Павел 2 влезе за пръв път да се ръкува с евреите в римската синагога и ги нарече свои по-големи братя? Беше в април 1986 година. А днес пък е 13 май, май? Леле мале!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфу

  14 Май 2023 4:32ч.

  Пет стотинки не бих дал за тези грозотии, които рисува Пикасо. Някакви отвратителни изроди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  14 Май 2023 6:51ч.

  Пикасо е лош пример, защото, въпреки че е художник, умира стар и богат. И защото е комунист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Май 2023 3:51ч. Пикасо е лош пример, защото, въпреки че е художник, умира стар и богат. И защото е комунист.

  26 Май 2023 22:02ч.

  Естествено, че е лош пример, защото е бил мъжкар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Май 2023 9:18ч.

  Ако се загледате в произведенията на Пикасо, ще видите само трансджендъризъм и пошла ЛГБТ пропаганда, неслучайно на участниците в гейпаради им викат "излезли от картина на Пикасо" - толкова са грозни ? Никой не реагира на заливането на красивите произведения на изкуството, а само на уродиите на Пикасо... Красотата ще спаси света! Достоевски... точка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Май 2023 9:21ч.

  https://littlelearningangels.weebly.com/uploads/7/1/2/4/71241245/496767209.jpg Виждате ли как слива мъжа в жената, сега погледнете горната картина, виждате ли мъжкото? Сега погледнете в гугъл всичките му картини и вижте, че той масово рисува мъжа и жената в едно... и не забравяйте, че това, което става днес е започнало мноооого отдавна ? това за културните ценители на изкуството, което ние простолюдието не разбираме ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  14 Май 2023 9:19ч.

  Самата идея, че трябва колективно едно общество да реши какво да хареса или отхвърли е тревожна - не е нужно да имаме едно решение и да го спазваме на цивилизационно ниво, когато става дума за отношение към човеци в личния им живот или работата им. Съвсем различно би било да коментираме конкретен акт насочен към обществото, но дори да е негативен, това не може да „отрече“ личността като цяло. Една личност никога не е само една своя реплика или слабост, дори творба, тя не е статична застинала в един момент, има промени и дълбочини, които не е наша работа да съдим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  26 Май 2023 14:58ч.

  Пикасо е свиня. Сексистка, женомразка, шовинистична свиня. С евентуално някакъв талант. Обаче ако го сложите до Гоя, Веласкес, Микеланджело, Караваджо...не остава много от тоя талант, а. Толкова за Пикасо. Пабло Неруда е бил изнасилвач. Доказано. И признато лично от него. Обаче не знам това какво общо има със стиховете му. Културата на отхвърляне е дивотия и половина. Няма да слушаме Шостакович и Рахманинов, щото Путлер е болен сатрап. Ай сиктир, моля ви се. Някакви граници трябва да има даже изплискването на легена най- сетне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи