Джулия Робъртс на 50 г.

Джулия Робъртс на 50 г.
Блестящата й усмивка завладя публиката по целия свят. Джулия Робъртс празнува 50-ия си рожден ден тази събота, 28 октомври. Повод да се върнем към съдбата на тази икона на седмото изкуство, 27 г. след посвещаването й в една от най-популярните романтични комедии на американското кино.

 

 

При Робъртс киното е семейна работа. Родена на 28 октомври 1967 г. в Атланта, в югоизточната част на САЩ, малката Джулия расте обградена от по-големите си брат и сестра Ерик и Лиза. И двамата са актьори: Ерик, днес на 61 г., започва кариерата си през 1978-а и играе в "Черният рицар", докато 52-годишната Лиза прави първите си стъпки на големия екран през 1988-а, в The Call Back.

Джулия Робъртс върви по стъпките на брат си още от 80-те години. Ерик е този, който отваря златните врати на Холивуд за най-малката в семейството. Благодарение на връзките си в киносредите, той я представя на снимачните екипи на сериали като Forever Young, Crime Story или "Маями Вайс". Преди собствената му дъщеря Ема Робъртс - звезда в сериала "Кралици на ужаса"  (Scream Queens), също да стане актриса.

През 1986 г. започва кариерата на Джулия Робъртс. 19-годишна тя се снима в "Кърваво червено", трилър на Питър Мастерсън, който излиза по кината едва три години по-късно. Междувременно актрисата играе във филмите "Мистична пица" и "Стоманени магнолии", приветствани от критиката. Но истинското й посвещаване идва през 1990 г., когато получава ролята на Вивиан Уорд в "Хубава жена", романтична комедия на Гари Маршал, специалист в жанра.

В тази модерна версия на Пепеляшка Джулия Робъртс играе проститутка, влюбена в бизнесмен, чиято роля изпълнява Ричард Гиър. Сис сигурност актрисата не е очаквала вълната, предизвикана от филма. Възторжено приет от публиката, благодарение на филма тя влиза в надпреварата за наградите БАФТА в категорията за главна женска роля, както и в битката за "Оскар" за най-добра актриса. Престижната награда обаче актрисата ще спечели десет години по-късно, през 2010-а, за ролята си във филма "Ерин Брокович" на режисьора Стивън Содърбърг.

Междувременно Джулия Робъртс играе Феята Камбанка в режисираната от Стивън Спилбърг комедия "Хук". След двегодишно отстъствие от екрана, тя се завръща във "Версия пеликан", по романа на Джон Гришам. Но нейната кинематографична съдба поема друг път през 1997-а: тогава тя играе във "Всеки казва "Обичам те" на Уди Алън, после в "Сватбата на най-добрия ми приятел" на Пол Джон Хоган. Този филм има огромен успех в бокс офиса и бележи началото на дълга серия от култови романтични комедии с участието на Джулия Робъртс. Новият й филм, Wonder, на Стивън Чобски, по романа на Стив Конрад, ще излезе по кината на 20 декември, а графикът й е пълен до 2020 година.

В личния си живот звездата е възможно най-дискретна. Преди близо двайсетина години тя изчезна от жълтите вестници. По един филм годишно, не повече, както обясни тя преди няколко месеца в интервю за "Мадам Фигаро", за да бъде възможно най-често със семейството си. Джулия Робърт има три деца, Хенри на 10 г. и близнаците Хейзъл Патрисия и Финиъс, на 12 г., със съпруга си, оператора Даниел Модър. След един "Оскар" и три Златни глобуса Джулия Робъртс властва все още в Холивуд.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи