Иранецът, вдъхновил филма "Терминалът" на Спилбърг, е починал на парижко летище

Иранецът, вдъхновил филма "Терминалът" на Спилбърг, е починал на парижко летище

Мерхан Карими Насери седи сред вещите си на Терминал 1 на летище "Роаси Шарл де Гол" в  Париж, 11 август 2004 г. Снимка: АП, архив

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Иранецът, живял 18 години на парижкото летище "Шарл де Гол" и със съдбата си вдъхновил създаването на филма "Терминалът" на Спилбърг, е починал вчера на летището, което отдавна е наричал свой дом, съобщи АП.

Мерхан Карими Насери е починал по обяд от сърдечен удар на Терминал 2F въпреки опитите на полицаи и медици да го спасят, уточни източник, пожелал анонимност.

Насери е живял на Терминал 1 от 1988-а до 2006 г. в арест поради липса на документи, а след това остава на летището вероятно по свой избор. През годините той спи на пейките, сприятелява се с наземния персонал, къпе се в служебните бани, пише в дневника си, чете списания и наблюдава минаващите пътници. Летищните служители го величаят с титлата лорд Алфред и той става атракция за пътниците.

"Накрая ще напусна летището, казва той през 1999 г. пред Асошиейтед прес, но все още чакам паспорт и транзитна виза".

Насери е роден през 1945 г. в Солейман, част от Иран, която по това време е под британска юрисдикция. Баща му е иранец, а майка му- британка. През 1974 г. заминава за Англия, за да учи, а когато се връща, по думите му, е вкаран в затвора заради протест срещу режима на шаха и след това изгонен от Иран без паспорт. Кандидатства за политическо убежище в няколко европейски страни. В Белгия Върховният комисариат на ООН за бежанците му дава статут на бежанец, но куфарът със бежанския сертификат, според разказа му, е откраднат на парижка гара. Френската полиция го задържа, но не може да го депортира никъде, защото няма официални документи. Така през 1988 г. се озовава на"Шарл де Гол".

Следват бюрократични бъркотии и постепенно затягане на имиграционните закони в Европа, които го държат години наред в правен статут на човек без родина. Когато накрая получава документи на бежанец, иранецът отказва да ги подпише вероятно от опасения, че извън летището няма да се чувства в безопасност. Остава на летището още няколко години до 2006 г., когато е хоспитализиран, след което живее в парижки приют. Последните седмици от живота си Мехран Карими Насери прекарва на "Шарл де Гол".

Освен в "Терминалът" неговата сага е залегнала в един френски филм и в една опера, посочи АП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Живка Павлова

  13 Ное 2022 10:34ч.

  Интересна фамилия тоз иранец, подхожда на летище... Имаше един виц от байтошово време... Отишъл Тодор Говнаров в общината да иска да му сменят името и служителят проявил разбиране – ами да, имате социално неудобна фамилия, изберете си друга. „Не бе – казал човекът, - аз името искам да си сменя, не фамилията.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  13 Ное 2022 10:35ч.

  С извинение за горния коментар, но каквито новините, такива и коментарите-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живкe,

  13 Ное 2022 11:50ч.

  много си проста, ма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роаси

  13 Ное 2022 11:48ч.

  Върнал се е на летището преди няколко седмици, след като е изхарчил една голяма част от парите спечелени от филма. В него са намерени още няколко хиляди евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Навиците са втора природа

  15 Ное 2022 15:00ч.

  мястото на живеене е важна част от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи